VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
18 Travnja, 2026, 15:16:49

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Sretna nova 2024.

Sretna nova 2023.

Sretna nova 2022.

25.12.2021. Sretan i blagoslovljen Božić

25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma

Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"

09.12.2012. - Snijeg u RH

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

Puno sreće dečki!!!

69.717 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Ekološka i integrirana proizvodnja ili GMO
| |-+  Ekološka i integrirana zaštita, ishrana bilja ili GMO
| | |-+  Filozofija vina i svijeta
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 13 14 [15] 16 17 18 Dolje Ispis
Autor Tema: Filozofija vina i svijeta  (Posjeta: 145080 puta)
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #210 na: 08 Lipnja, 2010, 14:40:02 »

Tehnologija je ta koja omogocuje i ekolosku zastitu. ;) Sta mislis da proizvodi koji se prodaju pod EKO ne prolaze industrijsku liniju? Itekako prolaze.
Ja konkretno radim u proizvodnji dusicnog oskidula, medicinskog plina - anestetika. Da vidis koju torturu i kakvim sredstvima dobivamo taj plin i iz kakve sirovine zapitao bi se jel to stetno ili zdravo.
Tako je i sa vinima. Ljudi koji se kunu u tradicionalnu proizvodnju neka se toga drze. Dakle drvene bacve, autohtoni kvasci, bordoska juha za zastitu, nikakva sredstva za stabilizaciju ili nedaj boze filtriranje.
Pa cemo vidjet njihov konacan produkt u usporedbi sa nekim suvremeno proizvedenim. ;)
O tome ja pricam.
Tehnologija je dobra ako se zna zasto i zbog cega se koristi. Ne ako se zlouporablja, za to nisam.
Samo da jos malo odvucem pozornost. Ja sam bio drugi na drzavnom natjcanju iz ekologije jos tamo davnih 90ih tako da ipak imam puno vise ekoloske svijesti od vecine ovdje, cak i od onih koji se deklariraju kao eko proizvodjaci. Nije bit u EKO proizvodnji jer je i takva subvencionirana od strane EU, ali naravno da kao kod svega kod nas ne postoji aparat koji to kontrolira. Tj. postoji, ali ne radi svoj posao i 1 janjac to rijesava. Moj susjed je EKO proizvodjac pa znam kako radi u vinogradu i na sta mu vinogradi lice, a ima 6ha u nasadu...
To mi je dovoljno da donesem sud kakva je EKO proizvodnja kod nas. Gore je stanje kod njega sto se tice koristenja zastite nego kod mene koji otvoreno kazem kako spricam i s cime te koliko puta.
I treba uzet u obzir da raznolikost polozaja kod nas uvjetuje mogucnost eko proizvodnje i smanjenu potrebu za konvencionalnom zastitom. Ali mikroregije uvije imaju iste probleme sto se zastite tice. Ne moze jedno brdo u Moslavini imat SUPER polozaj dok drugo udaljeno svega 5km imat uzasan...
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #211 na: 08 Lipnja, 2010, 18:53:37 »

To mi je dovoljno da donesem sud kakva je EKO proizvodnja kod nas. Gore je stanje kod njega sto se tice koristenja zastite nego kod mene koji otvoreno kazem kako spricam i s cime te koliko puta.
Kaj se tiče eko proizvodnje koja se spominje na forumu,zanimljivo mi je kaj nitko ne želi spomenuti koliko zapravo novaca štedi na zaštitnih sredstvima ak ih ne koristi..  ;)
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #212 na: 09 Lipnja, 2010, 01:39:02 »

Tehnologija je ta koja omogocuje i ekolosku zastitu. ;)

mislim da nije, pogotovo u biodinamici gdje se sve radnje odmicu od bilo kakve tehnologije.. ::)

Ljudi koji se kunu u tradicionalnu proizvodnju neka se toga drze. Dakle drvene bacve, autohtoni kvasci, bordoska juha za zastitu, nikakva sredstva za stabilizaciju ili nedaj boze filtriranje.
Pa cemo vidjet njihov konacan produkt u usporedbi sa nekim suvremeno proizvedenim. ;)

ovo ne kuzim, pa to mozes vidjeti (i osjetiti!) svaki put kad probas vino od takvih proizvodaca, a razlika itekako postoji, pogotovo kod ljudi koji znaju sta su prava vina i koji su kusali na tisuce vina u zivotu. ja ne znam koliko si ih ti kusao ali ja mogu reci da sam ih kusao jako, jako puno, pogotovo od takvih proizvodaca i to ne na sajmovima i izlozbama gdje si nakon sat-dva pripit i vise se ni ne sjecas sta si sve pio i gdje se ne mozes koncentrirati na odredeno vino nego kada npr. otvoris butelju vina i gustas i promisljas o njoj cijelu vecer.. to treba dozivjeti od vina!

Moj susjed je EKO proizvodjac pa znam kako radi u vinogradu i na sta mu vinogradi lice, a ima 6ha u nasadu...

ako nije problem vrlo radio bih volio znati o kome se radi, ako je, daj odgovori na private..

Ne moze jedno brdo u Moslavini imat SUPER polozaj dok drugo udaljeno svega 5km imat uzasan...

itekako moze! zato je i posebnost takve proizvodnje u polozaju jer netko u startu moze biti vise eko a netko ne moze jer mu to upravo definira polozaj vinograd kao i kvaliteta zemlje. 5 km je jako puno, u Francuskoj imas takvih slucaja na tisuce, jedan polozaj od npr. 5 ha je klasificiran kao grand cru, 100 m dalje vec nije i klasificiran je kao nizi rang premier cru a o udaljenosti od 5 km da i ne pricam, unutar 5 km mozes imati 10 grand cruova i 50 relativno losih polozaja! Francuzi su otisli najdalje sa time oznacavanjem pojedinog polozaja i podrucja a danas ih u tome slijede njemci i austrijanci a i ja osobno smatram da se i nas zakon treba mjenjati u tom smjeru koji je vise prilagoden polozajima i tzv. apelacijama.
Evidentirano

jnix
aktivni član

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija

Email
« Odgovor #213 na: 09 Lipnja, 2010, 13:48:47 »

mislim da nije, pogotovo u biodinamici gdje se sve radnje odmicu od bilo kakve tehnologije.. ::) nažalost!!

ovo ne kuzim, pa to mozes vidjeti (i osjetiti!) svaki put kad probas vino od takvih proizvodaca, a razlika itekako postoji, pogotovo kod ljudi koji znaju sta su prava vina i koji su kusali na tisuce vina u zivotu. ja ne znam koliko si ih ti kusao ali ja mogu reci da sam ih kusao jako, jako puno, pogotovo od takvih proizvodaca i to ne na sajmovima i izlozbama gdje si nakon sat-dva pripit i vise se ni ne sjecas sta si sve pio i gdje se ne mozes koncentrirati na odredeno vino nego kada npr. otvoris butelju vina i gustas i promisljas o njoj cijelu vecer.. to treba dozivjeti od vina!
kolega....kad bi ta vina probao na nekoj maloj izložbi vina kakvih je kod nas u okruženju puno..., a da ne znaš čija su( znači ne znaš da su od nekog npr.biodinamičara) .... nego da misliš da su od lokalnog proizvođača- malog - amatera...ti bi ih prvi odbacio............. , no ovako,    ti si možeš priuštiti probe   takvih vina, ali istodobno i znaš čija su.... i kako se proizvode, znači probavaš s predumišljajem; da moraju biti dobra jer su  eko ili biod...,    a pošto i ti želiš krenuti takvim putem, odmah i drugačije gledaš tj. "nalaziš" "dobre" strane u njima....   Ponavljam da ih probaš kod  nekog doma , a da ne vidiš etikete....pitanje je da li bi ti se svidjela, a još kad bi ti taj netko tko ti toči rekao da su od jednog čovjeka iz sela ...kužiš sad , kaj mislim...   ! ne, a!
;)

itekako moze! zato je i posebnost takve proizvodnje u polozaju jer netko u startu moze biti vise eko a netko ne moze jer mu to upravo definira polozaj vinograd kao i kvaliteta zemlje. 5 km je jako puno, u Francuskoj imas takvih slucaja na tisuce, jedan polozaj od npr. 5 ha je klasificiran kao grand cru, 100 m dalje vec nije i klasificiran je kao nizi rang premier cru a o udaljenosti od 5 km da i ne pricam, unutar 5 km mozes imati 10 grand cruova i 50 relativno losih polozaja! Francuzi su otisli najdalje sa time oznacavanjem pojedinog polozaja i podrucja a danas ih u tome slijede njemci i austrijanci a i ja osobno smatram da se i nas zakon treba mjenjati u tom smjeru koji je vise prilagoden polozajima i tzv. apelacijama.

ovi ima jako veze sa podrumarenjem, a ne samo sa položajem - zemljom, dok uspiješ proizvesti odlično vino i tvoj položaj dobije veći rang ;)
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #214 na: 09 Lipnja, 2010, 14:09:48 »

jnix, kak si to napisao taj post, sve zbrda-zdola, ne mogu se uopce snac.. :(

ne znam zasto bi ja prvi odbacio takva vina da ih probam naslijepo na nekoj lokalnoj izlozbi..? po kojoj logici si zakljucio da bi ih ja odmah odbacio.. ???

pa uvijek kreces putem koji ti se svida i vidio si ga od nekog drugog jer smatras da je taj put dobar. kad probas neko odlicno vino kazes, i ja bih zelio raditi takva vina i onda u biti kreces u tom smjeru. barem je to kod mene tako bilo.. i zato mislim da je vazno probavati vina, razna vina, dobro vina, losija vina, super vina, jeftina i skuplja vina jer onda se mozes pronaci u proizvodnji a ne raditi napamet. mislim da je bitno imati definiran neki svoj stil a ne sve raditi kako ti se potrefi. naravno, to se odnosi na vece vinare koji rade vina za trziste jer je njima to bitnije nego hobi i vikend vinarima.

meni se svida takav pristup proizvodnji jer smatram da je to u biti neka razina umjetnosti, proizvesti vino u koje se izrazito minimalno interveniralo, od vinograda do boce, to se meni svida i takva vina zelim raditi i ici u tom smjeru jer to je ono sto podrazumijeva pojam iskrenost vina gdje se prepoznaje terroir, tlo, sortnost, autohtonost.. a takva vina se najbolje (i gotovo iskljucivo!) mogu proizvesti samo jakim naglaskom na eko proizvodnju i neintervencijama u vinogradu i narocito u podrumu. druga stvar je raditi tehnicka vina koja su mirisna, svjeza, jednostavnija i pitkija (za gemist), svako neka se nade u onome sto moze proizvesti i sto zeli proizvoditi, to je najbitnija stvar.
Evidentirano

jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #215 na: 16 Studenoga, 2010, 12:03:57 »

http://oleoeno.eu/eno-tv/item/230-ales-kristancic-movia-biodinamika
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #216 na: 16 Studenoga, 2010, 15:27:41 »

http://oleoeno.eu/eno-tv/item/230-ales-kristancic-movia-biodinamika

hehe, Movia legenda! odlican video, fala jnix! ;) preporuka svakome da obavezno pogleda! 8)
Evidentirano

jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #217 na: 22 Studenoga, 2010, 14:07:34 »

http://vinskaprica.com/josko-gravner
Evidentirano

SINKE
Novigrad Podravski 46.070835,16.941015
aktivni član

MOČILE(KC) 46.176317,16.784009

Email
« Odgovor #218 na: 22 Studenoga, 2010, 17:01:04 »

odličan članak,tip ima viziju i sljedi ju takvi uspijevaju premda te fore sa amforama su mi malo smiješne premda takve stvari kod određenog kruga ljudi pali bitna je priča a sa njom onda ide i prodaja ;)
Evidentirano

bolje umrijet od litre nego od kapi!!!
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #219 na: 23 Studenoga, 2010, 15:50:16 »

odličan članak,tip ima viziju i sljedi ju takvi uspijevaju premda te fore sa amforama su mi malo smiješne premda takve stvari kod određenog kruga ljudi pali bitna je priča a sa njom onda ide i prodaja ;)

tip se vraca u proslost i pokusava raditi takva vina a prva vinska posuda sto je uopce postojala na svijetu je bila amfora! i to puuuno prije drvenih bacava, o inoxu naravno ne trebam ni govoriti.. i zato on vino cuva u amforama, tj. ne cuva vec se izmuljano grozde dakle masulj stavlja u amfore koje su ukopane u zemlju i to tako vrije i stoji minimum 6 mjeseci i onda ide dalje na dozrijevanje u drvene bacve.

gravnerova vina su skupa, kod nas oko 500 kn boca u vinotekama, posebna jesu i originalna ali su relativno teza za piti i vjerojatno se ne bi svidjela ljudima koji su naviknuti na tehnicki besprijekorno proizvedena vina.
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #220 na: 23 Studenoga, 2010, 16:07:37 »

Nisam nikad probao iako me clanak zainteresirao no kad kazes da su to takva vina nekako izgubim volju. Po meni je to samo za vinske snobove i mlacenje prazne slame.. :-\
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #221 na: 23 Studenoga, 2010, 16:18:49 »

Nisam nikad probao iako me clanak zainteresirao no kad kazes da su to takva vina nekako izgubim volju. Po meni je to samo za vinske snobove i mlacenje prazne slame.. :-\

sta nisi nikad prije cuo za gravnera? ekstremist totalni.. ;D a cuj, vina su narancasto broncana, maglusasta, blago oksidativna.. nisu za svakoga. ali su originalna, nepogresivo predstavljaju terroir i filozofiju vinara, kompleksna, duboka, mineralna, zrela.. znam da me kuzis, vina nisu obicna ni jednostavna.

nas tomac ti je napravio svoju amforu po uzoru na gravnera pa ako nisi, mozes to probati makar su gravnerova vina daleko bolja ali ok, tomac je tek na pocetku. i kabola ti ima malvaziju iz amfora, pio sam prvu mislim 06, ove kasnije nisam ali trebala bi biti ok.

npr. ako si ikad pio od lunar od movie i zariu od batica, recimo da je to slican tip vina iako nisu iz amfore.
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #222 na: 23 Studenoga, 2010, 16:19:56 »

Cuo sam za njega, ali mi se Kristancicev pristup vise svidja. ;)
Evidentirano

Juznjak
Novak
**

Email
« Odgovor #223 na: 23 Studenoga, 2010, 18:43:54 »

Ovo vezano za Gravnera vazila bi jedna nasa stara izreka da "tko ima masla ....."
Evidentirano
dock
Novak
**

Email
« Odgovor #224 na: 23 Studenoga, 2010, 20:55:02 »

Ovo vezano za Gravnera vazila bi jedna nasa stara izreka da "tko ima masla ....."
e taj tip i slični njemu to je ok. povjest je puna takvih frikova sa svemirskim vizijama  ali ja se držim bele hamsvela i koliko vidim za veliku večinu nas  to je ok.pazi onoo tip ide sa svojom litrom u gostionu na gemišt. zanima me kaj bi mi pri francu u birtiji rekli. no ima genijalan i jedinstven stav-vino se mjeri u čašama a ne na litre i sl.vrlo mudro i istinito.
Evidentirano

nakon mene samo bog i vino....
 Str: 1 ... 13 14 [15] 16 17 18 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!