postoji plemenita plijesan i siva plijesan ali je gljivica ista (botrytis cinerea) samo se drugacije manifestiraju uvjeti zaraze ovisno o vremenskim prilikama.. imas na forumu o sivoj plijesni ili trulezi grozda pa potrazi, a evo jedne fotke koja bolja prikazuje sivu plijesan, ova od Koshpe je "preblaga"..
Dali je to ta plemenita plijesan,meni se čini previše.Kod mene nije bilo tako jako zahvačeno.
postoji plemenita plijesan i siva plijesan ali je gljivica ista (botrytis cinerea) samo se drugacije manifestiraju uvjeti zaraze ovisno o vremenskim prilikama.. imas na forumu o sivoj plijesni ili trulezi grozda pa potrazi, a evo jedne fotke koja bolja prikazuje sivu plijesan, ova od Koshpe je "preblaga".. Razor, imao si jako dobre parametre grozda, nadam se da su i vina super, treba probati! ja isto mislim da nije proslo godine nista trebalo skidati, to vjerojatno i je rezultat tako niskih kiselina kod tebe.. a koliko si imao grozda po trsu otprilike?
Chardonnay 93 eksla i 6 g/l kiselinaTraminac 99 eksla i 4,5 g/l kiselina
Ako mošt od Izabele ima prevelike kiseline , npr 9 g po litri , koliko vode treba dodati na hl mošta da bi se kiseline spustile za 1 gram. Da li je to 12,5 litara vode na hl ako spuštam kiseline sa 9 na 8 grama po hl.
Ne želim patvoriti vino, već sam mišljenja da je prirodnije skinuti kiseline sa vodom odmah u startu, nego kasnije u gotovo vino dodavati razne preparate da skinem neželjene kiseline u gotovom vinu. Po meni je veće patvorenje dodavanje šećera nego vode u mošt, ali šta se mora odraditi to se mora. Nije mi cilj proizvodnja veće količine vina , već proizvodnja pitkijeg vina po mom ukusu. U svakom slučaju Razor hvala na odgovoru.