VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
20 Travnja, 2026, 22:20:37

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Sretna nova 2024.

Sretna nova 2023.

Sretna nova 2022.

25.12.2021. Sretan i blagoslovljen Božić

25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma

Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"

09.12.2012. - Snijeg u RH

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

Puno sreće dečki!!!

69.717 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Za korisnike Vinogradarskog foruma
| |-+  Bez cenzure
| | |-+  Policija i vinogradari
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 7 8 [9] 10 11 Dolje Ispis
Autor Tema: Policija i vinogradari  (Posjeta: 68216 puta)
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #120 na: 13 Kolovoza, 2013, 13:39:18 »

Ja isto nisam za ovakav način rješavanja problema jer je na štetu drugim ljudima koji moraju svaki dan putovat na posao. Moglo bi se pitanje poticaja riješiti i na drugačiji način. Nek se uvede nulta stopa pdva na sve ono kaj treba seljak kupiti od sjetve do žetve. Na gorivo, gnojivo, sjeme, zaštitna sredstva itd. Uvijek se govori kak se seljaku daju poticaji, a nitko se ne pita koliko puta kroz godinu isti taj seljak  plati 25% pdva. Ja sam isto odrastao i živim na selu gdje je danas krava izumrla vrsta, a mladi masovno bježe živjeti u grad. Smiješno je kad poljoprivrednik za litru mlijeka dobije 1 kn, a litra obične vode je u trgovini 5kn. No isto to mlijeko u trgovini dođe 6kn, a to znači da netko 6 puta zaradi na seljaku.  :(
Evidentirano
Rašpa
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #121 na: 13 Kolovoza, 2013, 13:53:04 »

Kolege Razor i Rašpa, ovo što ste napisali je katastrofa. Čudim se vašem razmišljanju.

Zam o čemu govorim. Moj je sin završio agronomiju i obrađuje zemlju. Svoju i tuđu. Za tuđu zemlju vlasnici mu ne žele dati ugovore za korištenje pa ne može dobiti niti poticaje. A ipak živi solidno.
Nije dužan nikome, nema kredita i radi sa 30 godina starim traktorima IMT. Nema John Deere ili Fendt. Iz Njemačke je za 5000 eura uvezao kombajn koji nema kabinu niti klimu, ali radi.
Puno radi i nema vremena stajati na cesti.
Na televiziji vidim samo profesionalne protestane, jer več ih godinama viđam. Uvijek isti!
Evidentirano
dugi68
Mlađi novak
*

vranovci

Email
« Odgovor #122 na: 13 Kolovoza, 2013, 15:25:45 »

Oni koji nisu na cestama, a tiče ih se ova problematika, lijepo se smiju i čekaju. Ako se bilo što ostvari njima super, a nisu se nigdje pokazali, istakli itd. Među prosvjednicima ima i onih koji bolje da se pokriju po ušima i šute, ali to je sigurno manjina.
Ja recimo neznam gdje se problemi rješavaju, ali na izborima sigurno ne. Aktualnu vlast, a i onu prethodnu izabrala je šačica ljudi (neka izbroje kružiće).
Inače nisam za ovakav način rješavanja problema, ali trenutno mislim da ne postoji drugačiji. Bojim se da nas uskoro očekuju i ozbiljniji neposlusi (ne mislim samo na "seljake").
Ja sam isto odrastao i živim na selu i poznajem problematiku i ali i činjenice:
- selo koje je imalo prije 20g cca 1000 stanovnika sad ima cca. 500-600
- selo u kojem je bilo 500 krava sad neznam dali ima 10
- isključivo od poljoprivrede je živjelo cca 100 obitelji, sad možda 1 ili 2
...
O vinogradarstvo i voćarstvu po kojem je kraj u kojem živim vrlo poznat, bolje da ne trošim riječi, još veća sprdačina.

poštovani, i sa tobom se slažem, ali da su svim seljacima interesi bili zajednički dali bi danas postojalo neznam koliko udruga. A busamo se u prsa stočarstvo, poljoprivreda, agrokultura, i već da ne pišem koji p... Jedna je zemlja al neš ti, mora svaki predsjednik udruge mrknut svoju lovu a ima ih debelih guzica kojima ako financijer pošalje kontrolu, neće znati otkud im pikapi, đipovi itd.  :-\
Evidentirano

slavonijo sve ti cvalo
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #123 na: 13 Kolovoza, 2013, 20:56:43 »

Nebih se štel puno mješat,reko bi zagorec,ali osobno znam čovika koji je na istu zemlju sadi kulture za koje su u to doba davali poticaje i to je radio najmanje pet puta i sad kad nema poticaja sad se i ne bavi poljoprivredom,smatram da nijedan iole ozbiljniji poljoprivrednik koji stvarno to i radi u kalkulaciju nije ,bar ne dugoročno, ugradio poticaje kao sigurnu zaradu jer to je glupo,a i rašpa je dobro rekao po televiziji su uvik isti!
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #124 na: 13 Kolovoza, 2013, 22:26:37 »

Ja isto nisam za ovakav način rješavanja problema jer je na štetu drugim ljudima koji moraju svaki dan putovat na posao. Moglo bi se pitanje poticaja riješiti i na drugačiji način. Nek se uvede nulta stopa pdva na sve ono kaj treba seljak kupiti od sjetve do žetve. Na gorivo, gnojivo, sjeme, zaštitna sredstva itd. Uvijek se govori kak se seljaku daju poticaji, a nitko se ne pita koliko puta kroz godinu isti taj seljak  plati 25% pdva. Ja sam isto odrastao i živim na selu gdje je danas krava izumrla vrsta, a mladi masovno bježe živjeti u grad. Smiješno je kad poljoprivrednik za litru mlijeka dobije 1 kn, a litra obične vode je u trgovini 5kn. No isto to mlijeko u trgovini dođe 6kn, a to znači da netko 6 puta zaradi na seljaku.  :(

Neda se mladima zajebavati sa poljoprivredom, radije završe neku školu i rade nešto drugo umijesto da crnče po poljima i da pritom treća strana u kravatama na njima zarađuje po 5-6 puta više.

Evo primjera, zakaj su breskve po 12-15kn/kg kada seljak daje pod otkupnu cijenu po 3-4kn/kg ?
Ajde breskve bar netreba prerađivati jer ono nije mlijeko koje treba preraditi da traje po par mjeseci, no zašto je cijena po 3-4 puta viša ?
Ja još razumijem da cijena prodaje mora biti duplo veća od otkupne zbog prijevoza, hladnjače, poreza i zarade, ali da je zbog toga tri do četiri puta veća e to nerazumijem čemu ?

Ili ako je već tema vinogradari, imamo stolnog voća po trgovačkim centrima i kada je stigla rana sorta onda je grožđe obavezno koštalo između 30 i 40kn/kg !
A sada je aktualno da može biti grožđe i po 15kn/kg ?
Nigdije veze.

Osim toga znam što znači raditi primitivnim alatima i sa starom mehanizacijom jer imam ujaka u zagorju tako da mi poljoprivreda i zemljište nije strano. Radio sam na zemljištu da mu pomognem itd. No ja se uopće nevidim da radim na zemljištu i da na njemu zarađujem već isključivo radim neš sitno za osobne potrebe kak je vrt i voćnjak koji služi za hobi potrebe i za popraviti kućni buđžet. A njegove dvije kćerke su još od malena rekle poljoprivredi laku noć, jedna ide u školu za kuharicu, a druga za fizioterapeuta, ništa od toga nema veze sa poljoprivredom !
Znam masovno ljude koji su napustili poljoprivredu i otišli u gradove, a polja su u šikari jer nitko neće obrađivati čak ni za džabe !
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #125 na: 14 Kolovoza, 2013, 14:38:57 »

Oni koji nisu na cestama, a tiče ih se ova problematika, lijepo se smiju i čekaju. Ako se bilo što ostvari njima super, a nisu se nigdje pokazali, istakli itd. Među prosvjednicima ima i onih koji bolje da se pokriju po ušima i šute, ali to je sigurno manjina.
Ja recimo neznam gdje se problemi rješavaju, ali na izborima sigurno ne. Aktualnu vlast, a i onu prethodnu izabrala je šačica ljudi (neka izbroje kružiće).
Inače nisam za ovakav način rješavanja problema, ali trenutno mislim da ne postoji drugačiji. Bojim se da nas uskoro očekuju i ozbiljniji neposlusi (ne mislim samo na "seljake").
Ja sam isto odrastao i živim na selu i poznajem problematiku i ali i činjenice:
- selo koje je imalo prije 20g cca 1000 stanovnika sad ima cca. 500-600
- selo u kojem je bilo 500 krava sad neznam dali ima 10
- isključivo od poljoprivrede je živjelo cca 100 obitelji, sad možda 1 ili 2
...
O vinogradarstvo i voćarstvu po kojem je kraj u kojem živim vrlo poznat, bolje da ne trošim riječi, još veća sprdačina.

Probleme su napravile bivše vlasti, posebno HDZ i HSS i njihovi ministri poljoprivrede. Kao šta kažem, tko živi od poticaja za poljoprivredu i to mu je jedini profit, bolje mu je da se time ni ne bavi. Nisam ja napravio socijalne slučajeve od seljaka već politika bivših vlasti i nedostatak poljoprivredne i gospodarske strategije. Neka idu prosvjedovati Pankretiću pred kuću, ili Čobankoviću u vinograd, a ne na granične prijelaze i ceste. Nisu poljoprivrednici jedini koji imaju problema, šta bi trebali raditi oni koji rade, a ne dobivaju plaće, ili hrpa nezaposlenih ljudi po gradovima koji nemaju ni za kruh??
Tamo gdje su najglasniji, po Slavoniji, to su sve HDZ-ove općine i županije i većina njih je glasala za Sanadera i ostale ljude koji su pokrali sve živo. Nek idu Sanadera pitati zašto nema novaca za poticaje.

Da, ne duljim dalje, problemi se ne rješavaju na cesti i blokadama. Prošla je odavno 1990. i znamo kako je to završilo.

Evidentirano

pissta
Zaštita u vinogradu
Novak

Varaždin(ski bregi)

Email
« Odgovor #126 na: 14 Kolovoza, 2013, 19:07:52 »

E dragi moji prijateli :D,pada kiša pa da se malo uključim, s nadom da mi nitko nebu zameril na vlastitom mišljenu;
Postoje tri  stvari gdje smo svi  mi-hrvati veliki stručnjaci; politika,sport i poljoprivreda.
Večina ima svoju političku pripadnost koju mijenja svake četri godine iz lijeva u desno i obrnuto,pa me i ne čudi trenutna gospodarska situacija …baš kao i da će „nepopularan“ g.Karamarko biti sljedeći premijer.(tak se piše po novinama!)
Sport je još uvijek ono što nas najviše veseli,premda svatko od nas ima svojih idealnih jedanaest  te izbornik često griješi po tom pitanju.
Poljoprivreda je godinama u banani i naravno da su za takvo stanje krivci uvijek oni bivši…ma ne daj Bože da netko i pomisli da je sadašnja vlada zaslužna  za takvo stanje…pa vidite da to njih nimalo ne zabrinjava…uostalom na zasluženom su dvomjesećnom godišnjem odmoru, dok policija odrađuje njihov posao.
Dogovora nema a zašto i bi?...pa ionako smo dugogodišnji uvoznici svega i svaćega, osim mislim mandarina.
Pola hrvatske je za seljake,druga polovica željno čeka policijsku intervenciju…ništa čudno, jer složni smo bili samo kad smo stvarali ovu zemlju…a sad kakva će ona biti,svatko ima svoju idealnu kombinaciju, no nažalost dosad  nijedna takva nije izvučena…mislim da smo svi mi gubitnici tako dugo dok se opet ne ujedinimo i postanemo braća…naravno za to je potrebno poštenje i razumjevanje.
I za kraj mišljenja sam, ako ova naša vlada ima 40 milijuna kuna za mobitele, 265 milijuna za novi vozni park, onda bi trebali malo imati i za obečane poticaje za seljake!?...ili ih nisu trebali ni obečavati da bi svima bilo jasno da za poljoprivredu love nema i da nam nije stalo do hrvatske pšenice,kukuruza,jabuke,vina…jer sve to možemo bez frke uvesti iz naših eu-bratskih zemalja.
Da,slažem se da cesta nije najbolje riješenje za nastale probleme ali oni se zasigurno ne mogu riješiti u Čobankovićevom vinogradu,stoga ne vidim šta drugo da učine a da ih se čuje…a većina traži svoj opstanak…naravno u svakom žitu ima i kukolja i njega treba  izdvojiti tj. staviti na Linićev stup srama.
Uglavnom,ništ nije dobro i bojim se da ni nebu još dugo,dugo...a jemput se samo živi!
Evidentirano
SINKE
Novigrad Podravski 46.070835,16.941015
aktivni član

MOČILE(KC) 46.176317,16.784009

Email
« Odgovor #127 na: 14 Kolovoza, 2013, 20:47:07 »

Mišljenja sam da nam ne trebaju poticaji nego otkupna cijena prije sjetve p nek svak kalkulira dal mu se isplati ili ne,samo budale siju a ne znaju šta če dobit,toga ima samo pri nama,svugdje drugdje otkupna cijena se zna prije sjetve za ozime kulture
Evidentirano

bolje umrijet od litre nego od kapi!!!
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #128 na: 14 Kolovoza, 2013, 23:06:59 »

Slažem se.

@ pissta ne kužim taj tvoj ćuspajz, ti si sve živo tu pomiješao kao ona Šeparovićka od bivšeg ministra žena šta vodi onu emisiju na tv, ili je vodila :o
Evidentirano

SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #129 na: 15 Kolovoza, 2013, 06:57:29 »

Meni je najsmijesnije od svega kada uporno sade psenicu, a znaju da otkupna cijena psenice najniza od ostalih kultura i uvijek bude bila najniza.
Npr. bila je na TV-u otkupna cijena psenice izmedu Madarske, Srbije i Hrvatske, i u usporedbi tih triju drzava cijene su uredu razlika je svega u nekoliko lipa, Hrvatska je tu izmedu ! A seljaci bi htijeli da se poveca za 50% kak je nekad bilo.

Trenutna otkupna cijena psenice je 1.05kn u Hrvatskoj, a u europi prosijecna je 1.09kn.

http://www.pekarskiglasnik.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1025:trite-penice-brana-kukuruza-i-uljarica-u-hrvatskoj-u-sijenju-2013&catid=114:mlinarstvo&Itemid=96

E jbg nisu razmisljali o tome da smo izlaskom iz yuge usli u kapitalisticke vode gdje cijene variraju od neba do zemlje zbog velike konkurencije na trzistu, pogotovo ulaskom u EU.
Ocu reci drugim rijecima, ako ta kultura prezasicena i nije joj dobra cijena vec godinama, onda neka se prebace na proizvodnju drugih kultura koje zasad drze dobru cijenu !
I to su neki pojedinci napravili i nezale se !

Jer ovako svake godine prosvijedovati da traze/mole/sile da daju dobre poticaje i otkupne cijene nema smisla !
To pametni ulagaci vide da to nikuda nevodi, osim u propast !

Od postenog rada na zemlji jos se nitko nije obogatio i niti nece biti moguce ! Nikada se seljak postenim radom na zemlji kroz citavu povijest nije se obogatio, pa zasto bi i sada i u buducnosti bilo moguce ?

Znam da imaju velike troskove zbog kredita mehanizacije i podizanje kultura, no i poljoprivreda je zavrsila na burzi promijenjive cijene tako da nema smisla se baviti pojedinom kulturom dozivotno, ako joj je otkupna cijena preniska.
Najcesce se bune ovi sa psenicom pa onda ostali.
Evidentirano
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #130 na: 15 Kolovoza, 2013, 07:06:29 »

Mišljenja sam da nam ne trebaju poticaji nego otkupna cijena prije sjetve p nek svak kalkulira dal mu se isplati ili ne,samo budale siju a ne znaju šta če dobit,toga ima samo pri nama,svugdje drugdje otkupna cijena se zna prije sjetve za ozime kulture

Ja se isto slažem s ovim. Dobro bi bilo kad bi se znala otkupna cijena za sve kulture i da se ne dopusti nekome da kao prekupac zaradi više puta na seljaku. Često roba pređe kroz više ruku dok ne dođe do potrošača. Tak da mislim da na pšenici, a kak i na svemu ostalom netko hoče dobro zaradit. Manjim proizvođačima su davno ukinuti svi poticaji pa ne vidim razloga zakaj se nebi to ukinulo i ovim velikim. Mislim da bi bila bolja neka olakšica za sve nas kroz smanjenje poreza za neki određeni postotak na gnojivu, zaštitnim sredstvima itd. Glupo je poticat poljoprivredu, a da za manje poljoprivrednike nema baš ništa. Danas neki nemogu plćat zdrastveno i mirovinski pa im stalno idu neke ovrhe. Bilo bi dobro napravit neke programe s čime bi se ljudi mogli bavit u nekom mjestu, a da ipak mogu živjet od toga i da ostanu na selu. Stočarstvo više neide, ljudi imaju zemlje i volje, ali neznaju šta i kak. Trebalo bi osigurat otkup i zagarantirat otkupnu cijenu. Ja imam isto dosta zemlje i razmišljam dali da posadim više vinograda ili voćnjaka, ali problem je kasnije to prodat kad ti pretrgovci uvjetuju cijenu. Mislim da poljoprivreda treba pomoć, ali ne preko poticaja...
Evidentirano
pissta
Zaštita u vinogradu
Novak

Varaždin(ski bregi)

Email
« Odgovor #131 na: 15 Kolovoza, 2013, 19:51:22 »

@ pissta ne kužim taj tvoj ćuspajz, ti si sve živo tu pomiješao kao ona Šeparovićka od bivšeg ministra žena šta vodi onu emisiju na tv, ili je vodila Shocked
He,he, je istina.Danas i ja to vidim.Sorry, popilo se jućer malo više a onda misli znaju biti zagonetne...još sam to dosta dobro i napisal.
Šeparovićka ;D, zmaj od žene.
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #132 na: 16 Kolovoza, 2013, 15:24:57 »

Koliko ja znam svugdje u svijetu poljoprivrednici dobijaju poticaje i to izdašne, jer je njihova proizvodnja zbog skupog goriva, sjemenja, gnojiva, jednostavno neisplativa! Ako Hrvatska ne može dati ono što je dužna seljacima oni imaju pravo prosvjedovati. Neka štede na partizanima, lažnim braniteljima, Todorićima, lažnoj socijali, uhljebljivanju nesposobnjakovića itd....

Koliko ja znam svugdje u svijetu velike kompanije (Monsanto, BASF, Todorići) cijede seljaka i uništavaju ga u potpunosti - sve legalno i putem pravne države¨!

Ne ulazim u pojam "interesnih skupina" koji su trošili poticaje nenamjenski ili ignorirali proizvodnju... no kad mi Razor i drugi kolega uspiju objasniti kako preživjeti od 2 kune za mlijeko i 1.05 kune za pšenicu (ne prodavati demagogiju da se prebace na nešto profitabilno jer Hrvati imaju pravo jesti hrvatski kruh i mlijeko a ne uvozne toksične artikle!) uz ulazne troškove onda ću bezuvjetno podržati njihove stavove.

Ja nisam seljak ali s obzirom na svoj hobi mogu zaključiti koliko hrana košta. Ali neka, uvozno kinesko je jeftino pa je zato i dobro (jer uistinu želite znati zašto su kineske mahune, češnjaci i drugo tako veliki i lijepi - pa zato što su na polja naveli kanalizaciju... DOBAR TEK!)

SAS:

- vidiš, napisao si cijenu pšenice u EU... kako to da se tamošnjem seljaku to isplati proizvoditi?  Koliko ja znam troškovi proizvodnje su tamo jednaki ako ne i veći kao i kod nas?

Da nije možda stvar u poticajima?

- dalje,  koliko je gorivo poskupilo, koliko je kruh, nama krajnjim potrošačima poskupio (100 %, u zadnjih 10ak godina), a koliko su proizvođači dobili više?

prosjek 2003 je bio 1,14 kn za kilogram pšenice :o

Zašto onda nama kruh nije 4 kune nego 9 kuna? Tko sprema taj profit? Gdje je žito iz Ðakovštine? Od kuda alfatoksini u sijenu?
... Zašto o tome nitko ništa ne govori?

Mislim da su to prava pitanja i pravi problemi, ali nažalost nitko se ne obazire na ta pitanja, već se obrušava na skupinu trakorista.

Inače, slažem se i sa Pisstom u potpunosti...bez obzira na huligane u krvi...ups, maligane ;D

Evidentirano

Brckovljani
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #133 na: 16 Kolovoza, 2013, 16:10:40 »

I da, ljut sam kao  pas!

Hrvatska kao zemlja nema puno resursa (vode, drvo, plodno tlo)... i kad se tako sustavno uništava poljoprivreda (upitajte se, za čiji račun?), jedna od tri gospodarske grane na kojoj možemo temeljiti svoj razvoj,  a priča se jedino o "skupini traktorista-terorista" kao glavnim uzročnicima takvog stanja... onda prvo se naljutim, pa ražalostim... jer probleme nisu stvorili traktoristi-teroristi, već oni koji drmaju državom ove 23 godine.... ali to-su-oni-o-kojima-se-ne-smije-govoriti....
Evidentirano

Brckovljani
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #134 na: 16 Kolovoza, 2013, 18:23:01 »

@Blitva,SAS zanimljivi članak i što onda reći,ne lažu valjda,ne vjerujem http://www.poslovni.hr/hrvatska/cijenu-psenice-rusi-i-ocekivani-rekordan-urod-kukuruza-249650
Evidentirano

Str: 1 ... 7 8 [9] 10 11 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!