Znači chromosul u sadašnjoj fenofazi?
ili kao što je kod mene slučaj nedovoljno dobra aplikacija
Možda bude i ekipa sa plodova zemlje
Osim toga može bit i nedovoljan utrošak preparata po ha s obzirom na blesave vremenske uvjete što me odavno nije zeznulo
Razor je u ovoj situaciji jasno pokazao tko zna.Znam tko ne zna i to je katastofalan problem, no o tom ne u ovim redcima.Što Razor savjetuje, to je alfa i omega.Kratko bi Razoru jednu situaciju.Toscano i Maraština sitnog zrna bez napada pepelnice.Debit, jako velik napad.Poskidao sam lišće u zoni groždja i jutros zonu groždja dobro isprskao škropivom od kalijevog hipermangana i gradjevinskog vapna.100lit škropiva, 125 gr k.h.mangana i 1,8kg vapna.pH 12,55.Boja otopine tamnoljubičasta.Poškropljene površine nemaju tu nijansu.Sutra ujutro prskam chromosulom.Očekujem da ova otopina spriječi i moguće daljnje širenje peronspore i nove pojave oštećenih boba.
kod mene čudna situacija, na chardonayu peronospora na grozdu 2-5%, a na drugom vinogradu, graševini, na listu, u istom postotku...........
Može biti,evo imam jednu tablicu gdje jedna slovenska firma za teške uvjete protiv peronospore savjetuje dodavanje kontaktnog preparata tvorničkoj kombinaciji sistemika i kontaktnog,kak piše,samo su se i oni rano sjetili,dobio sam to prije 10-ak dana. .Pitaj ove iz HZPSS za komentar,a htio bih čuti i Razorovo mišljenje
Hipermangan djeluje samo trenutno, potrebno je odmah nakon toga tretirati preventivno ili kurativno ovisno o situaciji i bolesti. Ako je takav napad pepelnice Falcon je bolji izbor.Na mladim zapercima ima dosta peronospore i dalje, pošto na starim listovima i grozdovima nema više efekta, posebno na ranijim sortama, dosta je te zaražene zaperke potrgati, odnosno preventivna zaštita s bakrom još jedanput ako je potrebno.Na mladim ( nerodnim) trsevima, prve i druge godine, potrebno je i dalje voditi zaštitu sa sistemicima protiv peronospore da ne izgube list.
Problem je s čim se prska, kod korištenja atomizera treba veća koncentracija sredstva jer je manja potrošnja vode.O tome smo već raspravljali puno puta.
Ovakvih je malo. Od kad ga čitam, vinograd mi je super.
javi dal su bili pa ćemo u nedjelju pogledati što ste izmudrovali