VVV Forum

Vinogradarstvo => Radovi u vinogradu => Topic started by: pissta on 06 Siječanj, 2010, 21:28:42

Title: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 06 Siječanj, 2010, 21:28:42
Kiselost tla kvari strukturu vinove loze, otežava uzimanje hranjiva i to posebno makroelemente (dušik,fosfor i kalij),te neke mikroelemente poput bora, magnezija i željeza.
Postoje tvrdnje da bi vinogradarsko tlo trebalo imati ph između 6 i 7 ph vrijednost kako bi grožđe kvalitetno dozrijevalo i imalo izražene arome,a većina tih tla je prekisela.
Radite li kalcifikaciju kako bi uštedjeli na mineralnim gnojivima a biljci osigurali pristup hranjivim elementima?
Znate li ph vrijednost vašeg tla i kako se određuje?
Molim vaša iskustva po tom pitanju !
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 07 Siječanj, 2010, 17:17:15
Očito ova tema ne bude privukla previše komentara a razlog je zasigurno sljedeći; Malo je onih koji su nosili zemlju na kem. analizu pa stoga većina niti ne zna ph vrijednosti svog vinograda a to je i osnova da li je kalcifikacija potrebna ili ne.No,želim napomenuti da ph tla možemo "ugrubo"vidjeti i nekim besplatnim pučkim metodama ,pa ako koga slučajno :) interesira vrlo rado ću ih objaviti.
Naravno,htio bi čuti i one koji imaju iskustva u smanjivanju kiselosti tla...ili baš svi imamo optimalni ph faktor?
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Jeremija on 07 Siječanj, 2010, 18:02:50
Pa kaži nam onda koje su to pučke metode da vidim barem približno.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: mmihale on 07 Siječanj, 2010, 18:07:44

ja sam mjerio u jesen pH i izmjerio 5.7, sa onim uredjajem koji se ubode u zemlju i nakon par sekundi imas pH tla (mjesio sam na vise mjesta), ne znam kak se zove uredjaj jer nij bio moj.  Na proljece sam planirao popraviti kiselost zemlje, ali jos nisam odlucio kako, pa je i za mene ova tema zanimljiva.

Pozdrav.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: DarzaJ on 07 Siječanj, 2010, 19:28:09
pissta tema je zanimljiva, zašto nebi bila.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 07 Siječanj, 2010, 20:56:07
Quote
Pa kaži nam onda koje su to pučke metode da vidim barem približno.
Upravo tako...približno
Uzmeš žlicu mokrog tla iz vinograda i u njega dodaš prstohvat sode bikarbone (onu što gutamo kad nas peče žgaravica :D). Ako se smjesa pjeni tlo je vjerojatno vrlo kiselo (ph ispod 5.0)
E sad kiselo je još i iznad toga ali se smjesa neće pjeniti.
ovih dana idealna je vlaga u vinogradima za ovakav pokus pa ga možda netko i isproba da ćujemo koji rezultat
Koliko ja znam kalničko vinogorje ima podosta problema sa niskim ph faktorom.
Naravno, mislim da svi vi znate da se "otkiseljavanje riješava unosom kalcijevog karbonata, kalcijevog oksida, dolomita, gašenog vapna ili karbokalka.
Sredstva su vrlo povoljnih cijena no poljoprivrednici jednostavno zapostavljaju tu radnju u svim granama. Ja vjerujem da je glavni razlog toga upravo što se ne vrši analiza zemljišta i što nemaju pravu sliku o njoj.
Unesemo li npk gnojivo u kiselo tlo vinograda vjerojatno nismo puno postigli jer korijen loze ima otežan pristup trošenja skoro svih elemenata u njemu.
Drago mi je da je tema zaživjela jer kiselina je poželjna u vinu no ne i u tlu naših vinograda (negdje sam to čuo ;))
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: wineman on 07 Siječanj, 2010, 21:28:50
meni je to radio gospodin iz savjetodavne sluzbe,zabio je taj instrument u zemlju i izmjerio mi za par sekundi,kod mene je ph oko 6
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 07 Siječanj, 2010, 22:49:53
vrlo dobar način...smije li se znati da li ti je to mjerio prije sadnje vinograda u sklopu analize zemljišta ili nešto posebno (preko veze)
Inače graševina je naša najotpornija sorta na kisela tla...možda stoga postoji veza zašto je i najzastupljenija ;)
Zagorci moji kaj vi mislite? :D
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: jnix on 07 Siječanj, 2010, 22:54:54
meni je to radio gospodin iz savjetodavne sluzbe,zabio je taj instrument u zemlju i izmjerio mi za par sekundi,kod mene je ph oko 6

http://www.probus.hr/shop/index.php?cPath=22_975_993_948
kupimo ga zajedno i šaljemo jedan drugom po Hr i mjerimo ;)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 07 Siječanj, 2010, 22:57:02
potpisujem...vrlo dobra ideja.... a tu su ujedno i druženja,degustacije
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Moslavac on 07 Siječanj, 2010, 23:00:34
http://www.probus.hr/shop/index.php?cPath=22_975_993_948
kupimo ga zajedno i šaljemo jedan drugom po Hr i mjerimo ;)

pazi...ima virusa na stranici...
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: wineman on 07 Siječanj, 2010, 23:09:36
vrlo dobar način...smije li se znati da li ti je to mjerio prije sadnje vinograda u sklopu analize zemljišta ili nešto posebno (preko veze)
Inače graševina je naša najotpornija sorta na kisela tla...možda stoga postoji veza zašto je i najzastupljenija ;)
Zagorci moji kaj vi mislite? :D
vec je bio zasadjen vinograd,nije bilo preko veze.normalan posjet savjetodavne u vinograd al je gospodin imao taj uredjaj i iznjerio je...
mislim da kad god bi zatrazio od njih da bi mi izmjerili,neznam kakva je vasa savjetodavna?
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 07 Siječanj, 2010, 23:17:53
Quote
neznam kakva je vasa savjetodavna?
Iskreno neznam ni ja,no mislim kada bi ih pozvao da bi me to i koštalo...nemam veliki vinograd poput tebe,a male uvijek oderu :D
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: wineman on 07 Siječanj, 2010, 23:21:28
znam da je tad bilo besplatno a jel naplacuju il ne neznam..,pa oni su drzavna sluzba i trebali bi biti na raspolaganju poljoprivrednicima,na kraju krajeva ko ih i placa,zato mislim da je besplatno!
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Ivan on 08 Siječanj, 2010, 02:12:43
ljudi moji, uredaj o kojem pricate se zove pH metar i nisu danas toliko skupi, prije par godina sam ja mislio kupit jedan, kosta oko 100 eura. najbolja tla su izmedu 6 i 7 pH i od 7 do 7,5 pH ali najbolje je oko 6,5.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: ozren007 on 08 Siječanj, 2010, 13:03:51
Ja sam radio analizu tla............ima dva ph............kcl i h2o jedan je 6.32 a drugi je 7.20
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Jeremija on 08 Siječanj, 2010, 18:13:06
Ja ču možda sutra ići u vinograd i probat ču sa sodom pa javim kak je bilo.Baš imam sodu u kleti za slučaj koji si naveo pissta.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 08 Siječanj, 2010, 18:17:12
Quote
ljudi moji, uredaj o kojem pricate se zove pH metar i nisu danas toliko skupi, prije par godina sam ja mislio kupit jedan, kosta oko 100 eura.
Ma gledaj,100 ojra  i nije mali novac dati za nešto što ne koristiš baš previše često, pa je jnix-ova ideja meni lično vrlo privlačna.Razmjenjivali bi taj ph metar i lakše se družili jedni sa drugima...naravno druženje bi bilo više u prvom planu ;)....uostalom kad bi svaki registrirani forumaš izdvojio samo 50 lipa već bi ga mogli kupiti,zar ne?....vidi koliko smo i financijski jaki za neke poduhvate ;D
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 08 Siječanj, 2010, 18:21:48
Quote
Ja ču možda sutra ići u vinograd i probat ču sa sodom pa javim kak je bilo.Baš imam sodu u kleti za slučaj koji si naveo pissta.

Nemoj svu potrošiti.Ostavi malo i za žgaravicu...za svaki slučaj :D....svakako javi rezultat.Nadam se da se neće pjeniti. :)...

Ima još jedna pučka metoda za provjeru neutralnosti ph.
Uzmeš žlicu SUHOG  tla i preliješ ga sa žlicom octa...ako se tlo pjeni ph ti je iznad 7.5 vrijednosti tj.tlo je alkalno iliti lužnato....probaj i to kad vrijeme dopusti da tlo bude suho.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Razor on 08 Siječanj, 2010, 18:51:54
vrlo dobar način...smije li se znati da li ti je to mjerio prije sadnje vinograda u sklopu analize zemljišta ili nešto posebno (preko veze)
Inače graševina je naša najotpornija sorta na kisela tla...možda stoga postoji veza zašto je i najzastupljenija ;)
Nije stvar u sorti već u podlozi. Ako podloga ne podnosi kisela tla, nema te sorte na njoj. Barem tako danas sadimo.
pH je pokazatelj kiselosti tla/lužnatosti tla. Kalcifikacija je postupak koji se primjenjuje za smanjenje kiselosti tla.
Kalcifikacija se ne primjenjuje napamet, već nakon analize tla, ako je potrebno.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 08 Siječanj, 2010, 18:59:09
Quote
Nije stvar u sorti već u podlozi. Ako podloga ne podnosi kisela tla, nema te sorte na njoj. Barem tako danas sadimo.

Ma jasno.Znam da si stručnjak što se toga tiće,nego ja sam htio reći nešto drugo tom rečenicom tj. da graševina kroz svoju fazu vegetacije, kao i sam urod najmanje iskazuje simptome kiselog tla...naravno to sam pročitao u nekoj knjizi i dobro upamtio taj podatak ;)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 10 Siječanj, 2010, 13:56:08
http://www.humus-trbuscic.com/kalcizacija.php

link o kalcizaciji,humusu,nabavci kalifornijskih glista...
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Jeremija on 10 Siječanj, 2010, 17:48:15
Danas sam napravio pokus sa sodom bikarbonom i nije se nimalo pjenilo čak se dosta dugo soda nije otopila.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 10 Siječanj, 2010, 19:36:08
e to ti je samo znak da ti ph nije ispod 5.0 tj da ti zemljiššte nije jako kisele reakcije...pravu sliku na žalost nemaš ovim pokusom.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: jnix on 10 Siječanj, 2010, 20:00:23
malo o tome...
http://www.gospodarski-list.hr/clanak.aspx?cID=197&refID=15112004
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 11 Siječanj, 2010, 16:51:18
Upravo to što se spominje u ovom članku bila mi je i glavna vodilja da otvorim ovu temu.
Zemlja nam je najvažnija i trebamo voditi brigu o njoj da nam bude "zdrava" tj. da je što manje uništavamo nekontroliranim unosom mineralnih gnojiva (posebno dušičnih) te primjenom prevelikih koncentracija zaštitnih sredstava (posebno herbicida i sumpora).
Ako nam grožđe iz godine u godinu nakuplja sve manje šećera, ili nam vino u čaši sve manje ima mirisnu "notu" pojedine sorte, vrijeme je da se zapitamo nije li osnovni problem u samoj zemlji koja daje život našoj dragoj i plemenitoj lozi.Naravno, većina nas,riješenje tih problema potražit će u procesu prerade ili će okriviti bačvu zato sto im vino nije onakvo kakvo su očekivali.Naravno, ne isključijem ni takve greške, no tlo koje hrani našu lozu ima najvažniju ulogu u cijelom tom procesu.
Pazeći da mu kontrolirano vraćamo ono što smo mu nedostaje, ono će i nama vraćati.I urodom i kvalitetom. ;)...i nama i djeci naše djece :D
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Razor on 12 Siječanj, 2010, 00:59:27
Problem viška vapna nitko ne spominje, a isto je problematično!
Molio bih da se ne ide previše s neutemeljenim i neopravdanim zaključcima.

Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 12 Siječanj, 2010, 09:03:53
Ništa nisam zaključivao.Naprotiv,želim samo potaknuti forumaše na analizu tla koja donosi pravu sliku njihovih zemljišta.Naravno, volio bi da nam i pripomogneš svojim savjetima i znanjem,kao i svi oni koji imaju neka iskustva u ovome o čemu pričam.
Inače,postoji podatak (objavljen nedavno u Večernjem listu):statistike govore da bi čak 59% zemljišta,čiji su uzorci donešeni na analizu proteklih godina, trebalo kalcificirati.Slažem se da postoje i lužnata tla ,pa  možemo i o tome ako postoje interesi...naravno trebalo bi otvoriti i taj post kako ne bi dolazilo do sukoba interesa :D
Zemlja,kao i ljudski organizam sklona je bolestima, a za njezino kvalitetno liječenje potrebno je dijagnosticirati bolna mjesta radi terapije.Naravno,bez te slike nema ni liječenja.(U ovom slučaju kalcizacije).
Neutemeljen zaključak opravdan činjenicama. ;D
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Razor on 12 Siječanj, 2010, 13:10:45
Quote
Slažem se da postoje i lužnata tla kojima nedostaje vapna,pa  možemo i o tome ako postoje interesi
Ne vapna već H+ iona, dakle kiselosti.
Za zakiseljavanje tla se koriste sumpor, željezni sulfat, aluminij sulfat, te gnojiva ( ureja, ureja fosfat, amonij nitrat, amonij sulfat, kalij dihidrogen fosfat).
Možda bi bolji naslov teme bio neutralizacija tla i pH tla, jer sve ovisi o pH-u tla.
Točniji je pH određivati u otopini KCl-a jer se tako određuju osim slobodnih i slabije vezani vodikovi ioni u adsorpcijskom kompleksu tla ( dijelom Al i Fe ioni ) koji čine supstitucijsku kiselost.
Šta se tiče količine vapna za kalcifikaciju, najbitnije je odrediti hidrolitski aciditet ( y1).

Interpretacijske vrijednosti prema vrijednostima hidrolitskog aciditeta y1:
ako je y1 0-4 ml – nije potrebna kalcifikacija
ako je y1 4-8 ml – nije nužna kalcifikacija (fakultativna)
ako je y1 8-16 ml – potrebne niske doze materijala za kalcifikaciju
ako je y1 16-24 ml – potrebne umjerene doze materijala za kalcifikaciju
ako je y1 >24 ml – potrebne visoke doze materijala za kalcifikaciju

Za kalcifikaciju možemo koristiti CaCO3 ili CaO čije količine potrebne za neutralizaciju kiselosti sloja oranice dubine 20-25 cm na površini 1 hektara utvrđujemo iz sljedećih formula:

hidrolitski aciditet y1 x 4,5 = dt/ha CaCO3
hidrolitski aciditet y1 x 2,52 = dt/ha CaO
dt = deci tona ili deseti dio tone ili 100 kg

Primjer: Ako je za titraciju uzorka utrošeno 7,5 ml 0,1 N otopine NaOH, tada je
hidrolitski aciditet y1 = 7,5 ml x 0,1 x 10 x 2,5 = 18,75 odnosno potrebne su umjerene doze
materijala za kalcifikaciju. Za neutralizaciju kiselosti sloja oranice dubine 20-25 cm na vrijednost pH = 7,0 potrebno je dodati 18,75 x 4,5 = 84,4 dt/ha ili 8,44 t/ha CaCO3, odnosno
18,75 x 2,52 = 47,3 dt/ha ili 4,73 t/ha CaO.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 12 Siječanj, 2010, 14:03:36
Quote
Ne vapna već H+ iona, dakle kiselosti.
Bravo majstore...ispravio sam svoj netočan navod i naslov teme...drago mi je da me pratiš
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: teran on 12 Siječanj, 2010, 14:49:22
Evo još nekoliko praktičnih aspekata kada se govori o kalcijizaciji (tehnički ispravniji naziv od uvriježenog kalcifikacija  ::):
1. Vinova loza je kultura koja ne podnosi direktnu gnojidbu kalcijevim gnojivima, te je s agronomskog stajališta vrlo teško izvesti naknadnu gnojidbu kalcijevim materijalima radi korekcije kiselosti tla (ukoliko je primjerice pH oko 5,0-5,5 potrebno bi bilo dodati oko 4-6 t/ha CaO za korekciju na 6,0-6,5. Naravno točne vrijednosti se utvrđuju na nekoliko načina, od kojih je proračun na bazi hidrolitskog acideta gotvo standard u HRV).
2. Drugo tehničko pitanje je kako provesti naknadnu kalcifikaciju i zahvatiti sloj tla do dubine cca.40-60 cm (glavnina zone razvoja korijena). Nažalost, neizvedivo. Ukoliko bi se i izveo takva zahvat (oranje, rotacijski plug ili sl.) učinile bi se velike štete na korijenu vinove loze, a ukoliko se ne bi zahvatila zona korijena kalcifiakcija ne bi imala učinka.
3. Postepena promjena pH dodatakom malih količina kalcijeva materijala, ne postiže učinak izmjene pH vrijednosti.

Stoga je jedini način korekcije pH vrijednosti u pripremnoj fazi sadnje vinograda - priprema tla za sadnju. U tom periodu na parceli nema kulture (mogući su višestruki prohodi), omogućen je transport, međutim ostaje gotovo neriješiv tehnički problem (gnojidbom se bavim 10-tak godina i još nigdije nisam vidio kvalitetno tehničko riješenje kalcifikacije tla za sadnju trajnih drvenastih kultura) a to je kako na površinu od 1 ha (hipotetska površina) rasporediti jednolično 5-8 (ili čak 10) tona kalcijeva materijala i isti kvalitetno izmješati s tlom do dubine od 60-tak cm? ???
U praksi to najčešće izgleda ovako: polovica doze se raspodijeli prije rigolanja, a polovica nakon rigolanja. Negativni aspekti: dva dodatna prolaza strojem (utrošak vremena i goriva) a nakon ovakve primjene u tlu je slijedeća situacija; površinski sloj do 20-tak cm vrlo alkalan (previše kalcija), sloj od 20-45 cm, bez promjene pH, gotovo bez kalcija, te sloj od 45-60 ponovo vrlo alkalan (previše kalcija, onaj dio koji je dodan prije rigolanja). S stanovišta korijena situacija vrlo loša; neće rasti u površinskom sloju, ali neće niti u onom dubokom, korijen jednostavno "izbjegava" kalcij.
No, odakle takav pristup kalcifikaciji?
Vrlo jednostavno; kulture koje se najviše "vapne" su ratarske i to poglavito šećerna repa. Raspodijeli se 5 t/ha karbokalka u jesen, "zarotira" površinski sloj tla i pH je OK.
Eh, da mi je vidijet frezu koja će izfrezati 60-70 cm dubine tla i takvog traktora  ;D

Evo tako, kalcifiakcija na većoj dubini i drvenaste kulture teško "idu zajedno".

Što se tiče primjene kalcija u postojećem nasadu, zasad je primjena Fertdolomita u manjim količinama, i mješanje s površinskim slojem tla, ipak dalo stanovita poboljšanja. Loza koja je bila "gladna" za kalcijem ipak dobiva kalcija.

I za kraj, zašto je kalcij važan za vinovu lozu. Između X važnih uloga, posebno ističem ulogu kalcija u čvrstoći/i debljini pokožice. Nedvojbeno je da se dodatnom gnojidbom kalcijem, pogotovo u vlažnim godinama smanjuje indirektno štete od Botritisa; jednostavno stanična opna je čvrsta i deblja te klica spore gljivice ne može doprijeti do staničnog soka i započeti svoj razvoj (nema infekcije). Učinak nije 100% ali je sigurno 40-70% manja šteta o Botritisa, ukoliko je loza dobro ishranjena kalcijem.

p.s. Iako polako izlazi iz teme, na tlima koja su kisela, bakar je vrlo pokretljiv, te ga loza usvaja u velikim količinama iz tla. Uvjetuje pojavu kloroze (blokira aktivnost željeza) a ono puno važnije je da završava u moštu (iz staničnog soka) te time djeluje vrlo antispetično na gljivice kvasca (usporava ili prekida normalni tijek fermentacije). Na crvenicama sjeverozapadne Istre su ti problemi već postali dosta izraženi iako ih neki vinogradari još uvijek negiraju. Rekordno niski pH koji sam izmjerio u jednom proizvodnom vinogradu je bilo 4,0 (u KCl-u) :o. U nekoj drugoj temi više o važnosti kalcija u ishrani vinove loze ;)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Razor on 12 Siječanj, 2010, 18:33:23
Evo mala grafika o kretanju elemenata zavisno od pH vrijednosti :

(http://img121.imageshack.us/img121/4739/phkretanjaelemenata.jpg)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 12 Siječanj, 2010, 19:25:39
Pošto se u jednoj godini ne smije dati sva potrebna količina kalcija kako biljka (ovdje loza) ne bi doživjela šok zbog nagle promjene reakcije tla, ja osobno imam vlastitu tehniku kako podižem pH.(vršim neutralizaciju)
U kompost što ga sam proizvodim (za vlastite potrebe ;)) slojevito umješavam male količine hidratiziranog vapna,kojega kad sazri ukopavam u vinograd.
Ovim načinom kroz zadnje 3 god. pH sa 6.2 podiao sam na 6.4. i taj me pomak itekako veseli.
Postizanje neutralizacije trajat će na taj način godinama, no učinci već su sada vidljivi.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pe.pi.b on 13 Travanj, 2010, 14:15:57
Pozdrav svima!

Provodim jedno malo istraživanje o proizvodima za kalcifikaciju pa me zanima dal ste upoznati sa tim proizvodima i koji od njih najviše koristite, ako koristite? I dal' mislite da bi bila dobra ideja da se takvi proizvodi promoviraju po raznim sajmovima?
Još me zanima jedna stvar, da li smatrate da su poljoprivrednici dovoljno upoznati sa kalcifikacijom tla? Ako smatrate da nisu, na koje načine bi ih se moglo upoznati s tim?

Zahvaljujem unaprijed! :)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Razor on 13 Travanj, 2010, 21:13:40
Nadam se da i analizu tla preporučaš prije upotrebe "proizvoda"!
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Goc78 on 16 Travanj, 2010, 08:51:30
Ako koga zanim , analizu tla vrši ,  Bioinstitut d.o.o. , Čakovec , vrši se dubinska analiza ( 30-60 cm ) i površinska ( 0 - 30 cm ) , sa njihovom preporukom za daljnje postupanje. cijena 430 kn + pdv
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 02 Prosinac, 2010, 15:24:05
Kad se spomene kalcizacija tla, većina nas vinogradara zna o čemu se radi, ali nas također većina, ne provodi uopće kalcifikaciju ili je provodi na krivi način. Moram priznati, da niti naša struka ne potiče dovoljno vinogradare, da vrše kalcifikaciju, a i literatura koja se bavi kalcifikacijom, nije u dovoljnoj mjeri dostupna našim vinogradarima. Zahvaljujući literaturi našeg agronoma Stipe Stipića, probat ću napisti nekoliko osnovnih stvari vezanih uz kalcifikaciju i važnosti kalcija u izhrani vinove loze.


Iskustvo nam je pokazalo da vinova loza daje bolja vina, ako u tlu u kojem raste ima više vapna odnosno kalcija. Također znamo da vinova loze najbolje uspjeva na neutralnim i slabo kiselim tlima. Znamo da su naša tla u sjeverozapadnoj Hrvatskoj uglavnom srednje kisela, odnosno nedostaje im kalcija. Izuzetak su tereni na Kalniku i okolici koji imaju višak kalcija, te je u njihovim vinogradima, možemo reći redovita pojava kloroze (žutice). Stoga bi vinogradari trebali težiti, da tako kiselo tlo pretvore u neutralno ili slabo kiselo tlo, koje će pogodovati vinovoj lozi i na kojem će ona davati najbolje rezultate. Neutralizaciju ili «odkiseljavanje» tla vršimo dodavanjem kalcija (mljeveni vapnenac, hidratantno vapno i sl.) u tlo. Tu moram napomenuti da je naša Kutinska Petrokemija počela proizvodnju gnojiva za kalcifikaciju pod nazivom Fertdolomit. Gnojivo se proizvodi u dvije varijante. Jedna je kao 56% kalcijev karbonat, a druga verzija je kalcij plus magnezij. Mljeveni vapnenac se može nabaviti u kamenolomima, kao stočnu kredu ili slično. Relativno je jeftin tako da ne predstavlja neki veći izdatak. Prilikom kalcifikacije vinogradari moraju paziti, da ne pretjeruju s dodavanjem kalcija, jer znamo da višak kalcija u zemlji može izazvati klorozu (žuticu) lišća vinove loze. Velika prisutnost kalcija u zemlji onemogućuje pristup korjenu mikroelemenata kao što su željezo, bor, mangan, cink, a mogu dovest i do otežanog usvajanja makroelemenata kao što su kalij, dušik i nekih drugih. Stoga oprez.

i na Većina poljoprivrednih kultura pa tako i loza najbolje uspjeva u tlu čija je kiselost slaba (pH =6) ili neutralna (pH=6,8 – 7). Nekakva prosječna kiselost tala u sjeverozapadnoj Hrvatskoj kreće se u granicama od pH= 4,5 do pH=5, što je za vinovu lozu možemo reći «prekiselo». Dakle ako je kiselost našeg tla ispod pH=6 trebalo bi vršiti kacifikaciju tla. Da bismo utvrdili kiselost našeg tla, trebalo bi izvršiti analizu tla. Analize tla vrše za to ovlaštene ustanove u svojim labaratorijima. Jedan od takovih labaratorija je labaratorij pri Višem gospodarskom učilištu u Križevcima, koji vrši kompletnu analizu tla, na osnovu koje se osim kiselosti tla utvrđuju i zalihe ostalih hranjiva u tlu.

Važno je znati da biljka uzima kalcij iz zemlje preko korjena, pa nam logika govori da ga treba što više približiti korjenovom sustavu u tlu. Količina kalcija u tlu stalno se smanjuje. Troše ga biljke, a čovjek ga odnosi u grožđu. Razgradnjom organske tvari i disanjem korjena u tlu oslobađa se ugljična kiselina koja otapa vapnenac i voda ga ispire iz tla. Kisele kiše i NPK gnojiva zakiseluju tlo, stoga je kalcifikacija nužna, kako bi kiselost tla doveli u onu mjeru koja je najpogodnija za uzgoj vinove loze. Kalcifikaciju je, jako važno, dobro uraditi prije sadnje mladog vinograda., jer nam je to prilika kada ju možemo pravilno izvršiti, jer imamo prazno tlo. Ali svakako na osnovu analize tla. Iskusni vinogradari mogu po sastavu biljnog korova u vinogradu naslutiti da li je tlo kiselo. Ako u korovu zapazimo preslicu, kiselicu, ljutić, to je pouzdan znak da u tlu nema dovoljno kalcija. Tada eventualno možemo kalcifikaciju provesti bez analize, sa 1000 kg/ha fino mljevenog vapnenca ili 500 kg/ha hidratantnog vapna, bez bojazni za loše posljedice.

Kako i na koji način unjeti kalcij u tlo?

Kod meliorativne gnojidbe prvo rasipamo jednolično po površini tla i zaoremo jedan od materijala za kalcifikaciju: mljeveni vapnenac, hidratantno vapno, fertdolomit i sl.

Poslije kalcifikacije na red dolazi gnojidba organskim gnojivima (stajski gnoj). Ako kalcifikaciju radimo vapnencem, dopušteno je da se nakon vapnenca odmah razbaca stajski gnoj i sve zajedno zaore (zarigola). Ako kalcifikaciju radima nekim drugim materijalom, onda se gnojidba vrši tako, da se zaoravaju svaki posebno i to u razmacima od najmanje mjesec dana, ili još bolje u dužim vremenskim razmacima.

Na kraju se vrši unošenje mineralnih gnojiva (NPK), radi povećanja zalihe hraniva u tlu, jer se kalcifikacija i gnojidba ne smiju obavljati u isto vrijeme, i to iz razloga što kalcij prevodi druga biljna hraniva u oblike kojima se korjen biljke ne može koristiti. To je slučaj s fosforom, željezom i magnezijem i drugim mikroelementima, pa gubici na mineralnim hranivima mogu biti veliki. Najbolje je kalcifikaciju provesti prve godine, a meliorativnu gnojidbu druge godine.

U rodnim vinogradima kalcifikacija se obavlja opreznije nego kod meliorativne gnojidbe, jer može privremeno izazvati pad plodnosti tla prve godine nakon kalcifikacije. Uglavnom je razlog što dolazi do blokade drugih biljnih hraniva, a može dovesti i do kloroze (žutice) vinove loze. Stoga kalcifikaciju vršiti na osnovu analize tla, i ne pretjerivati s kalcijem. Nekoliko godina nakon kacifikacije blokada hraniva popušta i stanje ishrane se popravi. Postavlja se pitanje kad izvršiti kalcifikaciju a kad prihranu mineralnim gnojivima (NPK). Praksa je pokazala da je najbolje godinu dana prije kalcifikacije izvršiti dobru prihranu mineralnim gnojivom (NPK) i zatim ponovno izvršiti dobru prihranu godinu dana nakon kalcifikacije.

Materijal za kalcifikaciju razbaca se jednolično po cijeloj površini tla u jesen nakon berbe i zaore, što je moguće dublje, kako bi ga približili što više korjenovom sustavu.

Iz svega ovoga napisanog može se zaključiti da sama kacifikacija nije dovoljna mjera koja rješava plodnost tla, ali je vrlo bitna za kvalitetu budućeg grožđa a samim tim i vina. Uz nju mora ići i gnojidba oraganskim i mineralnim gnojivima. Prije nego provedemo kalcifikaciju trebalo bi napraviti analizu tla, kako bi znali koje količine kalcija treba dodati. Eventualno oni vinogradari koji imaju iskustva s kalcifikacijom, mogu to raditi na osnovu svog iskustva. Veliku štetu možemo napraviti ako u tlo unesemo previše kalcija (kloroza – žutica).

I na kraju da naglasimo da svakako gnojidbu kalcijem treba vršiti odvojeno od gnojidbe stajskim gnojem i mineralnim (NPK) gnojivima. Eventualno se mogu istovremeno dodavati mljeveni vapnenac i stajaki gnoj.

<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->

Pripremio:

Ivan Pribanić

...dobro se prisjetiti u ove zimske dane (koje provodimo u podrumima),i na ovo  ;)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: SINKE on 02 Prosinac, 2010, 17:05:46
evo još malo o kalcifikaciji http://gnojidba.blog.hr/  ;)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: psam on 06 Siječanj, 2011, 12:17:05
Neznam da li je netko od Vas radio kakvu analizu tla, ako je-pomozite! ;)
Radili smo analizu tla za koje planiramo sadnju tek 2013. I ovo su nasi rezultati!
Htjeli smo preporuku za međukuluturu u 2011. a dobili smo PREPORUKU ZA GNOJIDBU RODNOG VINOGRADA.
Imate li preporuku za međukulturu?
(http://img132.imageshack.us/img132/1249/scan1101040001.jpg)
(http://img543.imageshack.us/img543/396/scan1101040004.jpg)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: psam on 06 Siječanj, 2011, 12:53:55
Mi smo u međuvremenu izvršili neke radove:
1. iskrčili smo stari nasad, izvadili stupove...
2. izvršili smo kalcizaciju sa vapnom (građevinsko) u količini od 2600 kg/ha
3. izvršili smo gnojidbu sa 1500 kg/ha NPK 7-20-30, + 4 prikolice zrelog stajskog gnojiva (cca 24 t)

Nakon svih tih pothvata slijedilo je rigolanje na cca 60 cm dubine.
Da li smo možda nekaj izostavili ili krivo napravili?
(http://img823.imageshack.us/img823/7030/img0045qd.jpg)
(http://img819.imageshack.us/img819/1656/img0048ay.jpg)
(http://img525.imageshack.us/img525/4660/dsc01069ta.jpg)
(http://img820.imageshack.us/img820/5263/img0053lt.jpg)
(http://img140.imageshack.us/img140/1556/dsc01084co.jpg)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Mušketir on 06 Siječanj, 2011, 13:02:55
Meni se čini da ste pretjerali sa npk 1500kg/ha je previše a stajskog ste stavili čini mi se premalo jer 4 prikolice su cca 16 m3 gnoja a gnoj je težak od 700-1000 kg po m3
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: psam on 06 Siječanj, 2011, 13:55:53
Zaboravila sam napomenuti da se radi o povrsini od SAMO cca 1500 m2;) a to onda ispada 160 t/ha :))  ;D ali imamo u planu u proljece posijati zob pa onda u jesen ponovno zaorati stajnjak!
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Ivan on 06 Siječanj, 2011, 13:58:48
ali imamo u planu u proljece posijati zob pa onda u jesen ponovno zaorati stajnjak!

zasto bas zob?
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Mušketir on 06 Siječanj, 2011, 14:12:48
Zaboravila sam napomenuti da se radi o povrsini od SAMO cca 1500 m2;) a to onda ispada 160 t/ha :))  ;D ali imamo u planu u proljece posijati zob pa onda u jesen ponovno zaorati stajnjak!

Ako ste toliko stajnjaka stavili to ti je dovoljno i nemojte pretjerivati,  neki okvirni podaci kažu da prilikom pripreme zemljišta za vinograd ide 600-800 kg NPK gnojiva, cca 40 tona stajnjaka te 1-3 tone kalcifikata(njega je bolje stavljati svake bodine po malo nego odjednom)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: psam on 06 Siječanj, 2011, 14:16:31
Zob smo sijali i dok smo prije dvije godine pripremali teren za sadnju.
Dobili smo takvu preporuku od prijatelja iz Baranje.
Svi novi savjeti i preporuke su dobrodosli.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Ivan on 06 Siječanj, 2011, 14:31:03
Zob smo sijali i dok smo prije dvije godine pripremali teren za sadnju.
Dobili smo takvu preporuku od prijatelja iz Baranje.
Svi novi savjeti i preporuke su dobrodosli.

jel ste to poslije zaoravali ili?
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: psam on 06 Siječanj, 2011, 14:36:00
Najprije smo ga malcirali u fazi zriobe, a zaorali smo u jesen.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Ivan on 06 Siječanj, 2011, 14:49:46
Najprije smo ga malcirali u fazi zriobe, a zaorali smo u jesen.

opcenito je bolje zaorati par dana nakon malciranja, ne cekati predugo. a i bolje je sijati neke kvalitetnije biljke ako se ide na zelenu gnojidbu, kao sto su djeteline ili mahunarke, moze se napraviti i kombinacija neka.. ali tu je opet problem (financijski) oko sjemena i najcesce ljudi to ne rade jer im poskupljuje gnojidbu pa ne pridaju tome previse paznje ali svejedno bacaju umjetna gnojiva koja su opcenito dosta skupa pa im skoro dode na isto. ali u svakom slucaju, bolje posijati bilo sta nego nista! ;)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: psam on 06 Siječanj, 2011, 15:20:15
Nije cijena problem jer se radi o maloj povrsini (1500 m2) pa bi to zeljeli odradit najbolje moguce.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: MALI MIHA on 06 Siječanj, 2011, 19:21:14
ja sam prije sadnje posijao ljupinu to bude zelene mase ko šikara al doslovno to smo plitko zaorali nismo malčirali neg samo prosli drljačom da se poravnam s zemljom i onda bacili stajnjak i vapno mineralno nismo bacali jel na analizi tla su rekli da netreba nista ici mineralnom gnojidbom i onda su ovi iz kutjeva na zimu dosli to poorati s onim velikim traktorčinom

Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: teran on 08 Siječanj, 2011, 18:39:39
Neznam da li je netko od Vas radio kakvu analizu tla, ako je-pomozite! ;)
Radili smo analizu tla za koje planiramo sadnju tek 2013. I ovo su nasi rezultati!
Htjeli smo preporuku za međukuluturu u 2011. a dobili smo PREPORUKU ZA GNOJIDBU RODNOG VINOGRADA.
Imate li preporuku za međukulturu?
(http://img132.imageshack.us/img132/1249/scan1101040001.jpg)
(http://img543.imageshack.us/img543/396/scan1101040004.jpg)

Evo, drugog mišljenja. Idemo redom:
1. Komentari rezultata analize tla
Za meliorativnu gnojidbu navedenog tla potrebne su slijedeće količine gnojiva:
Kalij (kao K2O) - 945 kg/ha
Fosfor (kao P2O5) - 242 kg/ha

Odnos P2O5:K2O = 1:3,90

Uz slijedeće uvjete:
Optimalna opskrbljenost tla za vinograde 25 mg K2O/100 grama tla i 15 mg P2O5/100 grama tla.
Ostale važne karakteristike tla: volumna masa tla 1,65 g/cm3 (prema priloženim slikama oranja tla vjerovatno se radi o glinastim ilovačama; mehanički nešto teža tla).
Ukupna količna gnojiva 7:20:30 (puna doza za kalij, koja će dati nešto viška fosfora): 3.150 kg/ha

2. Količina građevinskog vapna za smanjenje kiselosti (na osnovi hidrolitskog aciditeta) je: 3,18 t/ha za prvi sloj tla (0-30 cm) i 2,75 t/ha za drugi sloj tla (30-60 cm) = ukupno 5,93 t/ha građevinskog vapna.

Kako gnojiti navedeno tlo:
1. korak (zimski period): kalcijizacija i to u punoj dozi (jer će se vinograd saditi tek 2013. godine, tako da se sada može provesti "šok terapija"; kulutre koje će se kasnije sijati služe samo za zelenu gnojidbu) + organska gnojidba (min. 30-35 t/ha)
2. korak (proljetna priprema za sjetvu kulture za zelenu gnojidbu): 1.500 kg/ha NPK 7:20:30 (obavezno odvojiti od kalcifikacije tla)
3. korak (sjetva kulture za zelenu gnojidbu): Ako je ikako moguće nabaviti lupinu, ako ne onda neku drugu kulturu jeftinog sjemena (grahorica, repica, ogrštica, ubaciti neku žitaricu (jari raž ili ječam)
4. korak: kod faze najvećeg razvoja zelene mase, istu istanjuratu tanjuračom (jeftinije nego malčirnaje) i ostaviti na površini tla do jeseni (nije potrebno trošiti novac i vrijeme na malčiranje i zaoravanje)
5. korak: jesen, duboka jesenka obrada (ostaviti otvorenu brazdu do proljeća)
6. korak: proljeće, ponoviti sjetvu kulture za zelenu gnojidbu i dodati 1.600 kg/ha NPK 7:20:30, dalje sve isto kao i predhodne godine
7. korak: na jesen obaviti duboku obradu i ponoviti analizu tla, te ukoliko je potrebno obaviti korekciju gnojidbe, ali vjerovatno neće trebati.
8. korak: proljeće 2013., dobro pripremiti površinski sloj tla i sadnja trsja i kobasice i vino za gladne radnike....


I komentar preporuke koja je priložena uz rezultate analize:
- definitivno ne raditi korekciju kiselosti tla u rodnom vinogradu, pogotovo ne sa 2 t/ha vapna. Umjesto toga koristiti Fertdolomit kao korektor (zaštitu od zakiseljavanja tla; do 1 t/ha svake treće godine ili druge ako su godine izrazito kišovite)
- dodatna gnojidba organskim gnojivima (može i zreli stajski gnoj ako ga znate prepoznati; to je pitanje na ispitu za moje studente ::)) svake 5. godine u količini do 5-10 t/ha (intenzivna gnojidba organskim gnojivima nepovoljno dijeluje na vinovu loze; povećava bujnost i smanjuje usvajanje bora iz tla; rezultat rehuljavost, manji prinosi, veće štete od bolesti)

To bi bilo drugo mišljenje (kao kod doktora, ali to oni papreno naplaćuju  :D). I ja bum slijedeći puta, sada besplatno >:(

Što se tiče pogrešaka u dosadašnjem tijeku radova, tu bi svakako trebalo napomenuti loše odrađenu kombinaciju u zajedničkoj primjeni vapnenog materijala i NPK gnojiva. Najgore u cijeloj priči je nastanak Ca-fosfata; netopivi su (biljka ih ne može usvojiti), predstavljaju gubitak i kalcija (nema potrebne alkalizacije tla) i fosfora (koji je ionako problematičan).
I naravno, rigolanje se ne može izvesti traktorom sa gumenim kotačima; nije problem u snazi trakotra, već u vučnoj sili i trakciji kotač-tlo; ali o tome u nekom drugom postu... :-X
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: psam on 08 Siječanj, 2011, 19:59:53
ja sam prije sadnje posijao ljupinu to bude zelene mase ko šikara al doslovno to smo plitko zaorali nismo malčirali neg samo prosli drljačom da se poravnam s zemljom i onda bacili stajnjak i vapno mineralno nismo bacali jel na analizi tla su rekli da netreba nista ici mineralnom gnojidbom i onda su ovi iz kutjeva na zimu dosli to poorati s onim velikim traktorčinom


Gdje ima za kupiti sjemena LUPINE?
@teran, hvala na objašnjenu.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: bracozap on 22 Siječanj, 2011, 10:35:02
Vidim da svi pišete o problemu sa prekiselim tlom, ja ima totalno drugaćiji problem...tlo mi je prelužnato.
Čitajući razne knjige i tržeći po netu uspio sam jedino naći rješenje da dodajem kiseli treset.
Kaj bi se dogodilo da postepeno dodajemo prerađeni stajski gnoj? :-\
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Razor on 23 Siječanj, 2011, 00:18:57
Vidim da svi pišete o problemu sa prekiselim tlom, ja ima totalno drugaćiji problem...tlo mi je prelužnato.
Čitajući razne knjige i tržeći po netu uspio sam jedino naći rješenje da dodajem kiseli treset.
Kaj bi se dogodilo da postepeno dodajemo prerađeni stajski gnoj? :-\
Dodavanje gnojiva kisele reakcije - amonsulfat, kalijev sulfat, željezni sulfat, ureja, kondicionera kisele reakcije - aluminijev sulfat, sumpor, gips. Svakako i treset. No, za takve zahvate treba ipak analiza.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Brane on 23 Siječanj, 2011, 10:49:48
planiram dat zemlju na regolanje ovih dana...tražil sam al ne mogu naći cijenu analize zemljišta..znam da je negdje bilo i o uzimanju uzoraka za analizu pa ako zna tko da mi stavi link na to...hvala
E da, onda dobivam i preporuku koliko gnojiti i koje kulture mogu ići, kaj ne?
®ivim u okolici Varaždina
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: psam on 23 Siječanj, 2011, 12:44:23
http://www.vguk.hr/?A=NOV&GRUPA=sur&SIF=071

Cijena po uzorku 200 kn.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: poznanovec on 23 Siječanj, 2011, 13:40:41
http://www.vguk.hr/?A=NOV&GRUPA=sur&SIF=071

Cijena po uzorku 200 kn.
ali na analizu idu dva uzorka, ja sam prije dvije godine na agronomskom faxu dva uzorka platil 700kn
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: psam on 23 Siječanj, 2011, 13:56:35
Tak je! Dva uzorka. Jedan od 0 - 30 cm, i drugi 30 - 60 cm.
Svaki po 200 kn.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Razor on 23 Siječanj, 2011, 16:37:45
Quote
.tražil sam al ne mogu naći cijenu analize zemljišta..znam da je negdje bilo i o uzimanju uzoraka za analizu pa ako zna tko da mi stavi link na to...hvala
Popis, certifikati, analize, kontakti:
http://laboratoriji-tlo.azo.hr/Podaci/UstanovaLista.aspx (http://laboratoriji-tlo.azo.hr/Podaci/UstanovaLista.aspx)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: bracozap on 24 Siječanj, 2011, 10:17:21
Dodavanje gnojiva kisele reakcije - amonsulfat, kalijev sulfat, željezni sulfat, ureja, kondicionera kisele reakcije - aluminijev sulfat, sumpor, gips. Svakako i treset. No, za takve zahvate treba ipak analiza.
zelena galica...javili iz Cinkarne 0.5-1kg po trsu
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: teran on 31 Siječanj, 2011, 10:13:27
Dodavanje gnojiva kisele reakcije - amonsulfat, kalijev sulfat, željezni sulfat, ureja, kondicionera kisele reakcije - aluminijev sulfat, sumpor, gips. Svakako i treset. No, za takve zahvate treba ipak analiza.
Osim kemije (kiseli preparati) treba malo na takvim tlima popraviti i fiziku (prozračnost, protok vode (filtracija i sl.). Naime, većina lužnatih/alkalnih tala ima i vrlo loša fizikalna svojstva tla (s tim problemo sa radio na području Pleševičkog vinogorja), te se stanje znatnije popravlja nakon intervenciju u fiziku tla (naravno uz dodatak kemije).

Evo kako je to izgledalo 30.10.2007 na području Pleševičkog vinogorja (Jaska). Sorta Sauvignon bijeli; prvi redovi obrađeni aktivnim podrivačem + gnojidba, stražnji redovi bez podrivača, samo kemija. Razlika očita. Pogodite koje je trsje slijedeće godine dalo bolji (i viši) urod?

(http://thumbnails27.imagebam.com/11745/bd0a93117448266.jpg) (http://www.imagebam.com/image/bd0a93117448266)

p.s. Slika je malo lošija zbog magle.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: bracozap on 02 Veljača, 2011, 10:23:15
Osim kemije (kiseli preparati) treba malo na takvim tlima popraviti i fiziku (prozračnost, protok vode (filtracija i sl.). Naime, većina lužnatih/alkalnih tala ima i vrlo loša fizikalna svojstva tla (s tim problemo sa radio na području Pleševičkog vinogorja), te se stanje znatnije popravlja nakon intervenciju u fiziku tla (naravno uz dodatak kemije).

Evo kako je to izgledalo 30.10.2007 na području Pleševičkog vinogorja (Jaska). Sorta Sauvignon bijeli; prvi redovi obrađeni aktivnim podrivačem + gnojidba, stražnji redovi bez podrivača, samo kemija. Razlika očita. Pogodite koje je trsje slijedeće godine dalo bolji (i viši) urod?

(http://thumbnails27.imagebam.com/11745/bd0a93117448266.jpg) (http://www.imagebam.com/image/bd0a93117448266)

p.s. Slika je malo lošija zbog magle.
tlo je uglavnom pijesak i lapor
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Šaranaš on 08 Veljača, 2011, 17:11:35
bok!

zanima me s kojim umjetnim gnojivom se sada može(ako može?) gnojiti, te kako i u kojoj količini po trsu??
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: teran on 11 Veljača, 2011, 08:15:48
bok!

zanima me s kojim umjetnim gnojivom se sada može(ako može?) gnojiti, te kako i u kojoj količini po trsu??
Može se sada gnojiti, jer loza još nije krenula, ovisi samo u kakvom je stanju tlo. Od gnojiva bilo koji NPK sa naglaskom na fosfor i kalij (ako je tlo alkalno onda na bazi kalij-sulfata; NPK 5:20:30s, a ako je tlo  neutralno/kiselije onda može 7:20:30, 8:26:26), a osim NPK mogu i pojedinačna; superfosfat ili kalij-sulfat. Dušik sada nije potreban.
Količina?
Ovisi o stanju vinograda i predhodnim gnojidbama.
Za cca. 8 t/ha loza treba oko 35 kg/ha P2O5 i 86 kg/ha K2O; za 10 t/ha je to onda 40 kg odnosno 108 kg.
Ovo su doze za vinograd dobre kondicije; međutim zbog inaktivacije/fiksacije potrebne količine potrebno je povećati za oko 20-30%.
I sad olovku u ruke i računaj; stanje vinograda, očekivani prinos, veličina parcele i broj trsova
Neš' ti matematike! ::) ::) ::)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Šaranaš on 12 Veljača, 2011, 19:16:33
ehh...Hvala ti puno, ali samo postoji jedan problem a to je da ja jedino o svojemu tlu znam ;D da je pijesak i da nije gnojeno mislim 4 god ništa...pa kaj bi mi onda mogel na osnovu toga preporučiti??
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 12 Veljača, 2011, 20:44:06
Quote
pa kaj bi mi onda mogel na osnovu toga preporučiti??
Zasigurno, pod broj 1. analizu-ona u principu sve govori...
Ako je tlo pjeskovito (brzo se zagrijava ali i isušuje) potreban je i unos veće kolićine humusa,,,Pod Gasom; koje je to područje?
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: musher on 13 Veljača, 2011, 08:23:31
ehh...Hvala ti puno, ali samo postoji jedan problem a to je da ja jedino o svojemu tlu znam ;D da je pijesak i da nije gnojeno mislim 4 god ništa...pa kaj bi mi onda mogel na osnovu toga preporučiti??
Zamoli (plati  ;)) onoga koji ti piše dolje na tabli da ti napravi brazde u redovima, S jedne stavi dobrog stajnjaka,a s druge 7-20-30. POslije obrati pažnju na folijarnu prihranu, naročito sa Mg i naravno borom. Za dvije god. stajnjak na drugu stranu  ;) (ak u međuvremenu ne izgubiš volju  :D)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Šaranaš on 13 Veljača, 2011, 17:46:02
Zasigurno, pod broj 1. analizu-ona u principu sve govori...
Ako je tlo pjeskovito (brzo se zagrijava ali i isušuje) potreban je i unos veće kolićine humusa,,,Pod Gasom; koje je to područje?

aha, A napravio bi analizu ali baš i nisam u financijskim mogučnostima trenutno pa...

to ti je na 45°58'40.37"S   17° 3'39.53"I  - Bilogora kraj mjesta Budrovac...


Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: teran on 14 Veljača, 2011, 13:40:04
aha, A napravio bi analizu ali baš i nisam u financijskim mogučnostima trenutno pa...

to ti je na 45°58'40.37"S   17° 3'39.53"I  - Bilogora kraj mjesta Budrovac...




Mislim da je cijena analize 1 uzorka (bar onog površinskog) od cca. 300,00 kn, puno manji trošak od krivo provedene gnojidbe?  ???
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Razor on 14 Veljača, 2011, 18:50:34
Slažem se s time, to bi trebalo biti pravilo prije bilo kakve intervencije. Sama po sebi, gnojidba više nije jeftina, jer je gnojivo nekoliko puta poskupilo u zadnjih par godina, a ako se još i krivo primjenjuje, radi se još gora stvar.

Quote
aha, A napravio bi analizu ali baš i nisam u financijskim mogučnostima trenutno pa...
to ti je na 45°58'40.37"S   17° 3'39.53"I  - Bilogora kraj mjesta Budrovac...

Moj savjet bi ti bio da pitaš susjede, odnosno međaše, ako su radili analizu da ti pokažu rezultate i preporuku gnojidbe na osnovi tih rezultata, jer to nisu velike parcele i velika je vjerojatnost da je slična tekstura tla i kemijski sastav kod njih kao i kod tebe. To možeš uočiti i sam prilikom obrade ili kopanja.
No, gotovo sam 80% siguran za taj teren da mu svega fali i humusa i NPK gnojiva i mikroelemenata, tako da vjerojatno ne bi previše pogriješio sa kombinacijom stajskog gnojiva i 7-20-30 NPK + proljetna prihrana KAN-om. Samo, već si trebao to napraviti.
Ali, velim, to je pretpostavka bez uvida u analizu, tako da nemoj to zdravo za gotovo shvatiti.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: musher on 15 Veljača, 2011, 09:19:11
Moj savjet bi ti bio da pitaš susjede, odnosno međaše, ako su radili analizu da ti pokažu rezultate i preporuku gnojidbe na osnovi tih rezultata, jer to nisu velike parcele i velika je vjerojatnost da je slična tekstura tla i kemijski sastav kod njih kao i kod tebe. To možeš uočiti i sam prilikom obrade ili kopanja.
No, gotovo sam 80% siguran za taj teren da mu svega fali i humusa i NPK gnojiva i mikroelemenata, tako da vjerojatno ne bi previše pogriješio sa kombinacijom stajskog gnojiva i 7-20-30 NPK + proljetna prihrana KAN-om. Samo, već si trebao to napraviti.
Ali, velim, to je pretpostavka bez uvida u analizu, tako da nemoj to zdravo za gotovo shvatiti.

A valjda ne čita sve postove, još je mlad i početnik. Ja se po tom pijesku zabavljam više manje četrdeset god   ;)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Šaranaš on 15 Veljača, 2011, 10:30:51
ma čitam, ali da sam mlad i početnik to je istina :-\ 

ok, znači kolko sam shvatio da bi bilo najbolje za na godinu "pripremiti" analizu  i onda na osnovi toga sve početi.?

A onda za ovu godinu mi je kasno baš za sve??? ???

 ili mogu još malo pobacati 7-20-30 NPK i Kan ili je i za to kasno pa da ostavim sve za nagodinu?  ???
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 15 Veljača, 2011, 13:18:57
Quote
A onda za ovu godinu mi je kasno baš za sve???

nije...napravi analizu pa bacaj što treba!(znat ćeš što treba bacati!)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Šaranaš on 16 Veljača, 2011, 18:18:41
ok, hvala!

A gdje se može kod nas napraviti analiza? i gdje bi bilo najbolje?
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: kunic on 16 Veljača, 2011, 18:20:16
ok, hvala!

A gdje se može kod nas napraviti analiza? i gdje bi bilo najbolje?
u ZG agronomski fax ... ak ti je blizu  ;)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Šaranaš on 17 Veljača, 2011, 09:31:56
baš mi i nije blizu, ali hvala svejedno ;), našao sam u Križevcima, i Čakovcu, a tamo idem u školu pa mi je usput! :)


Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: eduard on 21 Listopad, 2011, 18:43:11
Znam da je tema neaktivna,ali svejedno ću ovdje potražiti pomoć pa molim da mi se neko javi. Naime imam površinu od nekih 1200 kvadrata. 2012 god planiram sadnju vinograda! Radnje koje sam napravio Posijao repicu bacio NPK 15-15-15 sve to poslije zaorao! Zatim posijao raolu, sad ju planiram zaorati. E sad dolazim do bitnog! i Poslije analize ph tla je 5,5.To bih trebao napraviti kalcizaciju! No međutim po preporuci sam gore već bacio stajnjak 4t i NPK 7-20-30 150kg i to bih sada  zaorao zajedno sa raolom.Trebao bih baciti 350 kg vapna za tu površinu, ali ovdje sam našao da kalcizacija i gnojidba ne ide zajedno! Što mi je činiti!
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 25 Listopad, 2011, 21:08:26
Eduarde, Eduarde!...moj savjet je da pričekaš par mjeseci da se gnojiva razgrade pa u rano proljeće kreneš u kalcifikaciju...djelomićnu ili potpunu?...teško je reći...pitaj struku!
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: eduard on 28 Listopad, 2011, 13:00:28
Hvala! Tako će i biti! Na proljeće ću ići s vapnom al ču  pitati nekog kaj je najbolje djelomićna ili potpuna kalcifikacija! Možda mi Teran može reći oko toga
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: krešo on 28 Listopad, 2011, 14:54:00
Meni su govorili djelomična . Znači sada pola pa zaorat , a drugu polovicu na godinu po vrhu pa ufrezat .
Neka me netko ispravi ako griješim.
LP
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: teran on 01 Veljača, 2012, 12:42:39
Hvala! Tako će i biti! Na proljeće ću ići s vapnom al ču  pitati nekog kaj je najbolje djelomićna ili potpuna kalcifikacija! Možda mi Teran može reći oko toga
Malo kasnim (nije me bilo duže vrijeme na forumu), ali već 2-3 mjeseca nakon prvotne gnojidbe može ići kalcij (pogotovo ako je ima neki kraći suhi zimski period, kada je lakše vapno razbacati i unijeti u tlo. Mađutim, ako ide sadnja ovo proljeće, kalcifikaciju je već trebalo odraditi, jer se tlo mora "puferirati" do sadnje. Ne može kalcifikacija (pogoto ne vapnom) prije sadnje.
Ako još nisi obavio kalcifikaciju, probaj sada sa Fertdolomitom (manje je reaktivan od vapna; pa je do sadnje dovoljno vremena). Cijena je cca. 1 kg Fertdolomita = 1,00 kn+PDV.
 ;)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Zagorac on 12 Travanj, 2012, 08:49:06
Napravio osnovnu analizu tla  :D,malo sam iznenađen općenitim stanjem u pozitivnom smislu,evo pa komentirajte dubioze.Gornje cifre su za dubinu 0-30cm,a cifre u zagradi 30-60cm i desno je klasifikacija

pH u H2O                             8,43                  alkalna reakcija
                                          (8,43)
ph u 1M KCl                          7,39                  alkalna reakcija
                                          (7,45)
hidrolitička kiselost (Hk)
meqv/100g tla                       0,36                        ----
                                           (0,36)
% humusa                             4,33                  dosta humuzno
                                           (5,75)                jako humuzno
% dušika (N)                          0,25                  bogato opskrbljeno
                                           (0,33)                 jako bogato opskrbljeno
mg P2O5/100g tla                  7,52                   slabo opskrbljeno
                                           (11,22)               dobro opskrbljeno
mg K2O/100g tla                    29,4                   bogato opskrbljeno
                                            (29,40)              bogato opskrbljeno               
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 12 Travanj, 2012, 12:24:29
Kaj si to prije uzimanja uzoraka zaorao kan ili? :o
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Zagorac on 12 Travanj, 2012, 13:18:04
Kaj si to prije uzimanja uzoraka zaorao kan ili? :o
Ma ne  ;D ,lani sam na proljece bacio niti 10kg Plantelle,a prije sam u 3g potrošio,možda 20kg KAN-a,sve to na 550trsa.Mislim da je to mala količina,ostali dušik mi je od lišća i trave,nešto graha i sl.Fosfora mi nešto fali,ali to najesen redovno zadnjih 10-15g stavljam PK gnjojivo sa Mg ili S.
Ovaj PH mi je povišeni,ne znam kaj s njim,čital sam da padne ak je vlažna godina,kiselost se rješava kalcijem,a ovo još nisam prostudirao.Sad nebum niš diral,vidjet ću najesen  ;)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 12 Travanj, 2012, 20:07:15
Zagorac daj mi reci kak stojiš sa peronosporom,botritisom i ostalim bolestima...mislim da ih bi na tak bogatom tlu trebalo nešto više biti?!? :D...joj kak bi na takvom tlu uspjevale neke povrtne kulture!?..a tek cvijeće!...razmisli malo  i o biznisu dobil bi dobre novce za taj komad ;D...ne misliti samo na vino!
...naravno da ne mislim ozbiljno!
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Zagorac on 12 Travanj, 2012, 21:12:01
Zagorac daj mi reci kak stojiš sa peronosporom,botritisom i ostalim bolestima...mislim da ih bi na tak bogatom tlu trebalo nešto više biti?!? :D...joj kak bi na takvom tlu uspjevale neke povrtne kulture!?..a tek cvijeće!...razmisli malo  i o biznisu dobil bi dobre novce za taj komad ;D...ne misliti samo na vino!
...naravno da ne mislim ozbiljno!
Hehe,skužil sam zajebanciju  ;) kaj se tiče bolesti pobrišem pod sa svim susjedima  ;D , zadnjih par godina ima botritisa par kg na 1,5t grožđa,peronospora i pepelnica,zaboravi  ;D redovno špricanje sa pravim stvarčicama i to je to,kaj se tiče tla,osobno sam impresioniran,kemijski inžinjer koji je radio analizu mi je osobno nadgledao vađenje uzoraka,već sam ga par puta pita da nije nešto pobrkao jer smo se fest ubili alkoholom kod vađenja   ;D ;)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: teran on 08 Svibanj, 2012, 08:13:59
Napravio osnovnu analizu tla  :D,malo sam iznenađen općenitim stanjem u pozitivnom smislu,evo pa komentirajte dubioze.Gornje cifre su za dubinu 0-30cm,a cifre u zagradi 30-60cm i desno je klasifikacija

% humusa                             4,33                  dosta humuzno
                                           (5,75)                jako humuzno
       
Ovo sa humusom mi je malo čudno  ???.
Oko 1,5% humusa je gotovo standard; od 1,5-3,0% to je već posebno dobra situacija; ali vinogradarsko tlo preko 4,0%  :o :o :o
Gdje je taj vinograd?
Danas ni černozemi nemaju toliko humusa?!?!?!
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Zagorac on 08 Svibanj, 2012, 11:04:51
Ovo sa humusom mi je malo čudno  ???.
Oko 1,5% humusa je gotovo standard; od 1,5-3,0% to je već posebno dobra situacija; ali vinogradarsko tlo preko 4,0%  :o :o :o
Gdje je taj vinograd?
Danas ni černozemi nemaju toliko humusa?!?!?!
U Zagorju  ;D,a kaj da ti velim više puta sam pitao inženjera da nije možda pobrkao uzorke  :D Jedan privatni lab u ZG,jaki su,analiziraju zemlju,hranu,svašta,ne vjerujem da su pogriješili i ja sam bio šokiran rezultatom  ;)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: pissta on 28 Kolovoz, 2012, 21:17:57
U nedjeljnoj poljoprivredno emisiji bio je objavljen prilog o suši i potebi kalcizacije kiselih poljoprivrednih zemljišta.
Za one koji nisu to gledali objavljen je podatak da postizanjem pravilnog ph možemo spriječiti sušu i do 50% :)
Usput da spomenem,da u svojem vinogradu i vočnjaku, bez obzira na nedostatak padalina, i bez zalijevanja, nisam imao nikakvih odumiranja biljaka za razliku od nekih parcela u mojoj okolici.
Očito u toj tvrdnji ima puno istine pa će  zasigurno poneki forumaš analizirati svoje zemljište poslije dugoočekivane berbe ;)...isplati se!
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Koshpa on 28 Kolovoz, 2012, 23:38:46
Jel to nije intervencija na konacni proizvod?  ::)
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: teran on 18 Rujan, 2012, 09:00:12
Za one koji nisu to gledali objavljen je podatak da postizanjem pravilnog ph možemo spriječiti sušu i do 50% :)
Ne bi se složio.  >:(
Indirektno ima utjecaja (ukoliko loza raste na tlu neodgovarajućeg pH, jasno je da ne usvaja dovoljno hranivih elemenata te da je stoga pod stresom i stoga teže podnosi sušu; osim toga promjenom pH (naročito smanjanjem kiselosti) popravlja se struktura tla, pa tlo zadržava veće količine vode...), ali direktno, i to ovako čvrsto tvrditi (50%  ???) nema nikakvog temelja.  :'(
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: xclub on 27 Prosinac, 2016, 10:34:10
Dragi kolege, sretan Božić svima..
Trebam malu  pomoć, dao sam na analizu zemlju iz vinograda i trebam nekoga tko se razumije malo bolje da mi kaže svoje mišljenje. Pa ako me možete uputiti na nekoga, ili da tu stavim sliku..

Puno hvala!
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: xclub on 27 Prosinac, 2016, 14:58:22
Dubina  30 cm

pH

H2O - 8,06
1M KCl - 7,24

mg/ 100g tla

P2O5 - 33,80
K2O - 372,60

N - 0,34%

Humus - 4,77%

C - 2,77%

C/N - 8,15%

CaCO3 - 38,33%

Aktivno vapno -  15,94%

Isprika i hvala administraciji na premještanju.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Zdravko on 28 Prosinac, 2016, 09:29:31
Mejo-progutalo mi je prethodni post-evo ponovno:

Ne znam zakaj je uzorak samo sa 30 cm jer ti je glavnina korjena malo ispod.
Sa skromnim znanjem iz vidljivog rekel bi ovak:

Tlo je blago lužnato,slabo do umjereno humusno,dobro opskrbljeno dušikom i jako sa fosforom i kalijem (da li si prije uzimanja uzorka bacio min.gnojivo?)
Bilo bi najbolje da pitaš u savjetodavnoj za dodavanje bilo čega jer iz gornjeg sloja (do 30cm) ,a bez dubljeg (do 60cm) je teško dati bilo kakvu preporuku za gnojidbu.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: xclub on 28 Prosinac, 2016, 09:46:03
Moja isprika...dubina je 60 cm...krivo je upisano, a ja nisam gledao nego samo prepisivao. Nisam sa ničim gnojio od prošle zime.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: xclub on 30 Prosinac, 2016, 10:54:33
Hvala @Zdravko na pomoći, i imam pitanje u vezi ovog viška fosfora i kalija, kaj da radim, da to smanjujem nekim sredstvima ili da ništa ne diram?
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: Zdravko on 30 Prosinac, 2016, 14:10:59
Ništa ne diraj,to ti je zaliha za neko vrijeme.ionako p i k sporo prodiru u tlo.
Title: Odg: Neutralizacija tla i ph tla (kalcifikacija - kalcizacija vinograda)
Post by: xclub on 30 Prosinac, 2016, 16:47:37
Zdravac, kak ti veliš  ;) Velika fala i svako dobro u Novoj! Živeli svi skupa dragi forumaši!!