VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 23:21:19

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Zaštita u vinogradu
| | |-+  Štetenici vinove loze
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 25 Dolje Ispis
Autor Tema: Štetenici vinove loze  (Posjeta: 171731 puta)
pissta
Zaštita u vinogradu
Novak

Varaždin(ski bregi)

Email
« Odgovor #75 na: 01 Travnja, 2009, 16:15:30 »

Dragi naš Pajcek,nemoj se vrijeđati al ja ti bi preporučio sjekiru za svih 300 "direktora"...u mom kraju to je davno iskorijenjena "sorta"
Evidentirano
pajcek
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #76 na: 01 Travnja, 2009, 17:13:01 »

a znam... sto vise ucim - to mi se vise cini da je to jedino rijesenje... :) samo se nadam da ce grasevina prezivjeti ovu godinu :)
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #77 na: 01 Travnja, 2009, 20:50:16 »

e moj pajcek, nije ti to nista, loza u biti vise sluzi nego suzi jer iz nje ne curi obicna voda nego i mineralne tvari i jos stosta pa je to vise sluzavo nego tekuce, dakle nemas brige, to je prirodno.
Evidentirano

pajcek
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #78 na: 02 Travnja, 2009, 08:38:56 »

hvala hvala...  ;D ;D nadam se da cu jednog dana imati ljepi vinograd kak ti i vi gospon ivan... volje ima, znanje stize svakim danom.
Evidentirano
dock
Novak
**

Email
« Odgovor #79 na: 16 Travnja, 2009, 20:06:53 »

:D poz  šetnjom kroz gorice primjetio sam da pojedini lucnjevi nisu potjerali ,cijeli ili početna 2,3,pupa jesu ostali nisu. štabi moglo biti
Evidentirano

nakon mene samo bog i vino....
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #80 na: 16 Travnja, 2009, 20:30:28 »

:D poz  šetnjom kroz gorice primjetio sam da pojedini lucnjevi nisu potjerali ,cijeli ili početna 2,3,pupa jesu ostali nisu. štabi moglo biti

mozda su se smrzli preko zime ili ti je neki stetnik "popio" pupove..?
Evidentirano

Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #81 na: 16 Travnja, 2009, 20:40:23 »

+ grinja ili crna pjegavost..uglavnom razloga može biti poprilično a mi možemo samo nagađati jer se ipak najtočnija dijagnoza postavi samim obilaskom vinograda.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #82 na: 16 Travnja, 2009, 20:52:51 »

Vinove pipe, ako je unutar desetak dana, ali može biti i grba korak. To se lijepo vidi jer je pup doslovno izdubljen, a vunasta prevlaka je okolo bez pupa unutra. Vidio sam to već i kod mene u par trseva.
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #83 na: 17 Travnja, 2009, 07:27:40 »

Vinove pipe, ako je unutar desetak dana, ali može biti i grba korak. To se lijepo vidi jer je pup doslovno izdubljen, a vunasta prevlaka je okolo bez pupa unutra. Vidio sam to već i kod mene u par trseva.
Da,ja sam jučer to isto primijetio na jednom trsu.Štetnika nisam vidio,ali imam 5-6 izdubljenih pupova.
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #84 na: 17 Travnja, 2009, 08:05:33 »

Vinova pipa djeluje predvečer i  noću, a po danu se skriva pod trsom, pod grumenom zemlje i sl. Inače se može uloviti noću pod rasvjetom. Preporuka je da se prskanje vrši podvečer kako bi insekticid bio svjež za djelovanje.
Šta se tiče grbe korak ona se može uloviti na lucnjevima, ali je kamuflirana kao vitica i stvarno treba dobro gledati da se uoči. Inače u normalnim okolnostima ti štetnici ne rade tako velike štete tako da nije potrebno za par pupova ići u zaštitu.
No, ima i suprotnih primjera pojedinih godina. Ima više vrsta tih pipa i nisu sve jednako rasprostranjene po državi. Negdje ih je više, negdje manje i treba promatrati vinograd i na osnovu toga odrediti da li je potrebna zaštita ili ne.
Evidentirano

Orahovićan
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #85 na: 19 Travnja, 2009, 19:37:52 »

Molim hitno pomoć !
Jučer me kolega nazvao da mi kaže da obratim pažnju da se u vinogradu pojavila neka bolest ili štetnik.Hodajući kroz vinograde primjetili smo da na mladicama, koje su već negdje (ovisi o položaju) pokazale rod, ima nekakovih sitnih kapljica poput medne rose.Pošto predpostavljamo da se radi o nekakvim ušima obojica smo hitno prskali insekticidima.Danas i jučer nismo imali kameru koja to može kvalitetno snimiti , ali sutra ću staviti fotke.Kod nas u Orahovićkom vinogorju nismo čuli za tako što. Ako netko ima pojma o čemu se radi molimo pomoć.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #86 na: 19 Travnja, 2009, 20:10:19 »

Vjerojatno je riječ o tzv. žlijezdama bisernicama na vinovoj lozi, prirodna pojava, a ne štetnik. Male prozirne kuglice.
Slikaj za svaki slučaj, ali mislim da je to.
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #87 na: 19 Travnja, 2009, 20:22:33 »

da, to su zlijezde bisernice, normalna pojava na mladim izbojima loze, nikakav stetnik!!
Evidentirano

Orahovićan
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #88 na: 20 Travnja, 2009, 13:14:29 »

Fotka nije iz vinograda nego sa brajde, isto je i u vinogradu .Štetnik ili prirodna pojava ? ???
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #89 na: 20 Travnja, 2009, 16:12:37 »

Da, definitivno je to što su ivan i razor naveli.
Evidentirano
 Str: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 25 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!