znam sve ne bi ja ostavaljao toliko vina da se grožđe moglo prodat po nekoj poštenoj cjeni
Ljudi jeste li primjetili razno razne popuste na vina u trgovackim centrima,šta se događa?
Mislim da ce sve to stati na svoje mjesto ulaskom u EU. Vidim da se boca naseg Plavca prodava u USA po 13 USD a boca izvrsnog USA Zinfandela u FRancuskoj po 5 €. Najprodavanije FR vino u svijetu prodava se u FR po 2,90€/boca a to isto vino u HR i SLO (na autocesti) po 7,20 € boca.E sada pogledajte malo to divljanje cijena...
Plavac i Zinfandel su sestrinske sorte potekle od Plavca Malog iz nasih Juznih krajeva i u USA ga ima od 3 USD do 53 USD. Ja usporedjujem Ivane ono sto je usporedivo.Zinfandel proizveden u Kaliforniji te prodavan u USA ili u Francuskoij malo se razlikuje u cijeni jer mu Ameri skinu njihove takse te ih prepuste prodaji u Francuskoj.Zamisli po racunici nasih trgovaca koliko bi trebao biti Dingac u USA ili Francuskoj (da bi se prodavao i bio konkurentan) koji se kod nas prodava 20 USD (u HRK-icama)!
pa po logici stvari ne moze fr vino biti jeftinije ili iste cijene i u fr i u rh!?a gdje su troskovi transporta, uvoza, carine, naseg zavoda koji (apsolutno bespotrebno!) radi svoju analizu, nas (previsoki!) pdv i na kraju marza trgovca i ako ih u tom lancu ima 2-3 svaki nabije svoju marzu..kruske i jabuke..