To mi je dovoljno da donesem sud kakva je EKO proizvodnja kod nas. Gore je stanje kod njega sto se tice koristenja zastite nego kod mene koji otvoreno kazem kako spricam i s cime te koliko puta.
Tehnologija je ta koja omogocuje i ekolosku zastitu.
Ljudi koji se kunu u tradicionalnu proizvodnju neka se toga drze. Dakle drvene bacve, autohtoni kvasci, bordoska juha za zastitu, nikakva sredstva za stabilizaciju ili nedaj boze filtriranje.Pa cemo vidjet njihov konacan produkt u usporedbi sa nekim suvremeno proizvedenim.
Moj susjed je EKO proizvodjac pa znam kako radi u vinogradu i na sta mu vinogradi lice, a ima 6ha u nasadu...
Ne moze jedno brdo u Moslavini imat SUPER polozaj dok drugo udaljeno svega 5km imat uzasan...
mislim da nije, pogotovo u biodinamici gdje se sve radnje odmicu od bilo kakve tehnologije.. nažalost!!ovo ne kuzim, pa to mozes vidjeti (i osjetiti!) svaki put kad probas vino od takvih proizvodaca, a razlika itekako postoji, pogotovo kod ljudi koji znaju sta su prava vina i koji su kusali na tisuce vina u zivotu. ja ne znam koliko si ih ti kusao ali ja mogu reci da sam ih kusao jako, jako puno, pogotovo od takvih proizvodaca i to ne na sajmovima i izlozbama gdje si nakon sat-dva pripit i vise se ni ne sjecas sta si sve pio i gdje se ne mozes koncentrirati na odredeno vino nego kada npr. otvoris butelju vina i gustas i promisljas o njoj cijelu vecer.. to treba dozivjeti od vina!kolega....kad bi ta vina probao na nekoj maloj izložbi vina kakvih je kod nas u okruženju puno..., a da ne znaš čija su( znači ne znaš da su od nekog npr.biodinamičara) .... nego da misliš da su od lokalnog proizvođača- malog - amatera...ti bi ih prvi odbacio............. , no ovako, ti si možeš priuštiti probe takvih vina, ali istodobno i znaš čija su.... i kako se proizvode, znači probavaš s predumišljajem; da moraju biti dobra jer su eko ili biod..., a pošto i ti želiš krenuti takvim putem, odmah i drugačije gledaš tj. "nalaziš" "dobre" strane u njima.... Ponavljam da ih probaš kod nekog doma , a da ne vidiš etikete....pitanje je da li bi ti se svidjela, a još kad bi ti taj netko tko ti toči rekao da su od jednog čovjeka iz sela ...kužiš sad , kaj mislim... ! ne, a! itekako moze! zato je i posebnost takve proizvodnje u polozaju jer netko u startu moze biti vise eko a netko ne moze jer mu to upravo definira polozaj vinograd kao i kvaliteta zemlje. 5 km je jako puno, u Francuskoj imas takvih slucaja na tisuce, jedan polozaj od npr. 5 ha je klasificiran kao grand cru, 100 m dalje vec nije i klasificiran je kao nizi rang premier cru a o udaljenosti od 5 km da i ne pricam, unutar 5 km mozes imati 10 grand cruova i 50 relativno losih polozaja! Francuzi su otisli najdalje sa time oznacavanjem pojedinog polozaja i podrucja a danas ih u tome slijede njemci i austrijanci a i ja osobno smatram da se i nas zakon treba mjenjati u tom smjeru koji je vise prilagoden polozajima i tzv. apelacijama.
http://oleoeno.eu/eno-tv/item/230-ales-kristancic-movia-biodinamika
odličan članak,tip ima viziju i sljedi ju takvi uspijevaju premda te fore sa amforama su mi malo smiješne premda takve stvari kod određenog kruga ljudi pali bitna je priča a sa njom onda ide i prodaja
Nisam nikad probao iako me clanak zainteresirao no kad kazes da su to takva vina nekako izgubim volju. Po meni je to samo za vinske snobove i mlacenje prazne slame..
Ovo vezano za Gravnera vazila bi jedna nasa stara izreka da "tko ima masla ....."