Pucanje zrna pred i u zrenju je pojava uz koju se vežu i obilnije oborine u tom terminu. Osnovna je mjera smanjiti bujnost loze,tj. smanjiti unos umjetnih gnojiva pogotovo ona s visokim udjelom dušika u proljetnim terminima gnojidbe.Pravilan izbor sorte za određenu mikroklimatsku lokaciju je također vrlo učinkovito rješenje.Mislim da se i djelomično može utjecati i prskanje bakrenim fungicidima al nisam ti siguran.Svakako paziti pri gnojidbi.A ako si na takvoj klimatskoj lokaciji gdje vlage ima u izobilju teško da pomogne bilo što.
danas sam bio u vinogradu, a na graševini o kojoj je već bilo riječi na nekom od podforuma koji sada nemogu naći, a riječ je bila o nekakvim flekama, kao ožegotinama, dali od zaštite provedene u cvatnji ili jakog sunca, uistinu neznam...tada su bobice bile velike oko pola cm i nanjima sam primjetio te fleke, kao kraste, sada kako bobice rastu na tom mjestu pucaju, samo one bobice koje imaju fleke i to kao kokica se rastvori, tomu je naravno pridonijela ova kiša koja u mom kraju pada skoro svaki dan već 16 dana, ali sam uspio uhvatiti dva dana u komadu bez kiše (24 i 25.6) da ga ošpricam. Takovih grozdova nema puno izmeđi 2 - 5 %, ali za botritis čist dovoljno nakon ovih silnih kiša. Osim toga vinograd je stvarno zdrav.....Ali se bojim sada toga pucanja,sčim zaustaviti mogući botritis, jer do sada nisam išao niti s botricidom niti insekticidom, zaštita je obavljana bakrom i tekućim sumporom.
Botritis i gnojidba vinove lozeKako se polako bliži kraj kolovoza, sve nam je bliže i vrijeme berbe grožđa. Naročito bijelih sorata. No, cijelogodišnji trud oko loze, ove godine biti će različito nagrađen. Ljeto je bilo vrlo ćudljivo, i dok je u nekim krajevima lijepe Naše suho, u drugim krajevima i i više nego dovoljno kiše.A gdje je kiša, tu je i botritis (trulež).Iako kiše u kolovozu dijeluje dobro (dobro nalijevanje bobice), u većini slučajeva učinak je nažalost negativan. Bobica koja je "patila" sušu u srpnju, odjednom dobija puno vode, počinje intenzivno povećavati volumen, i pokožica počinje pucati. I tu "uskače" gljivica truleži. No, trulež se može razviti i bez pucanja pokožice, ako hifa gljivice uspije "probiti" pokožicu i stigne do unutrašnjosti bobice. Kako god, loše.I što učiniti?Svakako botricid. Ali uz njegove dobre strane, ima i loših, koje nekada mogu biti i presudne za neuspijeh (toksično djelovanje na kvasce).No, može li gnojidba spasiti stvar?Prije svega gnojidba ima loš i dobar učinak na pojavu truleži. Svima je poznato da intenzivna gnojidba dušikom potiče bujan rast svih djelova loze, pa tako i bobice. Bobica povećava volumen, širi se i dolazi do pucanja, sada već ionako tanke pokožice.Ali, ako je dušik "loš" postoji li nešto "dobro" ?Postoji. Kalcij.Glavna uloga kalcija je izgradnja stanične stijenke. Kod bobica koje su dobro opskrbljene kalcijem, pokožica je čvrsta i deblja. Niti puca, niti je hifa gljivice truleži može "probiti". I mogućnost pojave truleži je vrlo mala.A kako i kada dodati kalcij?Svakako tijekom ljeta, primjeniti folijarnu gnojidbu kalcijem, i efekat će biti više nego dobar.Ali koji kalcij?Samo i isključivo kalcij u karboksilnom obliku. Sve ostale oblike biljka teško usvaja i učinak je vrlo slab. A kalcij-klorid, nikako! Ostatak klora iz kalcij-klorida vrlo negativno djeluje na aromu grožđa.Znači, u proizvodnji bijelih, osjetljivih sorata svakako uključiti folijarnu gnojidbu kalcijem, i time učinkovito smanjiti pojavu truleži.
A jel bi to vrjediloi za crne srte , konkretno me zanima za portugizac koji ima prokleto tanku kožicu ?