eh,zakaj?Pa obrazložil sam ti.Ljudi jednostavno nisu dostigli taj nivo osvještenosti,ili čak bi rekel iz skromnosti,ponekad i iz srama se ne odlučuju na taj korak.A kak buš poznat ak vino nisi nikam odnesel da ga neko proba i da svoj sud o njemu.To kaj neko proba tvoje vino u klijeti i veli da ti je super moreš okačit mačku o rep,jer osim osobne sadisfakcije nemaš drugo niš.
najbolja vina i vinari ionako gotovo nikada ne idu na te izlozbe i takva "strucna" ocjenjivanja..
Zemljo otvori se...Ovo je rećenica za anale ovog foruma...Najbolje da svi tebi nose vina na ocjenjivanje.jer si ti najstručniji. 8)Po tebi su sve komisije i zavodi nula i tvoje vino je zato najbolje jer ga valjda nigdje nisi ni odnio.
pa da, ok, al kaj je zbilja bitno da covjek koji ima 500 litara (uvjetno receno dobrog) vina (sto je otprilike vinograd od 200-300 trsova!) nosi to svoje vino na izlozbu.. da li ce njegovo vino na toj izlozbi biti ocjenjeno sa 16,3 ili 18,2 boda kome to sta znaci (osim vjerojatno njemu osobno) i sta se time opcenito dobilo? potvrda da ima, kak si sam rekao - dobrih vina po kojekakvih kleticama i bregima, pa to znamo i bez te izlozbe..najbolja vina i vinari ionako gotovo nikada ne idu na te izlozbe i takva "strucna" ocjenjivanja....
pa da, ok, al kaj je zbilja bitno da covjek koji ima 500 litara (uvjetno receno dobrog) vina (sto je otprilike vinograd od 200-300 trsova!) nosi to svoje vino na izlozbu.. da li ce njegovo vino na toj izlozbi biti ocjenjeno sa 16,3 ili 18,2 boda kome to sta znaci (osim vjerojatno njemu osobno) i sta se time opcenito dobilo? potvrda da ima, kak si sam rekao - dobrih vina po kojekakvih kleticama i bregima, pa to znamo i bez te izlozbe..najbolja vina i vinari ionako gotovo nikada ne idu na te izlozbe i takva "strucna" ocjenjivanja..
hehe, tebe vec dulje vrijeme "pecam" i cekam da se ulovis.. cujem da si ""odlican enolog".. kad nesto naucis o vinima (ne onima od susjeda, kuma ili od prijatelja vinara) osim "teske" matematike tipa koliko vinobrana ti treba da dignes slobodni sumpor na 30 ako je sada 12,84, onda se bumo porazgovarali.. do tada slobodno mozes i dalje dominirat na "izlozbama" tipa vinovite ili zeline i tamo osvajat medalje i reci kako imas najbolje vino u hrvatskoj, pozdrav. ps. da ne ispadne da sam opet samo neozbiljan i bezobrazan, molim da mi se navede par ocjenjivanja u rh gdje su nastupili clai, coronica, roxanich, enjingi, brecevic, tomac, korak, sember..??
mislim da hobisti sa par stotina trseva vina bez obzira bi trebali i ići na ocjenjivanja, bez obzira dali on doma ima 500, 1000, 1500 l vinana znanje u vinogradu i vinu, naravno neki se trude napraviti svake godine što bolji primjer za ocjenu jer je i njemu drago naravno kada vidi da netko cjeni njegov rad.........i mislim da ocjenjivanjima vina lokalnog karaktera da su uvije dobro došla.....po jedan uzoraka za probu od domaćeg čovjeka a u selu ih je "pet" takovih koji rade vino za sebe...... jedan će najbolje proći, drugi manje dobro i tako do zadnjeg...........za iduću će se godinu onaj drugi po redu malo bolje pripremiti za ocjenjivanje "potrudit će se ušminkati vino da on bude bolji (najbolji)i ako je i neka nagradica inoksica od 50 l (a baš bi mu dobro došla)......na taj se način podiže psihološka svijest kod ljudi kada je o nekom proizvodu riječ u ovom slučaju to je vino, natjecanje u dobivanju što boljeg proizvoda (vina ) profitiraju svi koji ga rade, i mali i veliki.........onaj mali nauči nešto novo o tehnologijama u podrumu i vinogradu, od toga 10% će primjeniti u svom vinogradu ( možda će samo smanjiti prinos po trsu , jer bi bilo lijepo dobiti onu inoksicu), naravno nemilosrdno će se hvaliti sa svojim vinom jer je ove godine tip-top i tko god mu bude došao u kuću svima će nuditi već spomenuti prozvod ,ali taj gost mu nepije vino,više je pivski tip, ma nagovorit će ga da proba.... 1. (kreće priča o vinu......)...... 2. zatim više se za ručkom nepije pivo nego vino....... 3. komšiji se također sviđa vino pa isto rado popije gemišeka neg pivu kod njega 4. kirvaj je, gazda nekupuje 4 gajbe pive nego 2 jerima dobrog vina s kojim će se malo šepuriti 5. u selu se proširuje priča o vinima 6. ljudi postaju vinski osvješteni barem donekle 7. u hrvatskoj raste potrošnja vina po glavi stanovnika 8. i nakraju se zaokružuje priča o malom seoskom gospodarstvu sa ne više 1200 l dobrog vina nego 600 l odličnog vina skojim će moći ići na ocjenjivanje i kojeg će moći na kućnom pragu prodati...........dakle ja mislim da svi profitiramo sa edukacijom malog čovjeka o uzgoju vinove loze i proizbvodnji vina..........a sad naravno da u realnosti nije sve tako sjajno...........ali ima iznimaka...........
Tu bi se ja složio s tobom,kaj se tiče nas manjih vinara i hobista,apsolutno si pravu to nam je čisto dizanje ega,a sad ovi tvoji "najbolji vinari" koje spominješ ionako će kad uđemo u EU biti izbrisani ko sa metlom i njihovo nazovi ultrakvalitetno vino će vrijediti doslovno ništa ili običan prosjek,neće preživjeti EU mašineriju s tim da su to količine da napiješ jedno selo EU,a kamoli nekakva prodaja za dalje,ne znam kakvo je tvoje vino,vjerojatno je dobro,ali ja na tvojem mjestu ne bi bio preveliki optimista,mene baš briga,radim vino za vlastite potrebe,ti si dobro si razmisli o ćemu pričaš
Ivane ti po mom sudu jednostavno imaš krivi nastup jer ne možeš ljudima govorit da nejdu na izložbe.Osim što će dobiti neku ocjenu kušat će puno drugih vina,sresti neke ljude i tu već kao što je Ozren rekao kreće neka prića.Ako si novi proizvođać i sjediš doma niko ni neče znat za tebe.Za sebe ni ne tvrdim da sam enolog kad to ni nisam(podrum mi vodi doktor vinarstva),all znam da ako vino ide u promet moraš odnjeti na zavod za vinarstvo koji će dati analizu i ocjenu.Zaljubljenik sam u vino kao i većina na ovom forumu i uvijek je ljepo ćuti kad ti večina pohvali tvoje vino jer onda nisi subjektivan i znaš da napreduješ.I ti se isto mjeriš sa drugim proizvođaćima da bi znao ocjeniti svoje vino.Ja osobno nejdem na izložbe,išli smo prije 15. godina kad su mnogi još delance proizvodili.Možda nisi upoznat mi imamo vina sa Kutjevačkim podrijetlom,sve svoje količine za sad prodamo i polako se širimo.Plan je da imamo cca 100 000 litara kvalitetnog vina od kojeg može živjet dvije familije.Nekima od ovih koje si naveo se više ni neda iči po izložbama,sajmovima i slično(sve prodaju),dok drugi npr.Krauthaker,Matošević i slični se šire i naravno da traže nova tržišta. Eto nadam se da ćemo nekad negdje ipak nešto popiti.
I ti se isto mjeriš sa drugim proizvođaćima da bi znao ocjeniti svoje vino.