VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 19:03:12

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Zaštita u vinogradu
| | |-+  Bolesti vinove loze
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 97 Dolje Ispis
Autor Tema: Bolesti vinove loze  (Posjeta: 622805 puta)
vinoljubac
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #90 na: 01 Srpnja, 2008, 07:24:04 »

Hvala ti, zarazu sam primijetio u nekoj manjoj količini! Vjerojatno je to posljedica jer sam termin prošlog prskanja (prskao 21.06.) prošao za 5 dana poradi kišnog vremena i nemogućnosti radova. Sad ću "baciti" onda Melody duo, Folicur  i Mythos! Inaće, neznam kaj da mislim ovih dana jer tuča me zaobišla sa lijeve i desne strane i neće valjda sad udarit po sredini !!!! Zahvaljujem još jednom.
Evidentirano
djulba
Guest

Email
« Odgovor #91 na: 04 Srpnja, 2008, 09:23:00 »

Pozdrav svima,
ja sam iz Tuzle bosna i Hercegovina, imam vinograd star četiri godine i u njemu oko 250 čokota vinove loze.   redovno sam prskao ali kako je bio jedan period sa puno kiše i promjene temperatura  nekih 10 čokota se jednostavno osušilo. zanima me da li će naredne godine ti čokoti izlistati ili su oni već sada mrtvi. prskao sam sa plavim kamenom a kada sam vidio da su se počeli sušiti kupio sam kvadris, rekli su mi da sa njim poprskam samo dvaput godišnje pa sam i to odradio. Molim za odgovor. 
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #92 na: 04 Srpnja, 2008, 10:16:06 »

Pozdrav svima,
ja sam iz Tuzle bosna i Hercegovina, imam vinograd star četiri godine i u njemu oko 250 čokota vinove loze.   redovno sam prskao ali kako je bio jedan period sa puno kiše i promjene temperatura  nekih 10 čokota se jednostavno osušilo. zanima me da li će naredne godine ti čokoti izlistati ili su oni već sada mrtvi. prskao sam sa plavim kamenom a kada sam vidio da su se počeli sušiti kupio sam kvadris, rekli su mi da sa njim poprskam samo dvaput godišnje pa sam i to odradio. Molim za odgovor. 
Quadris ti neće pomoći, daj malo opiši kako to sušenje izgleda ( kolika je čokota zahvaćeno, jer možda tjera mlado lišće na tim suhim ili ne, opis suhog lista, da li je bilo kakvih mrlja ili šara po listu prije sušenja, šta je s ostalim zdravim trsevima, da li je tih 10 trseva u redu jedan do drugog ili su razbacani po vinogradu ).
Stavi sliku ako si u mogućnosti.
Može biti jedno 5-6 razloga.
Evidentirano

selket
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #93 na: 07 Srpnja, 2008, 18:31:38 »

Za pocetak, lijepi pozdrav svima (cini mi se da cemo se puno druziti)   ;D
Ovako, kupili smo kucu koja je dosla u kompletu s vinogradom, pa smo se igrom prilika bacili u vinogaradarstvo. Posto smo totalni pocetnici, ocito smo pogrijesili u spricanju. Prema clancima na portalu i drugim izvorima s neta, cini se da nam je vinograd zahvatila pepelnica.
Eh, sad, vidjela sam negdje na forumu da je netko preporucio spricanje Falconom ili Postalonom, pa me zanima je li dovoljno vinograd pospricati samo s jednim od tih sredstava ili bi trebala dodati jos nesto.

Unaprijed hvala :)
Evidentirano
castor
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #94 na: 09 Srpnja, 2008, 11:03:24 »

jučer pregledal gorice, i čini mi se da sam zaustavil pep.i per. ali naznam kaj je s ovim jagodicama ???
tolko bolesti nisam imal, ne pamtim od kad. Sve je "otišlo u Honduras" poslije one prokletinje tuče >:(
evo kak to izgleda:

molim cijenjeni sud za mišljenje

* DSC00827-1.jpg (48.84 kB, 609x456 - (hitova: 1227 ).)

* DSC00828-1.jpg (48.93 kB, 729x529 - (hitova: 386 ).)

* DSC00829-1.jpg (47.6 kB, 647x504 - (hitova: 376 ).)
Evidentirano
sremac
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #95 na: 16 Srpnja, 2008, 12:42:53 »

Pozdrav!
Kod mene se isto ovih dana pocelo pojavljivati truljenje na nekoliko bobica kao na dve poslednje fotke. Jel to trulez ili sta drugo???
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #96 na: 16 Srpnja, 2008, 13:35:00 »

Na prvoj slici je pepelnica,možda još i peronospora nevidim najbolje,na druge dvije ne mogu procijeniti ovako što je uzrok pucanju bobice na zadnjem grozdu jer ne mogu vidjeti pepelnicu a botritis u ovoj pak fazi ne vidjeh nikada tak da ne znam.
Evidentirano
sremac
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #97 na: 16 Srpnja, 2008, 17:17:42 »

Pa,i mene je uplasilo da u ovoj fazi pocinje da truli grozd ,al sta znam jer nemam puno iskustva.
Hvala na pomoci i odgovoru!
Evidentirano
castor
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #98 na: 17 Srpnja, 2008, 10:44:59 »

na prvoj je pepelnica, znam iz prve ruke 8)
a na ostalima nemam pojma (mislim da nije bortritis), zato sam i pital,ali kaj god da je bilo je stalo i posušilo se, a pepelnicu sam satrl ;D
Evidentirano
Chajks
Novak
**

Bedekovčina

Email
« Odgovor #99 na: 29 Rujna, 2008, 13:48:29 »

Spomenuo mi je jedan kolega također ovo s ružama u vinogradu...
Ruze se stavljaju u vinograd iz razloga što su jako osjetljive na peronosporu pa se na njima najprije moze primjetiti da dolazi do razvoja bolesti...
Nije losa ideja kad se uzme u obzir ;)
Evidentirano
britva63
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #100 na: 02 Listopada, 2008, 08:12:30 »

vezano uz ovo pitanje s slikom. Imam susjeda ha, ha agronoma, čovjek završio školu a nema pojma, šprica lozu kad i jabuke istim preparatima i što je najgore dovukao mi je to što je na slici, napominjem da nikad nisam imao bolesti u lozi, neke značajnije ... e a sad eto vraga.... sve je to prešlo na moju lozu, nisam tretirao  s ničim zbog berbe i jer se inače ježim od svih tih silnih otrova. Pošto imam nešto mladih trsova frankovke, a već ju je bila napalo TO (valjda grinja). Kada tretirati i s čime .
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #101 na: 05 Listopada, 2008, 23:36:45 »

vezano uz ovo pitanje s slikom. Imam susjeda ha, ha agronoma, čovjek završio školu a nema pojma, šprica lozu kad i jabuke istim preparatima i što je najgore dovukao mi je to što je na slici, napominjem da nikad nisam imao bolesti u lozi, neke značajnije ... e a sad eto vraga.... sve je to prešlo na moju lozu, nisam tretirao  s ničim zbog berbe i jer se inače ježim od svih tih silnih otrova. Pošto imam nešto mladih trsova frankovke, a već ju je bila napalo TO (valjda grinja). Kada tretirati i s čime .

Molim, navedi sliku ako želiš odgovor! Na prethodnim slikama ima više toga!
Samo da još napomenem, za ovu sezonu je gotovo sa zaštitom loze. Do proljeća. :P
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #102 na: 06 Listopada, 2008, 17:33:46 »

Spomenuo mi je jedan kolega također ovo s ružama u vinogradu...
Ruze se stavljaju u vinograd iz razloga što su jako osjetljive na peronosporu pa se na njima najprije moze primjetiti da dolazi do razvoja bolesti...
Nije losa ideja kad se uzme u obzir ;)
I za peronosporu i za pepelnicu. Imam petnaestak ruža raznih vrsta i sorata. Imam i jedan mladi hrast u blizini koji je posebno osjetljiv na pepelnicu i dobar je pokazatelj razvoja te bolesti u vinogradu.
Savjetujem svakome da si posadi ružu uz početak reda.
Lijepo izgleda, a osim toga vidi se pritisak bolesti. Na ružama list požuti i otpadne od peronospore, dok od pepelnice dobije bijelu prevlaku.
Evidentirano

Chajks
Novak
**

Bedekovčina

Email
« Odgovor #103 na: 06 Listopada, 2008, 19:39:08 »

Meni je susjed na medju posadil ruzu i nemam nis protiv toga, osim da ju malo poreze i uredi ponekad jer meni grane pocnu visiti u red pa se ja s tim moram zaj....  >:( , a od drveca mi jedino gacija(agacija) il kak se vec zove raste blizu vinograda, a njoj ni sam dragi vrag nemre nis. Od poznatijih bolesti joj jedino motorka smeta ;D
Evidentirano
luka985
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #104 na: 07 Listopada, 2008, 09:58:20 »

Ruža je također dobar indikator nedostatka magnezija  ;)
Evidentirano
 Str: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 97 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!