VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 17:34:34

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Zaštita u vinogradu
| | |-+  Zaštita od korova
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9 Dolje Ispis
Autor Tema: Zaštita od korova  (Posjeta: 84889 puta)
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #45 na: 07 Srpnja, 2008, 10:46:23 »

Obavezno dodaj ljepilo.
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #46 na: 07 Srpnja, 2008, 10:51:10 »

Npr Thordon,. ali nema sadnje ničega nakon  njega slijedeće dvbije godine.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #47 na: 07 Srpnja, 2008, 12:34:52 »

Obavezno dodaj ljepilo.
Napominjem da neki herbicidi  već sadrže u sebi okvašivač ili bijelo ulje za bolje lijepljenje.
Svakako provjerite na deklaraciji prije dodavanja.
Evidentirano

INGI
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #48 na: 07 Srpnja, 2008, 12:57:42 »

pitanje Razoru:

dali Focus Ultra uništava samo travne korove? ja sam na proljeće pošprical sa totalnim, ali su mi je sad počel nicati slak i još neki širokolisni.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #49 na: 07 Srpnja, 2008, 13:51:05 »

¸Focus ultra uništava samo travne korove ( jednogodišnje i višegodišnje), zato se i primjenjuje u nasadima širokolisnih kultura ( krumpir, voćke, šećerna repa, uljana repica, vinova loza itd.)
Evidentirano

DarzaJ
Novak
**

Slav.Brod, 45°11'51.51"N, 18° 1'17.66"E

Email
« Odgovor #50 na: 07 Srpnja, 2008, 19:12:24 »

Ovako, što se tiče uništavanja korova ja imam neka iskustva (nažalost) jer susjedni komad zemlje nije obrađivan 20 godina. kako mi se nije dalo svako malo sječi bagrem, agaciju, kao i jednogodišnji korov uzeo sam cidokor kojeg sam imao i još kupio herbicid od Herbosa tako da sam jedan dio prskao s jednim a drugi dio sa drugim herbicidom. Nakon nekoliko dana dio koji je prskan ličio je na dolinu smrti. Sve je bilo uništeno. Na uputi piše kolika koncentracija ide na jednogodišnje a koja na višegodišnje biljke. Utjecaja nema na biljke koje će se nakon toga sadtiti jer biljku uništava preko zelenog lista i onda dolazi u korijen.
Evidentirano
soundofsilence
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #51 na: 08 Srpnja, 2008, 16:14:52 »

Cidokor je totalni herbicid i sistemik. Za višegodišnje korove poduplaš koncentraciju.
Sasvim je zadovoljavajući za tu namjenu. Pročitaj deklaraciju za više informacija.
Ima i jačih herbicida, ali  nisam siguran da li možeš saditi neku kulturu poslije toga unutar godinu dvije.

a koji su to herbicidi? treba mi da pošpricam krčevine,,prvenstveno kupine i bagremovinu...
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #52 na: 14 Srpnja, 2008, 12:51:37 »

Tordon, Donor, Adut.
Evidentirano

Mrgud
Mlađi novak
*

Novigrad Podravski

Email
« Odgovor #53 na: 12 Kolovoza, 2009, 13:38:20 »

Trebao bi pošpricati herbicidom korov u vinogradu. Dosada je to rješavano flaksericom. Vinograd je sađen od 2003. do 2006. godine. Na dijelu koji je sađen 2006. godine dosta mi se proširio slak. Dobio sam od međaša Boom efekt. Zanima  me šta za berbu znači karenca od 35 dana koja je navedena na istom i da li mi možete predložiti  kakvo bolje rješenje.
Hvala i pozdrav,
P.S. Imam i Bastu taman za to jedno tretiranje, ali nisam siguran koliko će ona djelovati na slak.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #54 na: 12 Kolovoza, 2009, 16:09:51 »

To je glifosat, dakle cidokor, totalni herbicid.

Slak se trebao prije rješavati u vinogradu. Ako je i ostao kakav slak u vinogradu on je već debelo gore na najvišoj žici, spleten sa lozom, tako da ako je to slučaj, pomaže jedino čupanje tako da mi nije baš najjasnija situacija ???

Za druge korove vrijedi,ali treba paziti da ne dođe na zelene dijelove loze.

U mladim vinogradima i voćnjacima se ne smije koristiti do dvije godine starosti, dakle tek dok se formira jača kora.
Karenca je dana radi desikacije kod nekih kultura ili prskanja određenih dijelova biljke ili oko biljke.
Pošto je sistemik, može biti prisutan u biljci i nakon prskanja, do 35 dana, ali ne mora uništiti biljku ili dio biljke koji se koristi za upotrebu prilikom prskanja korova. Rezidue, dakle ostaci, mogu doći i na drugi način do kulture, primjerice driftom, kišom ili zalijevanjem oko biljke nakon tretiranja površine.
Zato je dana karenca.

Basta nije sistemik već kontaktni i uništiti će samo lišće korova, ne i korijen. Također se koristi kod desikacije nekih kultura, ali kod slaka neće uništiti korijen, tako da će opet tjerati nakon nekog vremena.

Evidentirano

Mrgud
Mlađi novak
*

Novigrad Podravski

Email
« Odgovor #55 na: 12 Kolovoza, 2009, 16:35:49 »

Nije otišao jako u zrak pošto sam redovito flaksao među trsovima , a i ova suša je pomogla da ne raste jako,više bi rekli da se proširio po širini. Nije da "gori" da baš moram tretirati sa Boom efektom, mogu i poflaksati još jednom, ili tretirati sa Bastom,  samo me zanima ima li kakvih posljedica na preradu grožđa ako se bere unutar karence?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #56 na: 12 Kolovoza, 2009, 16:48:47 »

Ne bi trebalo biti ako se oprezno radi. Ako je slak širom dosta ga je malo piknuti sa glifosatom i cijeli se relativno dobro osuši.
Ne treba biti čak ni jaka koncentracija, kao primjerice za piriku ili koštan.
Najvažnije je paziti da ne dođe na zelenu masu loze.
Evidentirano

xman34567
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #57 na: 20 Kolovoza, 2009, 07:08:56 »

Smije li se flaksati u ovo vrijeme dok su bobice omekšale.
Čuo sam teoriju da ne jer komadići trave i zemlje koji prskaju okolo
zbog flaksanja oštečuju bobice pa krene cijela priča sa truležom...

???
Evidentirano
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #58 na: 20 Kolovoza, 2009, 11:07:11 »

Ja osobno flaksam jednom do dva puta prije berbe,zavisi kako mi korov naraste.Postoji mogučnost da bude koja bobica zahvačena,ali da bi bila neka šteta to bi onda morao imati jako nisko grožđe,gotovo pri zemlji,jer flakserica baca više u daljinu nego u visinu.
Evidentirano

I onda neš pil
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #59 na: 20 Kolovoza, 2009, 14:46:33 »

Evo ja idem sad flasksat  ;D. Naravno da postoji mogućnost da dođe do oštećenja bobica,ali treba polako i oprezno.Ne bi me sa puškom natjerao da se sad idem zezat sa srpom ili čupanjem,makar upropastio par kg   ::)
Evidentirano

Str: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!