Herbagreen...jel to onaj preparat koji smo dobili na poklon od kolege, kak se ono zvao ?
i normalno Herbagreen prvi put i od sada svaki put sa njim kao dodatkom ...
Ako je, stvar je vrlo jednostavna, botricid, preferiraj sistemik ( chorus, mythos, cezar, botricid, botryl, pyrus,) ili preventivni ( teldor, cantus).Pomažu i kombinirani fungicidi sa folpetom ili boskalidom.Mada, postoji mogućnost da bi ti to mogla biti i peronospora. Ne znam kako prskaš i sa čime, pa ne mogu biti siguran.Ako tretiraš sa navedenim sredstvima i opet bude isto, sigurno nije botritis već peronospora.Osjetljivih sorata prema botritisu u tom stadiju nema puno ( rizvanac, silvanac zeleni, rajnski rizling)
prskam uvijek na vrijeme,sistemicima i nikad nemam peronospore.ali na dvadesetak trsova mi se na kraju cvatnje uvijek svi grozdici posuse,doslovno sprze.najprije sam mislio da je moljac,zatim da je mozda prejak materijal...sve sam probao i nista,uvijek na kraju ista stvar...inace silvanac nije,a za rizvanca neznam kako izgleda...izrazito rodna sorta,s minimalno tri grozdica po izboju.ove godine sam ih opteretio sa dva lucnja(preferiram striktno jedan lucanj).od narednog prskanja dodat cu i botricid pa cemo vidjeti.kad se malo proljepsa vrijeme,uradit cu par fotki,pa mozda netko prepozna sortu
Može li top lista okvašivača,znam za nu-film,no za mene je preskup pa koristim tensiofil čisto zbog cijene ali neznam koliko je dobar.
Ima boljih okvašivača na tržištu. Ako nemaš prilike uzet etalfix pro ili nu-film onda može i herbovit.
Moguće da je i peronospora. Da li znate koliki je bio razmak prskanja i sa čime je lani prskano prije pojave štete?Ja koristim isto tensiofill.
ja prskao prvi put proslu nedjelju, champion + chromosul.
Napomenuo bih još da bakar baš i ne smatram "ekološkim" preparatom.
Iz Pravilnika o ekoloskoj proizvodnji:Protiv bolesti mogu biti upotrijebljena slijedeća sredstva: - bakar samo u slučaju potrebe (do 3 kg/ha u godini);a u konvencionalnom vinogradarstvu je do 5 kg/ha u godini..
Ja sad ne kužim smisao preporuka za zaštitu na forumu