jedino ti je rješenje promijeniti prskalicu.zadnje dvije godine prskam oleomac leđnim atomizerom, potrošim 100 l tekućine i prskanje mi traje sat i 15 min. količina sredstva mi je u oba slučaja ista odnosno pridržavam se doze po hektaru.ovo kod tebe bi bila dvostruka doza i trostruko više utrošenog vremena
Koristim leđnu ručnu sole prskalicu, utrošim između 45-50 litara za cca 200 trsova u punoj vegetaciji. S vremenom povečavam količinu sreadstava kako po malo povečavam i broj trsova na novim slobodnim prostorima.Ovu količinu sreadstava za prskanje u punoj vegetaciji sam dobio korak po korak a kasnije sam i računicom dobio taj podatak, ono 1000 litara ha.Vremenski mi je potrebno oko 1 do 1,5 sat, dali je to dugo ili kratko vrijeme ne znam, meni je toliko potrebno vremena.Kako znam koliku ukupnu količinu sreadstva koristim odmah napravim kompletnu količinu u pvc bačvi.
Meni je problem što imam stari vinograd s miješanim sortama dramatično različite bujnosti odnosno lisne mase pa bilo kakav proračun po konkretnom trsu ili broju trseva pada u vodu.Ja špricam svaki red s obje strane i to s većim utroškom vode (motorna Stihl šprica SR450, http://85.10.48.253/sonda/Projects/UNIKOMERC/imgs/SR450.jpg) pa recimo u ovoj fazi vegetacije potrošim oko 140-150 litara vode na nekih 450-500 trsova. Na tu količinu vode stavljam gornju navedenu koncentraciju preparata. Npr. Forum Star, piše 0.175%-0.2%, ja na tu količinu od 150l stavim 300g.Tko ima Stihlovku, možemo usporediti, ja špricam s diznom postavljenom na 3-4 i u biti vrlo sporo hodam uz često zastajkivanje, ovisno o bujnosti pojedinog trsa...Ne razumijem kako neki mogu istu količinu pošpricati sa 50-70-tak litara i s vrlo brzim prohodom. Probao sam i to! Stavio sam diznu na 5-6 i šprint, mahao ko mladi majmum sa cijevi i ... kaj... valjda pol listova ili grozdova nije zahvaćeno ako se pažljivije pregleda.Jednostavno mlaz povine lozu koja onda zaštiti ostatak lisne mase ili grozdove u unutrašnjosti. Tako da ja u biti polako prolazim i mlatim po lozi dok ju ne razbacam i u biti dobro polijem sve. Ništa ne kapa, ništa se ne cijeli, sve ima onalo blagi mokri film, kao jača rosa...Ne moram ni napominjati da mi to uzme puno više vremena nego susjedu koji šprinta. Za navedenu površinu mi u ovoj bujnoj fazi treba 3h bez odmora.Malo mi je i neugodno da me "dedeki" prestignu na svakom špricanju, još mi daju i par redova fore... i onda zaj... na gemištu
ni jedan izračun koncentracija i dozacija se ne veže na sorte grožđa !!
poznanovec, pa kako, ne razumijem? Ti bi moj vinograd pošpricao s 50l ili 4 šprice i bio bi gotov za maksimalno sat vremena, a ja potrošim 3x toliko vremena i 15 šprica... (Mislim, nemoj me krivo shvatiti, ni u kojem slučaju ti ne osporavam, dapače, uvjeren sam da ja griješim, ali pokušavam shvatiti)Razumijem da je bitna koncentracija koja se isporuči na lozu a ne količina vode, ali moj dojam je da s tako malim utroškom vode ja ne mogu kvalitetno deponirati potrebnu koncentraciju na kompletnu lozu. Probao sam... Na toj šprici s diznom na 3, punim gasom i tako brzim prohodom, nema šanse da se išta pozna na lozi da si uopće špricao. E sad, da li je to dovoljno, da su to toliko sitne kapljice da je dovoljno da mlaz zraka prodje samo dotakne lozu? I još jednom ponavljam, da krivo ne shvatite, ja ne kupam lozu da se sve cijedi i kapa, već je na listu lagani film kao rosa.na 2 ili 3 izlazi prekticki samo magla, ona se toliko i ne kužia možda ti nekaj ne štima z diznama
Kako misliš promijeniti prskalicu? Pa sada koristim Stihl leđni atomizer, dodao sam link u svoj post naknadno, praktički isti princip kao i tvoj. Nije problem u šprici.Razumijem ja da trošim više vremena, zato sam i napisao post da čujem iskustva i savjete drugih, a čak sam ja zapravo i pokrenuo ovaj cijeli topic prije 4 godine ali i dalje ne znam kako kvalitetno pošpricati 500 trsova za 50-70 litara u sat vremena...