ne dodaje kvasce niti hranu, samo čeka da krene sam , i nije mu bitno da li za dva i deset dana, kaže , krenuće .... i tako svake godine, krene na svojim kvascima koji su preživjeli i bili samo ošamućeni sumporom , a ti su znači i kvalitetni ,zdravi i jaki kada su ostali u moštu , a ne otišli sa talogom ...
sve piše, i sve dobro o iskrenom čovjeku Marku Miklaužiću i njegovoj vinariji....http://www.vjesnik.hr/Pdf/2009%5C07%5C22%5C26A26.PDF
Evo za javnost , na jučerašnjoj kušaoni vina Udruge Čazma, uz enologa Miodraga Hruškara, među najboljima je bilo i vino rizling rajnski od kolege nam Moslavca koji je zajedno sa ocem i prijateljem došao kao gost i dao uzorak na probu... dobro je ocjenjena i graševina prijatelja koji je isto naš član foruma(bar je tako naveo samo neznam pod kojim imenom).Škrlet ,obitelji Brnjanec , i našeg na forumu Vinogradara je odlična ,jako dobro svježe i izrazito sortno, kako ja volim reći ; škrletsko vinoinače bilo je sedamdesetak uzoraka, tako da smo morali raditi pauze...no isplatilo se , jer smo dočekali i odličan gulaš
Evo za javnost , na jučerašnjoj kušaoni vina Udruge Čazma, uz enologa Miodraga Hruškara, http://www.enoexpert.hr/ među najboljima je bilo i vino rizling rajnski od kolege nam Moslavca koji je zajedno sa ocem i prijateljem došao kao gost i dao uzorak na probu... dobro je ocjenjena i graševina prijatelja koji je isto naš član foruma(bar je tako naveo samo neznam pod kojim imenom).Škrlet ,obitelji Brnjanec , i našeg na forumu Vinogradara je odlična ,jako dobro svježe i izrazito sortno, kako ja volim reći ; škrletsko vinoinače bilo je sedamdesetak uzoraka, tako da smo morali raditi pauze...no isplatilo se , jer smo dočekali i odličan gulaš
nisam znao di da stavim temu pa je mozda najprikladnije ovdje.. danas sam bio kod Miklauzica, isprobavali smo mlada vina i dobio sam jednu izuzetno veliku pohvalu za crna vina.. kaze bio je kod krauthaker prije par tjedana na degustaciji mladih vina i kaze da njegovi crnjanci nisu ni do koljena mojima, da imam bolja crna vina od njega (krauthakera) i da on nikada nije probao niti vidio tako dobra crna vina proizvedena u moslavin, nikadai! i onda smo se opet dotakli onoga sa ocjenama na izlozbi u Kutini i kako je moj crni pinot barrique 2007 prosao tako lose i predsjednica komisije mu nije dala zlatnu medalju.. ali eto, i ovaj njegov komentar da su mi crna vina bolja od krauthakerovih (to je Miklauzicevo misljenje ali on je realan i iskren covjek i to zna svatko ko je s njime malo vise pricao) je meni veliki kompliment i pohvala i poticaj da radim ubuduce na ovaj svoj nacin i u biti dovedem vina do savrsenstva.. sad ih samo treba dobro odnjegovati, crni pinot ide u nove drvene vece bacve na godinu dana i bit ce bomba!
pod bez cenzure, odeš kod Miklaužića i pišeš - fališ svoje vino umjesto da pišeš o njegovoj;Obiteljski podrumi, vinarije - dojmovi, kritike, opisi,...
ne hvalim ja nego on, ja samo prenosim njegove rijeci i kazem o cemu smo razgovarali a uostalom mogu pisati sto god hocu.. jos je rekao da je sve veci problem prodati vino u boci i da je vrlo dobro ovo sta ja radim jer ce to uvijek prolaziti na trzistu bez obzira na sve, tj. male serije posebnih i vrhunskih vina. i jos jedna stvar sto se tice autohtonih sorata, on kaze da i kad udemo u EU nikad nece biti zabrana sadnje autohtonih sorata jer EU nema skrlet i ostale nase autohtone sorte jer vina od takvih sorata nikada nece biti prepuno trziste da bi se stvarali viskovi sa kojima EU i ima najvise problema za njihovo rjesavanje, tj. destilaciju. o njegovim vinima vise manje se zna sve, a uostalom moglo ih se probati u esplanadi a i ja sam nekoliko puta pisao o njima.. skrlet je ok makar je prijasnjih godina imao bolji skrlet, dunja ok, crni pinot tak tak, frankovka iz barika tak tak (vani je bacva i vino je na -5 °C pa je prehladno bilo..), pinot bijeli ok ali jos mi je najbolji moslavac i baza od chardonnaya i crnog pinota za pjenusac (i on sam kaze da mu je to cak i najbolje vino) i njegov konjak je ok (iako nisam fan zestokih pica).. jedva cekam da probam pjenusac, vidjet cemo kak ce mu to ispast, on sam kaze da ide na spicu kvalitete i dok ne prestigne persurica i tomca u tome ne odustaje..
Bilo bi puno realnije da dovedeš Miklaužića na forum pa da on pohvali tvoja vina, ovako to zvuči bezveze, pohvalio mi je ovo pohvalio mi je ono a zanimljivo da ti nije ništa špotao. Najbolje bi bilo da pozoveš forumaše jedan dan, složiš neku klopicu i napraviš nam promociju svojih vina da bi te i mi mogli hvaliti.