Ja sam se prije 5-6 godina stari voćnjak preorao i zasadio ove sorte trešnje: Stella, Sweetheart, Kordia, Vanda, Regina, Merchant, Van, Gomilička rana, Burlat, Early Burlat, Sylvia, Isabella, Sunburst, Lapins, Prima Giant, Hedelfinger, Black Star i još nekoliko mi je stari kalemio na već posađenu rašeljku. Nisam baš gledao kalendar i redosljad dozrijevanja, više sam izabirao prema karakteristakama. Prve sadnice su bile na rašeljci a kad sam se malo više udubio u tematiku, onda sam dosadio samo sorte na podlozi Santa Lucia 64 i nešto malo na Maxxma 14 podlozi. Nepitajte što će mi toliko trešanja jednostavno volim poljoprivredu i bit na zemlji. Vjerovatno neće imat tko ni pobrat sve a pogotovo pojest.
Bolje da imaš nego da nemaš, stoga nežali na toliki broj posađenih sadnica jer lako je pobrati kada imaš nego kada nemaš ! Nego daj mi reci gdje si nabavio trešnje na podlozi Santa Lucia 64 i maXma 14 podloge ?Gisela 5 mi nije baš favorit jer se slabo ukorijenjuje tako da treba oslonac, prelali rod svega oko 15-20kg i bez redovitog doživotnog zaljevanja nema ništa od nje, dok Gisela 6 koja je malo jača od petice treba ju tražiti pod povećalom.
Mislim da, ali moj prijatelj Zagorac, će konkretno to objasniti
@SASeh, da si ranije rekao bio bi ti ja usput uzeo sadnica u Metkoviću, pa donio do ZGa, često idem poslom gore pa mi nije problem. Prije koji mjesec sam 300 kila mandarina odnio gore i podijelio prijateljima, samo da mi ne propadnu na stablima. evo drugi tjedan sam gore(ali neidem kroz Metković), i skoknut ću do Rasta u Sloveniju po neke sadnice. Ma možete slobodno preko granice sa tim, naravno malo ih pokriješ i kažeš da nemaš ništa za prijavu. Rekli su mi u trgovini, da na granici ne pravi više problem carina za nekoliko sadnica(ja sam prošli mjesec unio milsim 10 sadnica)
Za voćke ne bi trebalo biti problema, samo se pitam što će biti sa lozom? Navodno da "Europa" još ne zna što bi s nama, jer na "tržištu" ima previše vina... Evo jedan stariji članak http://www.glas-slavonije.hr/175947/7/Zabrana-sadnje-novih-vinograda-ide-i-dalje-Hrvatska-o-tome-sutiPa sad kako će to funkcionirat??? Sigurno je jedno, a to je da ćemo morati polagati i mi hobisti nekakve tečajeve i da ćemo imati nekakve identifikacijske brojeve za kupovinu zaštitnih sredstava, a obnavljanje postojećih i sadnja novih vinograda... Tko to zna...