Dodavanje gnojiva kisele reakcije - amonsulfat, kalijev sulfat, željezni sulfat, ureja, kondicionera kisele reakcije - aluminijev sulfat, sumpor, gips. Svakako i treset. No, za takve zahvate treba ipak analiza.
Osim kemije (kiseli preparati) treba malo na takvim tlima popraviti i fiziku (prozračnost, protok vode (filtracija i sl.). Naime, većina lužnatih/alkalnih tala ima i vrlo loša fizikalna svojstva tla (s tim problemo sa radio na području Pleševičkog vinogorja), te se stanje znatnije popravlja nakon intervenciju u fiziku tla (naravno uz dodatak kemije).Evo kako je to izgledalo 30.10.2007 na području Pleševičkog vinogorja (Jaska). Sorta Sauvignon bijeli; prvi redovi obrađeni aktivnim podrivačem + gnojidba, stražnji redovi bez podrivača, samo kemija. Razlika očita. Pogodite koje je trsje slijedeće godine dalo bolji (i viši) urod? p.s. Slika je malo lošija zbog magle.
bok!zanima me s kojim umjetnim gnojivom se sada može(ako može?) gnojiti, te kako i u kojoj količini po trsu??
pa kaj bi mi onda mogel na osnovu toga preporučiti??
ehh...Hvala ti puno, ali samo postoji jedan problem a to je da ja jedino o svojemu tlu znam da je pijesak i da nije gnojeno mislim 4 god ništa...pa kaj bi mi onda mogel na osnovu toga preporučiti??
Zasigurno, pod broj 1. analizu-ona u principu sve govori...Ako je tlo pjeskovito (brzo se zagrijava ali i isušuje) potreban je i unos veće kolićine humusa,,,Pod Gasom; koje je to područje?
aha, A napravio bi analizu ali baš i nisam u financijskim mogučnostima trenutno pa...to ti je na 45°58'40.37"S 17° 3'39.53"I - Bilogora kraj mjesta Budrovac...
Moj savjet bi ti bio da pitaš susjede, odnosno međaše, ako su radili analizu da ti pokažu rezultate i preporuku gnojidbe na osnovi tih rezultata, jer to nisu velike parcele i velika je vjerojatnost da je slična tekstura tla i kemijski sastav kod njih kao i kod tebe. To možeš uočiti i sam prilikom obrade ili kopanja. No, gotovo sam 80% siguran za taj teren da mu svega fali i humusa i NPK gnojiva i mikroelemenata, tako da vjerojatno ne bi previše pogriješio sa kombinacijom stajskog gnojiva i 7-20-30 NPK + proljetna prihrana KAN-om. Samo, već si trebao to napraviti.Ali, velim, to je pretpostavka bez uvida u analizu, tako da nemoj to zdravo za gotovo shvatiti.
A onda za ovu godinu mi je kasno baš za sve???
ok, hvala!A gdje se može kod nas napraviti analiza? i gdje bi bilo najbolje?