VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 17:34:13

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Zaštita u vinogradu
| | |-+  Zaštita od korova
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 9 Dolje Ispis
Autor Tema: Zaštita od korova  (Posjeta: 84889 puta)
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #30 na: 17 Travnja, 2007, 13:33:00 »

Hvala,na odgovorima,ne znam kaj sad da napravim. ???Namjeravao sam ga pošpricati jer mi je taj dio trsja uži i ako ga na vrijeme ne okopam,tj.dok ne krene vegetacija poslije više ništa da si ne potrgam mladice.Jednostavno onda poslije flaksam.Većina je trava,ali probije se i ostali korov.Mislio sam zaštititi posađene male trse sa plastičnim bocama dok špricam i htio sam uzeti Herkules ili Boom Efekt od Pinusa mislim da su oba glifosati,nego koji mi onda drugi preparat preporučujete?Ove godine je kod nas bila tvrda zemlja ko nikad,bilo je gadno i sa kopačicama,a kamoli sa motikom.Najviše bi volio da mu uništim i korijen,a ne samo zelenu masu.Jel stoji teorija da to uništavanje s korijenom malo razrahli zemlju?
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #31 na: 17 Travnja, 2007, 14:32:51 »

Za travu( posebno piriku) ti je Focus ultra najbolji, ima malo pakiranje za kupiti, ne moraš trsa zaštićivati jer je selektivan i napada jedino trave( ali pazi, i kukuruz i pšenicu, ječam, sirak,luk, ne samo travu).
Ova dva koja si naveo su ti glifosati, dakle isto kao i cidokor. Totalni herbicidi.
Primjenjuje ti se kod visine svih korova 15-40 cm visine da imaju optimalnu lisnu masu za uništiti. Mladi trs ti mora biti zaštićen, dizna savršeno čista, ne smiješ baš nikakvog vjetra imati i mora ti proći jedno 6 sati vremena bez padavina da se upije u korov.
Prskalica ti mora biti više puta isprana poslije završetka.
Za višegodišnje korove poduplaš dozu. Ne smije ti doći na  lišće trsa, a posebno ne na mladu koru i izboje koji su isto ranjivi.
Starim trsevima s debelom korom ne smeta, osim ako ti kakav izboj ne tjera pri zemlji.
Ne znam, sam najbolje odluči!
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #32 na: 17 Travnja, 2007, 16:20:58 »

Hvala,Razor ;),mislim da ću probati za prvi puta ovim slabijim
Evidentirano

Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #33 na: 18 Travnja, 2007, 12:57:36 »

Od splita do dubrovnika obišo san ili nazvao većinu poljoljekarni i nigdje nisan naišao na fokus ultra.Jel mi može netko reći njegovu cijenu(pretpostavljam da nije jeftin) i gdje bih ga mogao kupiti..i manje i veće pakiranje.Hvala unaprijed
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #34 na: 19 Travnja, 2007, 20:50:34 »

http://www.chromos-agro.hr/herbicidi/focusultra.html

Između ostalog Focus ultra ti se koristi prije svega u ratarskim kulturama ( soji, suncokretu, šećernoj repi) za suzbijanje travnatih korova, a tek zatim u vinogradu i voćnjaku. To je razlog zašto ga ne možeš naći u Dalmaciji. Nitko neće nabaviti preparat koji će mu stajati na polici i još košta. Cijena za litru preparata je negdje prije godinu dana bila cca 250 kn.
Ima i malo pakiranje negdje 200 ili 300 mL ,ali ne znam za cijenu.
Najbolji način da ga nabaviš je da ga naručiš direktno u poljoapoteci, preko čovjeka da ti naruči, što ne bi trebao biti neki problem! Ja sam puno novih preparata tako naručivao.
Možeš ga kupiti i direktno od Chromosa u njihovom dućanu u Zg-u u onom neboderu na križanju Heinzelove i Vukovarske. Imaš na netu kontakt.
Pa većina poljoapoteka naručuje Chromosove preparate, ne znam stvarno zašto vam ne izlaze u susret i ponude da to nabave ako treba.
Meni je litra tog preparata dosta za 2 godine, a čovjek s motikom košta 100 kn na dan!
Velim prskao sam direktno s motornom prskalicom i po starim i po mladim trsevima, i tako već 5 godina i nemam nikakvih problema s trsevima tako tretiranim, kao ni s pirikom, travom, koštanom i sličnim travnatim korovima!
Ima i zamjenski preparat zove se Fusilade super ili Fusilade forte. I sa tim sam jedne godine prskao i nije bilo nikakvih problema!

Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #35 na: 20 Travnja, 2007, 09:54:55 »

a čovjek s motikom košta 100 kn na dan!

daj mi molim te nadi takvog covjeka koji radi za 100 kn na dan.. nadi mi ih 10 i odmah od sutra mogu ici kod mene radit u vinograd.
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #36 na: 20 Travnja, 2007, 10:46:56 »

Pa ima kod mene jedna kopačica za 100 kn na dan, bez jela i pila!
He, He!
Ali.......
 jasno mi je na što ciljaš, malo ljudi hoće u  vinograde!
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #37 na: 20 Travnja, 2007, 11:23:05 »

Pa ima kod mene jedna kopačica za 100 kn na dan, bez jela i pila!
He, He!
Ali.......
 jasno mi je na što ciljaš, malo ljudi hoće u  vinograde!

ah, ta onda slabo kopa.. ::) ja placam svoje ljude 20 kn/sat, radi se 10 sati dnevno i to je 200 kn/dan po covjeku, ali sa njihovom klopom i cugom. njih 7-8 dnevno kopa vec 9. dan i imaju jos mozda 2-3 dana. pa ti racunaj.. :-\
Evidentirano

Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #38 na: 21 Travnja, 2007, 21:32:41 »

A ja hoću te sa 200 kn sa njihovom hranom i klopom i još da rade 10 sati ;D.. bez zezanja kod nas u vinogradu je cijena oko 200 kn dan + klopa i cuga i možda 8 sati rada, 10 sati se radi tek u berbi. Motiku nitko neće ni za 100 eura.
Zato me i zanima ovaj fokus. Kako sam izračunao on baš i nije tak skup kak mi se činilo jer ide 1 l na ha, znači 1/2 litra na prskalicu od 200 l i na površinu od pola ha, znači oko 125kn, 60-tak kn dođe tretiranje herbokorom, a bastom 210 kn na pola ha i 200 l tekućine. A i kosa mi se diže od glifosata jer uvik moram strogo pazit u vegetaciji, a i imam filing da ga loza uz sve mjere predostrožnosti ipak "osjeti".
Hvala na informaciji Razor ;) Idem se malo raspitat o mogućnosti narudžbe, jer mi to nije palo na pamet.
Evidentirano
Slobodan
Guest

Email
« Odgovor #39 na: 24 Siječnja, 2008, 18:32:10 »

Posto imam veci vinograd, namece se jedan problem obrada zemljista u vinogradu.
Cuo sam da postoji mogucnost postavljanja malc folije izmedju redova. Interesuje me bilo sta u vezi toga
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #40 na: 25 Siječnja, 2008, 01:30:28 »

Posto imam veci vinograd, namece se jedan problem obrada zemljista u vinogradu.
Cuo sam da postoji mogucnost postavljanja malc folije izmedju redova. Interesuje me bilo sta u vezi toga

koja obrada, izmedu redova ili izmedu trsova?
Evidentirano

agav
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #41 na: 07 Srpnja, 2008, 07:12:40 »

ne znam jel ovo trenutno top tema ali možda netko i pročita moje pitanje: već dvije godine nisam kosio prazno zemljište uz vinograd, gdje je nekad bio stari,  na godinu bih proširivao vinograd pa bih trebao uništiti korov...jedan poznanik mi je savjetovao da prođem 2x ove godine s cidokorom pa tek onda zaorem dok drugi kaže da bi to moglo biti opasno za korijen novog trsa na godinu?!

ako netko ima neki savjet plz!  ???
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #42 na: 07 Srpnja, 2008, 07:20:44 »

Cidokor ti ne bi bio opasan za korijen vinove loze dogodine (niti ove godine)
Evidentirano
agav
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #43 na: 07 Srpnja, 2008, 09:56:20 »

hvala!
jel ima neki bolji preparat, ipak se radi o starom korovu?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #44 na: 07 Srpnja, 2008, 10:40:39 »

Cidokor je totalni herbicid i sistemik. Za višegodišnje korove poduplaš koncentraciju.
Sasvim je zadovoljavajući za tu namjenu. Pročitaj deklaraciju za više informacija.
Ima i jačih herbicida, ali  nisam siguran da li možeš saditi neku kulturu poslije toga unutar godinu dvije.
Evidentirano

Str: 1 2 [3] 4 5 ... 9 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!