VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 23:57:37

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Zaštita u vinogradu
| | |-+  Tehnika prskanja vinograda
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 [2] 3 4 ... 12 Dolje Ispis
Autor Tema: Tehnika prskanja vinograda  (Posjeta: 96831 puta)
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #15 na: 17 Svibnja, 2009, 15:22:05 »

Koji je od ovih tvoj  http://www.agromehanika.si/en/?D=24

Doma imam ovog bijelog,200en i relativno sam zadovoljan iako kod gotovo svakog imaš taj problem u nejednolikoj raspodjeli zraka. Dobro rješenje su usmjerivači zraka...
Evidentirano
ozren007
Novak
**

Email
« Odgovor #16 na: 25 Svibnja, 2009, 16:12:53 »

gornja slika, drugi je moj, i zvao sam firmu u kojoj sam kupio kažu da provjerim brzinu rada ventilatora, on mi je na najvećoj brzini (5), imam kao neke usmjerivače, tvorničke, i što je zanimljivo bez ventilatora jednako baca obje strane...
Evidentirano

Vinogradarstvo je poezija poljoprivrede, a vino je čar te poezije......
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #17 na: 25 Svibnja, 2009, 20:13:22 »

Kakve su ti dizne?
Možeš poslikat jednu pa da vidimo ima li pomoći.
U principu,i ja i ti imamo atomizere predviđene više za voćarstvo,za vinogradarstvo ipak trebaju usmjerivači i to ne onakve kakve imaš sada na atomizeru(pogledaj bijele na slikama).

Ja imam dizne koje odmah pri aplikaciji rašire mlaz tako da mogu prskat dosta uske redove.Pored već nejednolike raspodjele zraka problem je bio na gornje 2 dizne sa svake strane jer su bile preblizu spremniku za vodu pa je pola tekućine završavalo na njemu. Sada sam umjesto njih montirao dizne koje imaju uži mlaz pa je sada ok.
Evidentirano
ozren007
Novak
**

Email
« Odgovor #18 na: 27 Svibnja, 2009, 16:05:01 »

Tu plastiku ( takav tip usmjerivača) sam si htio negdje naći, kupiti i montirati na postojeći nosač iza ventilatora, ali neznam di ga ima za kupiti, a što se tiče dizni mislim da su one ok, jer ponavljam kada mi ventilator nije u pogonu tada mi obje strane jednako bacaju škropivo, pretpostavljam da onda nije do dizni nego baš tih usmjerivača. i budem malo posliko čim skužim kako se slike umeću na forum. :)

Evidentirano

Vinogradarstvo je poezija poljoprivrede, a vino je čar te poezije......
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #19 na: 27 Svibnja, 2009, 22:01:26 »

Samo još da dodam da imaš kod agromehanike birati između dva tipa usmjerivača...bar sam ja to mogao kod svog modela al tada nisam znao za to pa sam izabrao što sam već izabrao ;D

Jedan je lik tu kod mene dao izraditi te usmjerivače posebno kod lokalnog bravara i uopće to ne izgleda loše.
Svakako poslikaj.
Evidentirano
Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #20 na: 06 Svibnja, 2010, 09:12:58 »

evo, kaj se špricanja tiče, ručno, motornom prskalicom, na svakih 100 trsova kolko materijala potrošiti?
Ono, jel ima kakva preporuka?
znam da kad počne kapati s listova da je to već bacanje novaca, kaj ne?
Evidentirano
orlando
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #21 na: 06 Svibnja, 2010, 21:06:56 »

evo, kaj se špricanja tiče, ručno, motornom prskalicom, na svakih 100 trsova kolko materijala potrošiti?
Ono, jel ima kakva preporuka?
znam da kad počne kapati s listova da je to već bacanje novaca, kaj ne?

Motorkom bi u punoj vegetaciji trebao trošiti oko 1dcl vode po trsu, materijal puta 2
Evidentirano

Štakorovečki breg
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #22 na: 07 Svibnja, 2010, 07:07:31 »

Znači li to ako na uputi nekog preparata piše npr.0,3% da treba staviti 0,6%,odnosno duplu dozu?
Evidentirano

I onda neš pil
poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #23 na: 07 Svibnja, 2010, 10:24:00 »

netreba staviti baš duplu dozu, npr.ak u štilovku ide 13L treba odvagati fungicid kao da ide na 15-16L i treba staviti gornju granicu fungicida(npr.ak piše da ide u koncentraciji 0.35%-0.45%, staviti 0.45%)
Evidentirano

vine nemre tak neveljati,
da ga mi nebi mogli spiti
vinogradar
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #24 na: 07 Svibnja, 2010, 13:54:57 »

Ja mislim da je bolje složiti sredstvo u nekoj bačvi (u masi) nego vagati i raditi za svaku špricu posebno (mislim na štilovku)
jer je teško svaku špricu napraviti istu koncentraciju sredstva
Evidentirano

®ivot je prekratak da bi pili loša vina!
jnix
aktivni član

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija

Email
« Odgovor #25 na: 07 Svibnja, 2010, 17:05:42 »

Ja mislim da je bolje složiti sredstvo u nekoj bačvi (u masi) nego vagati i raditi za svaku špricu posebno (mislim na štilovku)

to majstore,     još je bolje ako je ta bačva na povišenom i ima veliku pipu pri dnu i točiš izravno u špricu (svaki put prije promješati sredstvo jer teški metali padaju na dno) ;)
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #26 na: 07 Svibnja, 2010, 18:33:05 »

Znači li to ako na uputi nekog preparata piše npr.0,3% da treba staviti 0,6%,odnosno duplu dozu?
Bilo je o tome već na forumu,u uputama se podrazumijeva da standardnom leđnom špricom potrošiš 1000l/ha na otprilike 5000 trsova ili imaš 500 komada i potrošiš 100l u punoj vegetaciji.Treba i malo iskustva,već onaj koji godinama šprica isti komad zna otprilike kolko sa običnom leđnom potroši.Znači staviš 30dag nečega/100l.Onda kupiš motornu koja npr.potroši 50l vode za istu površinu ili onolko kolko si ti isprobavanjem uočio da troši,a da ti se ne cijedi i da ne zalijevaš zemlju i onda na tu količinu npr.50l opet staviš 30dag tj.tak kak si i ti napisao. ;)
Evidentirano

poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #27 na: 07 Svibnja, 2010, 19:01:12 »

netreba staviti baš duplu dozu, npr.ak u štilovku ide 13L treba odvagati fungicid kao da ide na 15-16L i treba staviti gornju granicu fungicida(npr.ak piše da ide u koncentraciji 0.35%-0.45%, staviti 0.45%)

glejte ljudi ,ovak je meni objasnil razor
Evidentirano

vine nemre tak neveljati,
da ga mi nebi mogli spiti
DarzaJ
Novak
**

Slav.Brod, 45°11'51.51"N, 18° 1'17.66"E

Email
« Odgovor #28 na: 07 Svibnja, 2010, 19:20:48 »

Ja nemam puno, 4-5 šprica, ručno prskanje, ali isto napravim u plastičnoj bačvi kompletnu količinu.
Narano da sam prve godine pravio špricu po špricu i evidentirao ukupnu količinu sredstva za svaku fazu prskanja kako vinograda tako i voćnjaka.
Sada samo pročitam od prošle godine koliko je išlo u pojedinim fazama i napravim u litru točno.
Bitno je voditi neki dnevnik radova pa je lakše iduće godine, bar za nas vikend vinogradare.
Evidentirano
orlando
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #29 na: 07 Svibnja, 2010, 21:50:52 »

glejte ljudi ,ovak je meni objasnil razor

možda ti je krivo objasnil ili si ti krivo skužil!

Voda je u prskanju samo"nosač" materijala, i ako je doza 3kg/ha možeš potrošiti 1000 lit vode sa širokim diznama ili 200 lit sa finim diznama ali 3kg moraš staviti
Evidentirano

Štakorovečki breg
 Str: 1 [2] 3 4 ... 12 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!