Evo malo da napišem koju impresiju.
Obišao sam par vinara od manjih ( i manje poznatih) do ovih većih i poznatijih.
Malo sam upoznao razlike u raznim položajima i popričao sa vlasnicima kada je to moguće.... a vino se prodaje gotovo na svakom koraku totalna razlika od prije 6-7 godina.
PZ Potomje je tužna priča, gdje su ostali dužni vinogradarima i cijeli kraj je u krizi, ali obzirom da sam čuo da se 1kg Plavca sa Dingača plaćao 40kn to mi isto zvuči nevjerojatno, pa koja je onda bila ???kalkulacija za butelju vina....
Do sada najbolji podrum je od Matuška totalno iznenađenje izvana nikada ne bi rekao što se krije ispod zemlje a dolje prava fantazija, super uređena kušaonica za ne znam valjda 100+ mjesta, barrique bačve, uskladištene boce....
A vina, što reći ništa posebno, royal-a na žalost nije bilo za kušanje (navodno bude samo kada gazda otvori sa prijateljima pa ostane

), a nahvalili su ga mislim da taj royal odležava 5g. u BQ... Ima tu i Chardonnaya, Pošipa, pjenušca svega, igra se na sve karte ...
Moram priznati da mi ta Matuško priča nije jasna, tu su ulupani milioni, voze se dobri auti, motori, čak sam naletio i na gazdu u njegovom restoranu (ispod Dingača - Borak) ali to u tom trenutku nisam ni znao

, a vina ispodproječna za taj kraj (Dingač) IMHO.
@ Južnjak, na žalost od silnih vinograda možda nisam pogodio tvoj ali napravio sam ponešto fotografija koje ću postati kada se vratim na kontinent - EDGE nije za taj sport. I da reklo mi je da su položaji lijevo od tunela pravi a oni desno nisu nešto

Vinarija Grgić tuga i jad, U ponudi Plavac i Pošip, cijene prava sitnica

, mislim plavac je dobar (prilično izraženi tanini, suh iako bez standardne izražene voćne arome karakteristične za Plavac mislim da je berba 2007) ali odnos prema gostu, prostor i cijene su katastrofa (ima u ponudi i par vina od Grgich Hillsa, ali sve u svemu...razočarenje)
Miloš - na nivou dobar prostor fin podrum ukopan u stijenu, lijepo uređena kušaona za cca 20-30 posjetitelja (možda malo kičasta za moj ukus ali tako je to u vinarskoj priči

), tu se nema što reći vina koja se mogu probati po festivalima (bazni, Stagnum 2005,Stagnum 2003 i Rose), cijene dobre u odnosu na maloprodaju u zg (-30-40%), za sada zbilja jedna od najboljih vina na Pelješcu IMHO iako nisu sa udarnih položaja (Dingač, Postup), a u ponudi imaju i maslinovo ulje (jaaako dobro) i pakiranje mješavine čaja od lokalnog bilja.
Navodno je na ovom dijelu pelješca 2009. bila izvrsna godina pa sa nestrpljenjem iščekujem kada će ta berba doći na tržište.
Za sada toliko, moram priznati da me Pelješac ugodno iznenadio, kako ljudima tako i količini obrađene zemlje, broju maslinika i vinograda, zelenilom, zbilja za svaku preporuku da ga posjeti tko može a ako još pri tome voli uživati u vinima od Plavca malog ne treba se dvoumiti ... pravi raj za obiteljski turizam - bez betonskih plaža i megalomanije a želio bih da tako i ostane
Evo i nastavka....
Posjetio sam PZ Dingač gdje se može degustirati uz naknadu Dingač/Postup 7kn a "obični" plavac 3kn. Nemam nekog pretjeranog komentara Postup 2008 i Dingač su ok ali takvih vina ovdje zbilja ima na svakom koraku.
Madirazza ima isto svega u ponudi pravo turistički: likeri,ukrasne bočice, prostor za degustaciju nije nešto ekstra ali je ok mogu se probati bazni plavci, Plavac BQ, Postup, Dingač, Pošip sa vinograda sa Korčule i sa Pelješca, prošek.... Rezerva i poluslatko vino nije na kušanju...
Ne znam nekako opet nisam tu pronašao ono nešto posebno, čak mi je ovaj bazni Plavac iako lagan ima nekakav specifičan okus koji mi se sviđa, može se ponešto nabaviti i u rinfuzi....
PZ Pelješki vrhovi, stara zadružna vinarija (iz 60-tih prošlog stoljeća), navodno je stigao novi enolog iz Rijeke koji pokušava nešto napraviti .....
U ponudi bazni Plavac, Plavac selekcija, Plavac BQ i Prošek... uglavnom ok vina tu iskače prošek sa 17,7% alkohola i 138g/l šećera, pravi slatkiš ali i po ozbiljnoj cijeni. Sva vina se mogu dobiti i u rinfuzi (osim prošeka :-( ) Uglavnom eto svašta se da vidjeti uglavnom nisam imao pojma da se vino držalo u "betonskim sobama" mislim da je rekao cca 21000 litara, strašno...
Inače pohvalno vinarija radi od 7-15 ali nazoveš broj telefona i čovjek dođe....
Inače jedan od većih problema je lociranje nekih vinara Oskorušno Antunović nisam uspio locirati, Bura Potomje za sada nisam uspio locirati, Korta Katarina u centru Orebića izgleda završava neko impozantno zdanje ali još nije otvoreno, inače vinariju nisam locirao,Poljanić u Trsteniku nisam locirao, Kiridžija našao kuću u Potomju ali nema neke posebne oznake i nije bilo nikoga u blizini da priupitam, ... i tako neki su se potrudili više a neki manje .... pitanje je zašto..
.....
Nastavak treći
iz drugog pokušaja i informacijama od dobrih ljudi (od srca im hvala) locirao sam gospodina Nikolu Buru i što reći sa njegovim Dingačem 2008. se ponovno oduševio. Popričali smo malo i nema se što reći čovjek je na svom mjestu, ima novi low cost proizvod Bura Galerija (kod vinara 30kn) koji je kupaža Plavca, CS-a hm i još nečega (pala mi je koncentracija kada sam probao Dingač), a Dingač rasprodan, ima još nešto za svoje potrebe i tako to da se dobit koja butelja ali u principu nema. Dakle čovjek nema nikakve oznake, moraš znati kuda ideš i to je to, lijep skroman prostor sa slikama na zidovima (za prodaju), gotovo galeriija.......
Kiridžija, iz drugog pokušaja isto uspjeh, iako mu se baš nije dalo iz klimatizirane kuće u konobu, ali eto malo smo proćaskali pohvalio se raznim zlatima, novinskim člancima, Dingač 2008 izvrstan, a ni "obični" Plavac iz 2007. nije loš, cijene solidne ima još i rinfuzu ali je daleko ispod prije navedenih, u svakom slučaju preporuka.
Nastavak četvrti
Danas je bio red za Skaramuču i Miličića.
Skramuča ima lijepo prodajno mjesto na glavnoj cesti, fino uređeno u ponudi dosta toga vina Dingač BQ , Dingač, Plavac mali specijal (kupaža Plavca iz unutrašnjosti mislim 60% i sa Dingača 40%) i "običan" Plavac (Plava etiketa), tu se nudi i Rukatac od Antunovića. Navodno je Skaramuča vinar koji ima najviše vinograda u svom vlasništvu na Dingaču, u ponudi je i maslinovo ulje navodno isto s Dingača, Limoncini, Arancini, bademi u prženom šećeru, pekmez od naranče.... dakle za svakog po nešto navodno će biti i suhih smokava, likera, prirodnih sapuna itd...
Vinarija je navodno nešto dalje i navodno je otvorena za veće posjete (kada ih ne mogu primiti ovdje)....
Vina po meni standardna , ne mogu reći da sam ostao oduševljen ali to je moj subjektivni dojam, ovaj novi specijal je tako-tako ima izražene kiseline kao uglavnom i većina Plavaca iz unutrašnjosti poluotoka...
Miličić prije mene pun kombi Mađarskih vinara na odlasku, kupilo se par kartona vina mislim da ovi imaju neke veze sa Tokaj-em i biće da se dogovarao nekakav biznis ...
Zato sam ja ostao u sjeni, oni su degustirali iz "balon" čaša a meni je valjda bila dobra i obična pol-decna, dobro da mi nije natočio u "bačvicu" ok djelomično razumijem taj princip ali smatram da nije u redu. Prostor je ok, kamena kućica, vina su isto standard Bazni Plavac, Selekcija 2007, Postup i Dingač te Rukatac sa Korčule, Chardonnay sa Pelješca ...
Gazda je odlučio napustiti kušaonu, a i meni se nije dalo počinjati priču kada je svima bilo sve preko .........
Inače vina su ok imaju malo onaj tradicionalni štih, meni se najviše svidjela selekcija, dakle ovo jedan od najlošijih prijema uz Grgića gdje je i ambijent bio katastrofa kao da stojim za šankom u nekom osrednjem kafiću...
Ali dobro ima svega ali vjerujem da će na kraju svatko dobiti po zasluzi......