Sve si dobro to zaključio,sad samo treba smisliti kako to iskoristiti-prodati,bez podrške i razumijevanja ministarstva,trgovaca itd. i da ne bude tvoja cijena x 3 u trgovini jer inače nema smisla se zamarati
Svaka cast Ivane, volim ovakove postove Kaj se tice teme, ja osobno najvise volim kupovati od susjeda direktno, ne samo vino vec i sve ostalo. Kaj se tice kupvine vina u trgovinama, volim isprobati svasta, ali ponovno se vracam vinima kod kojih mi odnos cijene i kvalitete najvise odgovara, kao vjerojatno i svi mi. A kod 50% vina mi to jednostavno ne odgovara!! Jedan dobar primjer gdje mi kvaliteta vina nevjerojatno odgovara sa cijenom je Château Guiot Costiéres de Nîmes po cijeni od 5€. Zato mislim da svatko treba za sebe odluciti koja vinamu odgovaraju. Najbojle je ako je iz regije, naravno hrvatsko
trgovine (barem kod nas) naveliko diktiraju cijene po sistemu uzmi ili ostavi, odredeni proizvodi tek mogu uci u odredene markete ako plate "reket" za policu, mjesto na polici, polozaj u marketu, itd., ucjenuju se proizvodaci, kooperanti i distributeri na razne nacine, ne placa im se mjesecima pa cak i godinama a mnogo puta im se i uvjetuje da ako zele da im se plati racun da daju jos neki dodatni rabat.. za mene to nije realna trgovina vec iznuda i pljacka!
Evo govori mi jedan prijatelj da je iz jedne nase poznate vinarije sa juga Lijepe Nase prodano 'trgovcu' vino po 6 hrk/lit da bih ga ovaj ni ne iskrcavajuci prodao jednom poznatom veletrgovcu vina po 9 hrk. Radi se o Plavcu. Suska se takodjer da je jedan posrnuli vinar (drustveni) prodao drugom bijelo vino (slepera cisternu) po 3.50 hrk/lit.Posto ce to vino biti na trzistu?Francuski vinari kazu da im netreba kupovati flasione jer da imaju razvijeni sustav putujucih flasiona, dodju na tegljacu pred podrum i odrade flasiranje a troskovi materijala (boca, cep, etiketa, kapica,...) i stavljanje u bocu kostaju u njih 1.10 €/boci sa porezom.Sto nas ceka u EU ....
Jedan friški i zanimljiv članak iz dalmacije..Borba za tržište,zavist,neznanje...što je uzrok ovom ne znam,ali mi je nepojmljivo da je uzrok samo vino. Ako je netko probao nek se uključi u raspravu!http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Biznis/tabid/69/articleType/ArticleView/articleId/172446/Default.aspx