................................Susjedi koji su mi rekli da sam pogriješio i da sam zeznuo stvar zato što sam skinuo lišče u zoni grožđa , imaju jako kisela vina...Bitno da su oni iz mene radili budalu...Ali znate onu izreku: Tko se zadnji smije , najslađe se smije...
Je lako je nakon bitke biti general. Ja vam govorim osobna iskustva i ona mi govore da pretjeranu defoliaciju nije dobro raditi u normalnim godinama. Ova def nije normalna.. Frendu sam u Kutjevu uzimao grozdje i covjek nije radio defoliaciju, a imao je slador 16 u masi.Most kipi sa 228 i arome su mu zasad fenomenalne. Nitko nikad nebi rekao da je rijec o grasevini.
da li je to onda dobro ili loše
postupak kod skidanja kiselina u vinu koji je Luka opisao je ok, i tako bi trebalo raditi, ali isto sam mišljenja da tek kada prođe zima, a posebno se to odnosi na sve nas male sa tisuću - dvije litara vina...
Primjena dvosoliPrimjenom ove metode paralelno se smanjuje koncentracija vinske i jabučne kiseline pri čemu dolazi do taloženja duple kalcij tartarat malat soli. Glavni uvjet formiranja ove soli je pH iznad 4,5. Zbog toga se u prvom koraku jednoj manjoj količini vina dodaje CaCO3 u tolikoj količini da podigne pH kako bi se potaknulo formiranje i taloženje „duple“ soli. Tada se vino filtrira i kupažira sa ostalom količinom. Teoretski trebala bi se istaložiti jednaka količina vinske i jabučne kiseline međutim u praksi dolazi do nešto većeg izdvajanja vinske kiseline u odnosu na jabučnu.
Ja to nikad nisam koristio tako da sam pustio citat gore, ali pise da se prije toga koristi kalcijev karbonat zbog korekcije pH.