VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 17:34:02

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Zaštita u vinogradu
| | |-+  Zaštita od korova
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 9 Dolje Ispis
Autor Tema: Zaštita od korova  (Posjeta: 84889 puta)
vitis
Novak
**

Popovača

Email
« na: 26 Lipnja, 2006, 14:33:25 »

U vinogradu imam travu koju ne spricam herbicidima vec redovito (svaka 2 tjedna) kosim s flaksericom.

Zanima me koliko je to stetno, ozbirom da pokosena trava ostaje u vinogradu? Pretpostavljam da uslijed vrucina dolazi do isparavanja i da to dodatno pospjesuje razvoj bolesti, no svakako bih volio cuti i vasa misljenja, da se ne zezam sa zubljanjem i iznosenjem trave ukoliko je taj utjecaj nije velik... :)
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #1 na: 26 Lipnja, 2006, 14:41:22 »

od "tolike" vlage (beznačajno) koja se dobije sušenjem trave ne može ništa biti lozi.
A i ovisno o sastavu tla (količina organske tvari), no bez nekog velikog uticaja, ne može štetiti ostavljanje organskih ostataka, čak dapače doprinjeti obogačivanju organskim tvarima. Bitno je i sastav pokrova, ako ima dosta djetelina treba voditi računa i o gospodarenju dušikom.
Evidentirano
vitis
Novak
**

Popovača

Email
« Odgovor #2 na: 26 Lipnja, 2006, 14:44:16 »

To mi je drago cuti  ;D

Kako vi ostali rjesavate problem trave u vinogradu? Herbicidi, frezanje, ...?

Evidentirano
Vinofil
Guest

Email
« Odgovor #3 na: 26 Lipnja, 2006, 22:05:33 »

Miješano...između redova većinom malčiram travu, dvaput godišnje tek frezam. A između trsova nastojim što je moguće manje ići s herbicidima, al puno tog ovisi o slobodnom vremenu pa s vremena na vrijeme trošim i njih.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #4 na: 27 Lipnja, 2006, 01:07:09 »

Postoje herbicidi kojim se može tretirati trava unutar mladog nasada, dakle unutar redova, kao i između, bez neke štete po nasad. Za stare trseve isto tako. Za sve one koji se groze motike.
To su selektivni herbicidi koji djeluju samo na uskolisne korove, dakle trave, i to jednogodišnje i višegodišnje (Agropyron repens-pirika, Sorghum halapense - mislim sirak, Echinochloa crus-galli - mislim koštan).Dozvoljeni su i u voćkama i u lozi i u krumpiru te šećernoj repi.
Ono što je bitno za to je da ako herbicid dođe na listove mladog trsa, kao i starog, da mu se ništa neće dogodit. Ja sam to isprobao već više godina i nikad nije bilo problema. Znam da to zvuči čudno ali to je istina. Loza je širokolisna kultura i ne smeta joj to.
Nemojte samo s tim susjedu blizu kukuruza ili pšenice mlade.
Dva su takva, koja se mogu primjenit za to, ostale ne preporučam.
Focus Ultra i Fusilade super.
Evidentirano

Vinofil
Guest

Email
« Odgovor #5 na: 27 Lipnja, 2006, 21:49:32 »

Ja si većinom koristim Bastu,klasičan desikant,ak slučajno i dođe na list,strada samo on...mana joj je visoka cijena.Herkules koristim samo kad se pojavi troskot i ostali korovi s dubokim korijenjem.Masu puta sam bio svjedok nestručne primjene ovog preparata...visoke koncentracije,velik utrošak vode..loga ga osjeti a da sredstvo i ne mora doć direktno na list.

Prvi put čujem da se ova dva preparata koriste u lozi...zanimljivo,a ima i logike.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #6 na: 27 Lipnja, 2006, 23:22:22 »

Meni je to zgodno jer mogu poprskat travu s motornom špricom, unutar reda, što mi je i brže i učinkovitije, a nema opasnosti od štete za lozu. Nažalost i ovo su poprilično skupi preparati.
Nisu baš ni traženi i malo se treba pomučit da ih se nađe. Prije ih je bilo u pakiranju samo od litre.
Sad ih ima i u manjem pakiranju.
Da puno su opasniji ovi na bazi glifosata(Cidokor, Hercules, Herbokor...).
Upiju se za pol sata i sve unište što dotaknu.Treba izuzetno pazit i na vjetar i na koncentraciju.
Uvijek se bojim dok se susjed toga dočepa, popije koju i krene uz moju među.
Evidentirano

danka
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #7 na: 28 Lipnja, 2006, 07:01:42 »

U malim vinogradima, kao što je moj, motika je zakon. Prvi put je više posla, ali se kasnije samo održava i za to nije potrebno puno vremena. Trava sporije raste. O financijskoj uštedi da i ne govorim, a i mišići se lijepo razviju.
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #8 na: 28 Lipnja, 2006, 16:09:56 »

ja sam zadnja 2 dana rucno okopavo izmedu trsova a danas sam prosao cca 1 ha traktorskom kopacicom koja ulazi izmedu trsova i freza taj prostor tako da se ne mora okopavati. stvar je zbilja odlicna i dosta brzo ide, ali bitno je imati samo dobro zabijene kolcice, naravno, ako je vinograd mlad i jos je na kolcima, za starije nema problema. ;)
Evidentirano

vitis
Novak
**

Popovača

Email
« Odgovor #9 na: 28 Lipnja, 2006, 17:24:41 »

Jel to ono sto ima nekakav senzor, nekakvu malu stangicu, ne znam kako bi to nazvao, pa cim dotakne trs, uvuce se cijeli mehanizam? :)

To sam vidio jednom, izgleda i radi fenomenalno... :)
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #10 na: 28 Lipnja, 2006, 17:34:25 »

Jel to ono sto ima nekakav senzor, nekakvu malu stangicu, ne znam kako bi to nazvao, pa cim dotakne trs, uvuce se cijeli mehanizam? :)

To sam vidio jednom, izgleda i radi fenomenalno... :)

nije to senzor, to ti je tzv. ticalo, koje kad naide/dotakne prepreku, znaci kolcic ili trs, automatski se cijeli mehanizam uvlaci, tj. izvlaci iz reda i potom kad je prepreka prodena, automatski se uvuce nazad izmedu trsova i dalje nastavi s radom. vrlo jednostavna i zbilja odlicna stvar.
Evidentirano

Vinofil
Guest

Email
« Odgovor #11 na: 28 Lipnja, 2006, 21:27:31 »

Svojedobno sam i ja htio kupiti takvo nešto, al zbog uskih redova nisam pronašao adekvatnu širinu. Skupa igračka koja se definitivno isplati.
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #12 na: 29 Lipnja, 2006, 07:35:14 »

Svojedobno sam i ja htio kupiti takvo nešto, al zbog uskih redova nisam pronašao adekvatnu širinu. Skupa igračka koja se definitivno isplati.

pa koliko su ti siroki redovi, koliko ti je najuzi? ako ti traktor ide u red onda ce ici i ovo jer se postavlja sa strane izmedu prvog i drugog kotaca traktora tako da nebi smjelo biti nikakvih problema.
Evidentirano

ddd
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #13 na: 29 Lipnja, 2006, 11:46:21 »

ja sam zadnja 2 dana rucno okopavo izmedu trsova a danas sam prosao cca 1 ha traktorskom kopacicom koja ulazi izmedu trsova i freza taj prostor tako da se ne mora okopavati. stvar je zbilja odlicna i dosta brzo ide, ali bitno je imati samo dobro zabijene kolcice, naravno, ako je vinograd mlad i jos je na kolcima, za starije nema problema. ;)

Prvo pozdrav kao novi član na forumu. Razmišljao sam o kupnji traktorske kopačice (da li je to točan naziv?) o kojoj je riječ, pa me zanimalo, ako netko zna o kakvoj se cijeni okvirno radi, gdje se može nabavit i da li se može priključiti na Tomo Vinkovića?
Evidentirano
ddd
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #14 na: 07 Srpnja, 2006, 09:24:59 »

Ne vjerujem da nitko nema odgovor na moje pitanje ili me niste shvatili ozbiljno. Samo sam tražio okvirnu cijenu, i točan naziv da mogu od nečega krenut. Očekivao sam neku pomoć od Ivana koji posjeduje tzv traktorsku kopačicu no ni od njega ništa. I pitanje za Ivana, zašto okopavaš ručno uz mehanizaciju kojom obradiš kako si i sam rekao 1 ha dnevno.
Evidentirano
 Str: [1] 2 3 ... 9 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!