Ovu sadnicu loze sam dobio od jednog covjeka kojemu sam radio nesto oko televizijskih antena.
Sadnicu sam odnio na selo, na planinu i zasadio sam je prije tri godine. Zasadio sam je u decembru. Petnaest dana je stajala kod mene na terasi bez zemlje prije nego sam je odnio na selo i posadio.
Sadnica je imala korjen ali mislim da nije bila kalemljena na neku podlogu kao sto je Kober 5B i slicno. Mislim da je sadnica dobijena iz najobicnije reznice.
Posadio sam je na krsevitom terenu na 750m nadmorske visine. Zemlja je crvenica. Vise je kamena nego zemlje.
Okolo su jos daleko vise planine Sjenica 1100m, Osjecenica 1796m itd..
Cokot je ove godine rodio.
Krupne bobe, vrlo rastresit grozd, crno stono grozdje.
Ja mislim da moze biti kardinal.
Pri kraju sazrijevanja , nakon suse pala je jaka kisa pa je mnostvo bobica ispucalo.
Pola grozdova je bilo zrelo oko 15-tog avgusta.
Sve me je to iznenadilo.
Jos da kazem da je nicim nisam prskao, niti jedne godine.
Nema na sebi nikakvih znakova bilo koje bolesti.
Dakle loza je izdrzala tri zime, nisu bile jake, ali su to ipak planinske zime.
Niko nikada nije imao takvo grozdje u tom kraju.
Mozda je od zime spasava to sto je kuca stiti od bure, a i korjen ide pod kucni zid tako da ga zemlja ispod kuce mozda malo grije preko zime.
U toj 100 godina staroj kuci niko ne zivi i ne lozi se vatra preko zime.
Ako se dobro sjecam proslu jesen sam ga orezao na par pupova pri zemlji. Ne sjecam se da li sam ga bio zatrpao zemljom ili nisam. Puno sam krcio a radio sam i oko drugog voca.
Pitam se da li da pred ovu zimu ovaj cokot potpuno orezem na kratko na svega par pupova ( u glavu) pa zatrpam zemljom ili da ostavim sve kako jest pa da u proljece izvrsim orezivanje.