tisma
Mlađi novak
|
 |
« na: 15 Travnja, 2009, 20:59:25 » |
|
pocetkom proljeca sam posadio 12 sadnica ljesanjaka(sopstveni korjen) ali ih nisam orezivao niti nista drugo radio sa njima,pa me zanima jel malo kasno da ih sada orezem? i jel potrebno jos nesto raditi oko njih?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Razor
|
 |
« Odgovor #1 na: 16 Travnja, 2009, 22:24:07 » |
|
Može se rezati i u vegetaciji. Ja sam svojeg neki dan orezao pod lišćem. Mlade sadnice treba štititi dalje od štetnika golobrsta koji izjedaju lišće ako se to dogodi, nekim od kontaktnih insekticida.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
tisma
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #2 na: 16 Travnja, 2009, 23:01:44 » |
|
aha,znaci da ih orezem. koji uzgojni oblik mi preporucujes posto su u pitanju ljesnjaci? koji insekticit preporucujes?(sorry na svim ovim pitanjima,ali novi sam u svemu tome,imam 18godina i nisam imao prilike od koga da ucim vocarstvo)
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Razor
|
 |
« Odgovor #3 na: 17 Travnja, 2009, 08:38:27 » |
|
Lijeska prirodno formira grm. Moguć je uzgoj i na stablu samo treba redovito svake godine rezati jednogodišnje izbojke koji rastu odozdo. Ista stvar je i sa grmom. Zadržati nekoliko osnovnih grana, a ostale redovito rezati svake godine. Grm sa 3-4 osnovne grane i vaza na stablu su najčešći uzgojni oblici lijeske. Šta se tiče insekticida, bilo koji kontaktni ( zolone, atac, decis, rotor, beker ), ako se pojave štetnici. Kasniji problem koji se dešava dok lijeska prorodi je suzbijanje lijeskotoča. To je jedna pipa koja je aktivna početkom svibnja i buši plodove lijeske. Plodovi nemaju nikakvu uporabnu vrijednost. Suzbijaju se istim gore navedenim sredstvima, od početka 5. mjeseca.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
tisma
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #4 na: 17 Travnja, 2009, 11:46:01 » |
|
jedna od tih 12 sadnica je veca nod metar i pol. ima samo jednu granu i ona raste jako visok0. na kojoj duljini da ju sijecem?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Razor
|
 |
« Odgovor #5 na: 17 Travnja, 2009, 13:24:39 » |
|
Na 30 cm za uzgoj u grmu ili na 80 cm za uzgoj na stablo.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
tisma
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #6 na: 18 Travnja, 2009, 11:01:52 » |
|
evo upravo sam zavrsio sa orezivanjem. zanima me postoji li sansa da se odrezane grane sa pupovima ponovno prime,piknuo sam ih u zemlju? kolika je cijena kontataktnog insekticida zolone?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
mrav
Mlađi novak
Drava je zakon
|
 |
« Odgovor #7 na: 03 Rujna, 2009, 12:48:11 » |
|
Imam kući lijesku zasađenu iz korijena, nakon par godina počela je roditi, iz početka su jezgre bile lijepe/pune, a prošle i ove godine jezgra je suha/smežurana.
Da li joj smeta suša pa je plod takav ili ...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Razor
|
 |
« Odgovor #8 na: 03 Rujna, 2009, 20:29:33 » |
|
Lijeska ima i štetnike. Najpoznatiji je lijeskotoč ( Curculio nucum ). Moguće je više razloga.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
mrav
Mlađi novak
Drava je zakon
|
 |
« Odgovor #9 na: 09 Rujna, 2009, 08:51:54 » |
|
Ne vidim nikakova oštećenja na listovima i ljusci osim što je jezgra zakržljala, da li bi to moglo biti od suše. Da li postoji mogućnost da sam posadio lijesku koja nije samooplodna.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Razor
|
 |
« Odgovor #10 na: 12 Rujna, 2009, 19:54:08 » |
|
To je mala vjerojatnost. Polen lijeske se prenosi vjetrom na velike udaljenosti, a uokolo u svakoj šumi ima neko drvo divlje lijeske.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
pavla
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #11 na: 25 Srpnja, 2010, 22:02:20 » |
|
Imam vinograd s nekoliko starih lijeski.Plod ima ali je rupičav i prazan.zanima me da li se suzbijanjem bolesti (dok ju otkrijemo)može stablo spasiti ili da staro stablo maknemo i pomladimo s njenim mladicama.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Razor
|
 |
« Odgovor #12 na: 25 Srpnja, 2010, 22:31:14 » |
|
To je bio napad ljeskotoča. To je kornjaš - pipa, dakle štetnik. Prskati je trebalo insekticidom negdje u petom mjesecu.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
VUKY
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #13 na: 28 Travnja, 2013, 13:47:09 » |
|
U kojoj koncentraciji primjeniti Drin na mlade lješnjake?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Razor
|
 |
« Odgovor #14 na: 30 Travnja, 2013, 22:44:57 » |
|
Piše na etiketi, kao i za sve drvenaste druge kulture, ili voćarsko vinogradarske. Pisali smo o tome.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|