Pozdrav, Mi uvijek idemo s 2,5 dkg soli na 1 kg mesa i to je taman, nemaš brige nikakve. Doduše, nitratna sol nikad ne ide više od 10% na ukupnu sol jer nisam siguran koliko je to zdravo...
Jedan dim mi traje oko 4-5 sati dimim svaki drugi dan kobasice 3 dima špeki 6-7 dimova samo suha bukva ili grab
Nije baš da ne valja,dobra su i ta drva za silu,i isto moraju biti full suha.Bitno je da nije od drveta koje pušta nepoželjne mirise ili smole koje se onda putem dima talože na meso(npr.smrekovina,jelovina,borovina isl.).Mi zapalimo pod suhim mesom koji put grančicu (eh,kak se sad to zove stručno ),za miris.Mislim da je klek ili ti tak nešto.Uglavnom ono patuljasto crnogorićno drvce kaj raste po proplancima u šumi.
ja si raskurim pokraj sušare i tek kad mi se primi vatra na debele komade stavljam posudu (odrezanu limenu bačvu) u sušaru s time da pritvorim vrata da drva ne gore brzo nego čisto lagano, više ko žeravka..Proces je kak su dečki napisali, svaki drugi dan....kobase za kuhanje jedan dan u dim, dan / dva na zrak i u vakumkobase za sušenje, tanke 2 dima, salame 3 dima
Ako svježe kobasice možeš nadjenuti 2 dana prije i ocijediti , u tri dana možeš staviti 2 hladna dima.To je za kobasice koje se kuhaju ok .
[/b]da nije borovica