To ovisi o dosta toga, gnojidbi u prvom redu.Bobe se kod peronospore prvenstveno suše. Gnjile od sive plijesni, kisele truleži i pucanja.
Evo i slika od jučer u vezi peronospore na grozdu preko peteljke.
Danas sam obišao desetak vinograda (nisam baš svagdje probao vino ) i u svima ista ovakva slika, negdje malo jače, negdje malo manje, ali u biti skoro isto. A ono što je definitivno isto, je to da sa sjeverne strane nema nigdje ni jedne bolesne, smežurane, ljubičaste jagode, već samo sa južne, izložene suncu.Da li je moguće da peronospora udara samo na južnoj strani, a da je na sjevernoj, zaklonjernoj grožđe potpuno zdravo?
@trtarOžegotine su.Probaj što manje bit u vinogradu,nemoj vršikat do šare te prskaj preparatima na bazi aminokiselina(siapton,drin,polyamin) cijelu lisnu masu. Ovo što je otišlo ne da se popravit samo da ne bude još toga. Jedan lik tu kod mene je neki dan skidao nešto lišća u pola vinograda i na toj polovici su štete 80%-tne! Ostatak je puuuno manje stradao.
ljudi moji, 90% ostecenih bobica na ovim fotkama je od peronospore a ostalih 10% od tuce, ozegotina, fitotoksicnosti pesticida i drugih mehanickih ostecenja..