konačno sam poštucal i ja Uploaded with ImageShack.us
Imam jedno opširnije pitanje za malo bolje poznavatelje vinove loze...Moje pitanje je na koji način zaperci utječu na sadržaj šečera i kiselina u grožđu...?Neki ljudi tvrde da mlado ličše koje se nalazi na zapercima u fazi zriobe grožđa doprinosi večem povečanju šečera u grožđu, a da prva 2 ili 3 stara lista na rozgvi rade više štete nego koristi, zato jer iscrpljuju trs a jako malo sudjeluju u stvaranju češera u grožđu....Drugi pak tvrde da zbog jakog porasta i velikog broja zaperaka grožđe može sadržavati više ukupnih kiselina...Dali je to istina što sam napisao?Bit ču jako zahvalan ako mi može netko to malo detaljnije objasniti.Hvala...
Slažem se da je šteta što nema komentara na moje pitanje... Odgovor na to bi mogli znati agronomi, jer su to sigurno učili na fakultetu.Probat ču nešto iskopati na netu o tome. Problem je štoima jako malo materijala o tome.
Nerado pišem o ovoj temi jer nam ništa nije slično u vinogradarstvu,iz osobnog iskustva u protekle tri godine primjetio sam da mi je bolje ne dirat zaperke do polovine osmog mjeseca grožđe se bolje drži,loza manje pati sušom i opčenito mi vinograd dobro izgleda (pogotovo uspoređujući sa onima koji skidaju sve zaperke) onda u osmom mjesecu uzmem škare od branja i skinem sve u zoni grožđa i lišče i zaperke i to list poviše grozda tada grožđe počme kupit sunce i to se meni najbolje pokazalo.
kak vi to rano štucate mi obicno paslje petrova a i moj inzinjer ima neku teoriju da se ne ide u štucanje dok loza ne sazrije(KAD BUDE BJELA IZNUTRA) kod mene se nekad znaju redovi spojiti