VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
09 Lipnja, 2026, 09:24:24

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Ostalo
| |-+  Proizvodnja sokova
| | |-+  Sok od bazge
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 [2] Dolje Ispis
Autor Tema: Sok od bazge  (Posjeta: 183972 puta)
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #15 na: 04 Kolovoza, 2011, 06:29:07 »

Jel po vlastitom receptu, ili po pisstinom receptu?
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
Komsic
Novak
**

Email
« Odgovor #16 na: 04 Kolovoza, 2011, 07:53:29 »

40 l sirupa od  bobica bazge ???? Pa meni bi trebao godisnji od 15 dana da naberem toliko bobica !!  Il je to par bobica u litru vode tek toliko da poplavi , zaseceri i pij?
Evidentirano

"Vinograd" lat=45.4389044071, lon=15.5314586411
Vocnjak" lat=45.4579361111, lon=15.5569572448
Omnibus
Novak
**

Glavom u oblacima, nogama na zemlji

WWW Email
« Odgovor #17 na: 04 Kolovoza, 2011, 08:20:29 »

Ma kakvi, to se bere ekspresno, cijeli grozdovi bobica. Naravno, ako su grmovi lijepo rodni. Dakle, nabrali smo tri velike kante bazge u sat vremena. Najdulje je trajalo branje kupina, ali i one vise u grozdovima iz susjedove nazovi šume. Čak i skidanje bobica ide dosta brzo jer se lako rune.
Receptata ima raznih po internetu i svi uključuju dosta dodavanja vode, otprilike 3 litre vode na kilu bobica i 3 kile šećera na kilu bobica. Ukus je dosta intenzivan te je to vjerovatno razlog. Može se dodavati limunova kora, naranđina i sl., sve po ukusu. Ukratko, što odmah dodate manje vode, sirup će biti intenzivniji i kasnije ćete ga više rijediti, no teže je rastopiti šećer. Uglavnom recepti navode dodavanje od 1 do 5 litara vode, ali uvijek dosta šećera (ja bih rekao - opet po vlastitoj procjeni) - jer je to sirup i šećer je konzervans.
Evidentirano
Omnibus
Novak
**

WWW Email
« Odgovor #18 na: 04 Kolovoza, 2011, 08:32:16 »

I da, poneko dodaje i ekstrakte maline i sl., ako mu djeca baš ne lete na osoben ukus bazge. Imamo i takav, dobar je no standardan (s ekstraktom maline). Ovaj čisti s dodatkom divljih kupina mi je baš legao. Kada sirup razrijedite, okus je i dalje jak, a ne onako praznjikav kao kod kupovnih.
Ukratko, ne mora se robovati receptima (kao i kod kuhanja, uostalom). Dodaš vodu u bobice toliko da ti se ne pripeku kod kuhanja i da se daju pasirati ili cijediti, kuha se pola do sat vremena, rastopiš šećer u vodi, kuhajući, sve to pomiješaš, ako treba možda još dodaš šećera (u tom slučaju još malo prokuhaš), dodaš limunske kiseline, kore od limuna, vjerovatno bi bio dobar i sok od limuna (ukratko, sok od bazge ima niske kiseline), i sve to toplo strpaš u tople staklene boce (ili u hladne plastične od mineralne, kad staklenih ponestane  ;)). I sa svime time u hladan podrum. Ako ga nema, vjerovatno bi trebalo staviti konzervans, no mi nismo.
Pozdrav.
Evidentirano
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #19 na: 04 Kolovoza, 2011, 09:26:39 »

hvala na iscrpnom izvješću
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #20 na: 04 Kolovoza, 2011, 10:34:43 »

U posljednje vrijeme pokušavam napraviti sokove, a ne sirupe. Umjesto šećera stavljam med, kad se  već mora sladiti nek barem bude prirodno.

Sad me zanima ako netko možda zna koliko se mora bazga kuhati da bi se neutralizirali otrovi, jer bi ju kuhala samo koliko je neophodno da se ne unište vitamini.
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
Omnibus
Novak
**

WWW Email
« Odgovor #21 na: 04 Kolovoza, 2011, 11:08:38 »

Po većini preporuka - 30 minuta. Kod kuhanja meda treba skidati površinsku pjenu. Med je manje sladak od šećera, tako da ga treba staviti više. Glede gubitaka na kvaliteti kod kuhanja - to je neizbježno. I med gubi na kvaliteti kuhanjem. Problem kod svake kućne prerade je postoći sterilne uvjete. Ili se mora kuhati ili dodavati konzervans. Sok od višanja nismo kuhali, no ne znam koji je bio postupak, a supruge mi nema u blizini. Kako god, bazgu treba kuhati. Sirova Vas neće ubiti, ali će Vam probava stradati.
Evidentirano
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #22 na: 04 Kolovoza, 2011, 11:54:46 »

Većinu sokova koje radim ne kuham, već ih samo maceriram, a dok kuham onda staviim med na kraju dok već maknem sa vatre. Dakle 30 minuta, ako bum imala vremena bum probala raditi, ali uz kuhanje pelata, i branje i spremanje svega ostalog ne znam hoću li sići. Već mi pomalo i  bistrice zore, njih sušim i kuham pekmez.
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #23 na: 04 Kolovoza, 2011, 12:06:09 »

Što se tiće čuvanja sokova, boce operem i stavim ih u hladni rol , navinem termostat na 100 stupnjeva na pola sata, onda punim vrući sok u boce i natrag u rol na još 15 min. Ako se sok ne kuha onda ga stavljam u hladne friško oprane boce u hladan rol i dalje postupak isti ko sa flašama, pol sata na 100 stupnjeva.

Obavezno dodajem limunske kiseline kao konzervansa.
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
Omnibus
Novak
**

WWW Email
« Odgovor #24 na: 04 Kolovoza, 2011, 12:08:26 »

Vidim, pun pogon  ::). Tko god proba, neće požaliti, a zapravo treba iznenađujuće malo vremena (spram očekivanog), a bazga je totalni eko proizvod. I da nadodam, kao antioksidans ju neznatno nadmašuje aronija, a sadrži svega i svačega, da sad ne nabrajam.
Evidentirano
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #25 na: 04 Kolovoza, 2011, 12:46:23 »

Aronija je bazga sjevara, a Hrvati kao Hrvati radije prihvćaju tuđe nego svoje >:(.
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
mmilec2
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #26 na: 07 Svibnja, 2014, 07:23:15 »

Sirup od bazge

60 cvijetova bazge
5 litara vode
5 kg šečera
40 g limunske kiseline
5 cijelih limuna
malo dobre volje ..

U vodu dodati limunsku kiselinu, dodati prethodno oprane cvijetove, te dodati narezani limun.
Ostaviti sve 24 -48 sati , te povremeno promješati.

Nakon toga sve procijedite, i u dobivenu tekučinu otopite šečer uz lagano zagrijavanje.
Dobit čete oko 8 - 9 litara sirupa.

Ja ga sipam u vrečice za škrinju u i to po 2dl u vrečicu  i onda na smrzavanje.
Ljeti jedna vrečica na 1 l vode i imate hladan napitak za osvježenje.
Inače djeca mi obozavaju sok, i ove godine ga imam u planu napraviti oko 40 l ( sirupa)
Prvu turu smo napravili jučer.

Za djecu sok od bazge, a za tatu sok od grožđa ;D ;D ;D 

Evidentirano
 Str: 1 [2] Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!