Pozdrav svima, ja sam iz Tuzle bosna i Hercegovina, imam vinograd star četiri godine i u njemu oko 250 čokota vinove loze. redovno sam prskao ali kako je bio jedan period sa puno kiše i promjene temperatura nekih 10 čokota se jednostavno osušilo. zanima me da li će naredne godine ti čokoti izlistati ili su oni već sada mrtvi. prskao sam sa plavim kamenom a kada sam vidio da su se počeli sušiti kupio sam kvadris, rekli su mi da sa njim poprskam samo dvaput godišnje pa sam i to odradio. Molim za odgovor.
vezano uz ovo pitanje s slikom. Imam susjeda ha, ha agronoma, čovjek završio školu a nema pojma, šprica lozu kad i jabuke istim preparatima i što je najgore dovukao mi je to što je na slici, napominjem da nikad nisam imao bolesti u lozi, neke značajnije ... e a sad eto vraga.... sve je to prešlo na moju lozu, nisam tretirao s ničim zbog berbe i jer se inače ježim od svih tih silnih otrova. Pošto imam nešto mladih trsova frankovke, a već ju je bila napalo TO (valjda grinja). Kada tretirati i s čime .
Spomenuo mi je jedan kolega također ovo s ružama u vinogradu...Ruze se stavljaju u vinograd iz razloga što su jako osjetljive na peronosporu pa se na njima najprije moze primjetiti da dolazi do razvoja bolesti...Nije losa ideja kad se uzme u obzir