nadam se da će link pomoči http://www.medjimurje.hr/clanak/2867/2010-04-06/u-prvim-zastitama-vinograda-suzbijati-akarinozu-erinozu-i-crnu-pjegavost
Pri izboru sredstva za zaštitu loze protiv crne pjegavosti prednost dati površinskim organskim fungicidima iz skupine (a) dikarboksimida, npr. mankozeb (Dithane DG Neotec; Star WP 80, Mankozeb WP i sl.), propineb (Antracol 70 WP), metiram (Polyram DF);
pozdrav. propustio sam zimsko špricanje, a sad mi je već 30 % pupova otvoreno, u fazi zelenog vrha. Kako stvari stoje, zbog kiše sigurno još par dana neću moći u vinograd. Šta mislite, koja kombinacija sredstava bi u ovom slučaju trebla biti primijenjena čim prestane kiša?
Pošto sam imao problema sa grinjama i pepelnicom lani, a ima i crne pjegavosti dobio sam savjet u polj. apoteci sam dobio savjet da u fazi 3-5 cm mladica prskam s Global+Pinozeb, a u fazi 5-8 cm s Karathane-om. Da li je to OK?
PozJa planiram kroz koji dan sa Alonsom + Demitan.E sad ovako: imam 3000 čokota. Alonso ide 3,0 kg/ha (protiv crne pjegavosti), znači na mojih 3000 trseva bi trebalo staviti oko 2,0 kg. Demitan ide 0,5l/ha, znači na 3000 trseva 0,375 l. Za to pošpricat treba mi od 180-200 l vode (leđna bakrena šprica). Kad bi računal po onoj (Alonso npr) 0,3 kg/100 l = za mojih 200 l vode izađe 0,6 kg Alonsa, naspram onih 2,0 kg velika razlika.Savjet molim, kako Vi špricate, na koji način računate dozu nekog sredstva. Koji od ovih načina je ispravan, ili možda ima neka treća formula?Hvala, mkrznar