@koristio prosle godine i to melody duoeto vidiš,ja nisam baš previše u ekologiji,al još nisam koristio to oružje u vinogradu.I iskreno velim što sam napravio te sam spreman prihvatiti kritiku i pohvalu bilo od koga.Nemojmo onda tako...pričamo priću,kunemo se u neznam što,a radimo Amerićki.Mislim da nije fer i onda još nastupimo riječnikom neprimjerenim i uvredljivim.Pa može svatko nać na netu sve što ga zanima i opalit filozofiju o tome i kleti se u to .
Problem je što vi svoje neke osobne nesuglasice i hirove pokušavate riješiti ovdje gdje tome nije mjesto. Iskreno Razore ja te ne razumijem. Čemu ovolika gorčina u tvojim postovima prema ekološkoj zaštiti? Ok, radiš na drugačiji način, koristiš kemijske preparate u zaštiti i to je tvoj odabir, ali jednostavno ne vidim razloga da sa ovoliko otrovnih strelica pišeš o ekološkoj poljoprivredi. Da se razumijemo, nisam stao na ničiju stranu, ali činjenica je da i jedan i drugi isključujete onu drugu stranu priče koja se vama ne sviđa - ti ekologiju, Ivan konvencionalnu poljoprivredu. Isključivost nikad nije bilo riješenje u ničemu pa tako neće ni ovdje. Većina ljudi ovdje sluša tvoje odlične savjete što se tiče zaštite, ali zbog čega se ovdje nebi slušalo i o drugoj strani priče? Koliko vidim, ima ljudi koje i to zanima. Nekako mi se čini iz tvojih postova da ti nije drago kad se ovdje priča o ekologiji jer to nije tvoja priča? Činjenica je da se danas u svijetu sve više razvija svijest za zaštitom okoliša i to će u budućnosti postajati i u jednom trenutku i postati najveće društveno-političko pitanje. Ako već sad nije postalo. Neil Carter u svojoj knjizi "Strategije zaštite okoliša" opisuje to jačanje svijesti ljudi za ekologiju i probleme koji su nastali kao posljedica zagađivanja okoliša u koju ubrajamo i korištenje kemijskih tvari u zaštiti kultiviranog bilja. Prije 150 godina u Engleskoj je donešen prvi zakon o zaštiti okoliša, nekoliko godina kasnije i u SAD-u. Također, bilo bi dobro pročitati knjigu od Lidije Gajski: "Lijekovi ili priča o obmani". Preporučam te dvije knjige svima pročitati jer sam ja puno naučio iz njih i uvidio brojne probleme koji su mi se do tad činili beznačajnima, a vezani su uz onečišćenje planeta s jedne strane i posljedica nekontroliranog konzumiranja antibiotika i lijekova s druge strane. Prilično se sve to skupa može povezati s suvremenim tehnologijama u proizvodnji i zaštiti vinove loze i drugih kultura. Još jednom, nemojte isključivati drugu stranu priče. Mislim da je jedino ispravno educirati se o jednom i drugome. Tada ćemo moći raspravljati na nivou, a ova prepucavanja na razini osnovne škole su nepotrebna.
Slažem se sa tobom, ne protivim se ja ovdje ekologiji i ekološkoj zaštiti. Nisam protiv toga. Imam i vlastiti vrt i načelno ga ne prskam, jedino krastavce i paradajze s kontaktnim quadrisom, jer ih ne bi imao za zimnicu. Protiv sam biodinamike ( kao pokreta) i protiv sam Ivanovog čudljivog stava, koji propagira sve to, ali onda mu zaškripi pa baci sistemik ili nešto takvo. Meni to nije jasno, stvarno me začudilo.Mislim da bi ljudi trebali vidjeti i stanje ekološkog vinograda u lošoj godini.Stavite fotke u rujnu!