VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 12:45:06

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Gospodarstvo i financije
| |-+  Registrirani proizvođači
| | |-+  Zakonodavstvo
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 11 Dolje Ispis
Autor Tema: Zakonodavstvo  (Posjeta: 197999 puta)
soundofsilence
Mlađi novak
*

Email
« na: 18 Siječnja, 2009, 21:36:26 »

neznam možda sam fulo podforum ali me zanima jel mjera 6 jos uvjek na snazi,,i za sto se ona sve tocno moze iskoristiti?
Evidentirano
ozren007
Novak
**

Email
« Odgovor #1 na: 19 Siječnja, 2009, 14:54:37 »

za 2008 godinu natječaj je bio do 15.9.2008 otvoren. A za ovu godine još ništa, prati tamo oko 5,6,7 mjeseca na stranici ministarstva poljoprivrede, bude objavljeno.
Evidentirano

Vinogradarstvo je poezija poljoprivrede, a vino je čar te poezije......
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #2 na: 19 Siječnja, 2009, 22:50:45 »

ja sam pred kraj prosle godine (2008.) dobio mjeru 8 i vec su mi isplatili lovu, nisam mogao vjerovati! ;) a 2007. godine sam dobio mjeru 6 kad je maksimum bio 800.000 kn, sad je maksimum 200.000. ali javio sam se po drugi put za povrat kapitalnih pa cekam kad cu tu dobiti kakvu informaciju.. ;)
Evidentirano

soundofsilence
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #3 na: 23 Siječnja, 2009, 09:45:43 »

a mjera 8 je... iza sto si ju iskoristio
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #4 na: 23 Siječnja, 2009, 13:00:03 »

mjera 8 je poboljsanje turisticke ponude na poljoprivrednim gospodarstvima, iskoristit cu je konkretno za obnovu tradicijske moslavacke drvene kurije (kuce), rok: do kraja 2009. godine.
Evidentirano

ozren007
Novak
**

Email
« Odgovor #5 na: 07 Prosinca, 2009, 20:58:34 »

da li je netko upoznat sa novim pravilnikom o kapitalnm ulaganjima........čitao sam nešto, ali mi nigdje ne stoji u kojem postotku država sudjeluje sa tim poticajem..........do sada je bilo 40 i 50 %,,,,,sada stoji samo da je najmanji iznos za koji se može ostvariti pravo na poticaj 150 000 kn (do sada je bilo 40 000), anajviši misli 7 000 000 kn.............   
Evidentirano

Vinogradarstvo je poezija poljoprivrede, a vino je čar te poezije......
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #6 na: 07 Prosinca, 2009, 23:23:15 »

znam da su promijenili kapitalna, citao sam pravilnik, evo ga ovdje ako nekoga jos zanima..

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_11_140_3428.html
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #7 na: 08 Prosinca, 2009, 23:45:22 »

Jako dobar topic! :)
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #8 na: 15 Prosinca, 2009, 00:20:45 »

Da iskopiram ovo sa marketing pfa o malo doprinesem temi.
OZNACAVANJE VINA prema Pravilniku o vinu:

Članak 91.
(1)  Stolno vino u prometu mora imati oznaku:
1. tvrtke, odnosno imena proizvođača,
2. kvalitete: "stolno vino"
3. količine vina u boci u litrama,
4. sadržaja alkohola (u volumnim postocima),
5. zemlje podrijetla

(2) Pored oznake iz stavka 1. ovoga članka, može se dodati i:
1. posebno ime vina,
2. zaštitni znak,
3. datum punjenja i
4. boja vina.
5. druge oznake značajne za proizvođače ili vino
(3) Oznake iz stavka 1. ovoga članka moraju biti lako uočljive, a naročito oznake pod 2. i 5, koje moraju biti pisane slovima ne
manjim od 5 mm

Članak 92.
(1) Vino s oznakom kontroliranog podrijetla u prometu mora imati oznaku:
1. naziva vina,
2. tvrtke, odnosno imena proizvođača,
3. vinorodnog područja (regija, podregija, vinogorje ili položaj) odakle potječe
4. sadržaja alkohola ( u volumnim postocima),
5. sadržaja šećera (izraženog kao: suho, polusuho, poluslatko ili slatko vino),
6. kakvoće izražene kao: stolno, kvalitetno ili vrhunsko vino
7. godine berbe
8. zemlje podrijetla
9. količine vina u boci u litrama
10. "kontrolirano podrijetlo"
i naziv tijela i broj rješenja kojim je dozvoljeno označavanje vina oznakom kontroliranog podrijetla ("Odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja rješenjem br. ...").
(2) Pored oznaka iz stavka 1. ovoga članka, može se dodati i oznaka:
1. boje vina (bijelo, ružičasto, ili crno vino),
2. sorte, odnosno sorata od kojih je vino proizvedeno,
3. tradicionalnog (specifičnog) načina proizvodnje i
4. priznanja i odlikovanja dobivenih na priznatim nacionalnim i međunarodnim sajmovima i izložbama vina.
   - Ova odličja mogu stajati samo ako se odnose na berbu koja se nalazi u boci.
5. zaštićenog imena i znaka prema članku 23. Zakona o vinu.".

(3) Stolno vino s oznakom kontroliranog podrijetla ne može nositi oznaku vinorodnog podrucja
manjeg od podregije.

Članak 93.
Pored oznaka propisanih u članku 92, stavku 1. ovoga Pravilnika, vina s oznakom kontroliranog podrijetla mogu nositi i posebnu oznaku kakvoće za vina dozrijevana u drvetu - barrique, kao i oznake dodatne kontrole kakvoće u obliku zaštićenih znakova kakvoće, prema propisima za dodjelu tih znakova.
Članak 94.
(1) Oznake iz članka 92. stavka 1. točke 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8. i 9. ovoga Pravilnika moraju se nalaziti na glavnoj etiketi.
(2) Na glavnoj etiketi mora se nalaziti i oznaka "kontroliranog podrijetla", dok oznaka naziva tijela i broj rješenja kojim je dopušteno stavljanje vina u promet može se nalaziti ili na glavnoj ili na informativnoj etiketi.
(3) Oznaka godine berbe mora se nalaziti ili na glavnoj etiketi ili na prsnoj etiketi.
(4) Ostale oznake mogu se nalaziti samo na informativnoj etiketi osim oznake sorte.
Članak 95.
Oznake iz članka 92. stavka 1. točke 1, 3. i 6. moraju biti lako uočljive i pisane slovima ne
manjim od 5 mm

POSLJEDICE:

Člankom 45. Zakona o vinu propisano je slijedeće:

Članak 45.

(1) Vino i drugi proizvodi od grožđa i vina u prometu moraju biti označeni tako da potrošača informiraju o sadržaju, podrijetlu, kakvoći i sl.

(2) U označavanju proizvoda ne smiju se koristiti riječi, pojmovi, slike, oprema, nagrade i sl. koje bi potrošača mogle obmanuti ili ga dovesti u zabludu.

(3) Zabranjeno je staviti u promet vina i druge proizvode bez oznaka, s nepotpunim oznakama ili oznakama koje ne odgovaraju pravom stanju.

(4) Sadržaj oznaka propisuje ministar pravilnikom.

Ukoliko se postupa protivno ovoj odredbi kazna je propisana u članku 77.  stavak 1. točka 6. i stavak 2. citiranog Zakona:

Članak 77.

(1) Novčanom kaznom od 5.000,00 do 35.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

1. bez dopuštenja obavlja preradu grožđa i proizvodi vino, a grožđani sok ima manje od 64o Oechsla (članak 2. stavak 1.) odnosno proizvodi vino od sorata koje nisu dopuštene (članak 2. stavak 3., 4. i 5.),

2. označuje stolno vino protivno odredbi članka 15. stavka 6. ovoga Zakona,  

3. proizvodi grožđe, odnosno stavlja u promet grožđe, vino i druge proizvode od grožđa i vina, a nije upisan u Vinogradarski katastar odnosno Upisnik (članak 23. stavak 1. i 2.),

4. ne vodi propisanu evidenciju iz članka 48. stavak 5., članka 51. stavak 3. ovoga Zakona,

5. ne dostavi izvješće s podacima iz članka 24. točka 1., 2. i 3. stavka 1. ovoga Zakona,

6. označava u prometu vino ili druge proizvode od grožđa i vina protivno odredbi članka 45. stavka 1., 2. i 3. ovoga Zakona,    

7. ne omogući obavljanje nadzora i ne pruži potrebne podatke i obavijesti (članak 71. stavak 1.).

(2) Novčanom kaznom od 2.000,00 do 5.000,00 kuna za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se fizička osoba i odgovorna osoba pravne osobe.
Evidentirano

Dražen
Administrator
Novak

Križevci

WWW Email
« Odgovor #9 na: 02 Siječnja, 2010, 18:36:32 »

1. siječnja na snagu stupilo desetak novih zakona i propisa
Uvoz bez carine do 1000 kn, a radnicima 4 tjedna godišnjeg
Plin građanima skuplji 15, gospodarstvu 19 posto, moguće odustajanje od kredita bez objašnjenja, malim pecarama trošarine
VL Autor: nsš 01.01.2010 18:09 (Foto: Davor Višnjić/Pixsell)

Zaposlenima u Hrvatskoj od danas je novelom Zakona o radu zagarantirano četiri tjedna godišnjeg odmora, a tjedno radno vrijeme može iznositi najviše 48 sati: 40 sati redovitog rada plus najviše osam prekovremenih.

Rad na određeno vrijeme i dalje je ograničen na tri godine kod istog poslodavca. Nakon toga, radnik mora dobiti stalan posao ili mu poslodavac otkazuje suradnju. Umjesto dosadašnjih 300 kuna, građani će bez carinjenja moći uvesti 1000 kuna robe, sukladno izmijenjenoj Uredbi o uvjetima za ostvarivanje oslobođenja od plaćanja carine.

Zakon o potrošačkom kreditiranju propisuje da korisnik kredita u roku 14 dana može odustati od kredita bez navođenja razloga te se uvode kreditni posrednici koji, uz dozvolu Ministarstva financija, mogu nuditi kredite. Novost je i oporezivanje dobitaka na lutriji i kladionici. Petnaest posto poreza plaćat će se na dobitke od 30.000 do pola milijuna kuna, a na sve veće dobitke porezna je stopa 20 posto. Novi Zakon predviđa i igre na sreću putem interneta i telefona.

Na snagu je stupio i Zakon o trošarinama koji propisuje oporezivanje alkohola, duhana i energenata. U sustav trošarina ulaze i mali proizvođači koji će trošarinu plaćati po veličini kotla: 100 kuna za kotao od 40 do 100 litara i 200 kuna za kotao iznad 100 litara. Na snagu su stupili i Zakon o vodama, Zakon o financiranju vodnog gospodarstva, Zakon o upravnom postupku...
Evidentirano

Čovjek koji ne može pomoći sebi, ne može pomoći ni drugome.
Moslavac
Novak
**

Zagreb-Štakorovec-Dubrava

Email
« Odgovor #10 na: 02 Siječnja, 2010, 18:42:52 »

ko ce mene traziti novce za kotao za rakiju i kome ga ja trebam platiti? oce mi doc doma uplatnica? kako netko zna da ja imam kotel? kaj ako ne prijavim da imam kotel i skrivam ga u šupi?  ??? ??? ???
Evidentirano

Zbog nje su me na sud dali
u okove bacili
a sad tuđe
nebo gledam
sanjam svoju ledinu
al ne dajem,ne prodajem
ljubav moju jedinu

www.e-vinarstvo.com
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #11 na: 03 Siječnja, 2010, 01:39:35 »

Inkvizicija  ??? ???
Vracamo se u srednji vijek  ::)
Evidentirano

Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #12 na: 03 Siječnja, 2010, 15:18:33 »

ko ce mene traziti novce za kotao za rakiju i kome ga ja trebam platiti? oce mi doc doma uplatnica? kako netko zna da ja imam kotel? kaj ako ne prijavim da imam kotel i skrivam ga u šupi?  ??? ??? ???

Radi se o čistom usklađvanju zakona sa EU-om. Sama provedba će barem u početku biti vrlo teška tako da možete odahnuti.Doduše,uvijek možete imati zločestog susjeda kojemu je bitnije da vama krava prolije mlijeko nego da njegova da 30 litara. Tj. može vas prijaviti.

Evidentirano
pissta
Zaštita u vinogradu
Novak

Varaždin(ski bregi)

Email
« Odgovor #13 na: 03 Siječnja, 2010, 22:33:11 »

kako netko zna da ja imam kotel?
Pa eto lijepog primjera kako doznati tko na ovom forumu ima kotao za rakiju :D...naravno da  bi moderatori to po službenoj odgovornosti morali prijaviti službenim institucijama ,kako susjedi od kolege Moslavca ne bi imali tu "neugodnost :D".
Evidentirano
Dražen
Administrator
Novak

Križevci

WWW Email
« Odgovor #14 na: 04 Siječnja, 2010, 12:47:13 »

Danijel Soldo/CROPIX
Autor: ®eljko Mužević/Epeha

Šokirani Slavonci: Porez na kazan damo, ali na rakiju neće moći

Slavonci prijete ilegalnim pečenjem rakije kao u doba stare Jugoslavije, kada su plaćali Karađorđevićev namet na kotlove i višak rakije. Sada to zovu Karakosoričin danak Što kažu Šokci o novom Zakonu o trošarinama. Besplatnih 30 litara rakije jednom je šokačkom domaćinstvu malo jer u njihovim kućama uvijek ima gostiju

SLAVONSKI BROD - Rakiju ću morat kupovat sam od sebe!? I to po 23 kune. Ma bogati, neće moći! - dreknu Ivica Šimić iz sela Dubovik s padina Dilj-Gore. Iskočila čovjeku žila na čelu tako da sam požalio što sam ga na prvi dan Nove godine uopće uznemirio pitanjem što misli o Zakonu o trošarinama i o oporezivanju na alkohol i alkoholna pića koji je na snagu stupio 1. siječnja.

Nema više pečenja rakije u vlastitom dvorištu bez podmirenja obveza prema državi. Tako kaže novi Zakon o trošarinama.

Ne boje se inspektora
Po domaćinstvu može se ispeći 20 litara čistog alkohola što je otprilike 40 litara rakije (jakosti 40% ili 16 gradi), valja platiti sto kuna za kotao ako je njegova zapremnina od 40 do sto litara. Za kotao zapremnine veće od sto litara plaća se 200 kuna godišnje. Višak rakije država će naplatiti 22-25 kuna po litri.

- Ma koja je to rakija od 16 gradi, 'ko to pije i začeg' služi? - pita se Šimić, poznatiji i kao Ivica od Jarca što duguje izvoru uz svoju kuću kojeg Dubovičani zovu Jarac. - To je gospodski rezon jer oni ne znaju od čega, ni kako se peče rakija. To kažu oni, a mi ćemo radit k'o što su radili naši pradjedovi. Men' je malo kad imam 200 litara. Pa ko men' može uzimat moju rakiju, ma ne dam pa nek' dojde 'iljadu inspektora. U selo ne mogu uć', a da ih se ne opazi, a preko Dilja, šume i šikare su i partizani 'lače poderali.

U selu Grabarje živi Grga Perković čija obitelj u svom vlasništvu ima kazan za pečenje rakije kojeg je još 1928. napravio poznati požeški kazandžija Petar pl. Preradović.

Namet i na ušur
- Taj Zakon je donio neki “padobranac” sličan onome tko je donio zakon o općinama. Što se tiče paušala za kazan, to je u redu, ali samo ako kazan iznajmljujem i na njem zarađujem.

No, ako ga koristim za svoje potrebe zbog čega moram plaćati kao i onaj kome je to posao? Ili, što će se dogoditi kada meni za kazan daju ušur u rakiji kao što je uglavnom običaj. Dakle, dobijem za svoj kazan stotinjak litara rakije i onda moram tu rakiju platit državi!!! Po meni je taj zakon apsurdan - kaže Grga.

Pita se što će biti kada se djeca odluče udavati, ženiti. Imaš 400 svatova, neka svatko popije po 2 dcl, to je 80 litara. - Hoću li godinama skupljati po 20 ili 30 litara rakije kako bi imao za jedne svatove? To je apsurd, a tih 30-ak litara vlastite “besplatne” rakije za jedno šokačko domaćinstvo je premalo. Pa u našim kućama uvijek ima gostiju - rezignirano će Grga.

Danak iz prošlosti
Zvonimir Prislinger, diplomirani ekonomista iz Podvinja, nezaposleni branitelj pokušava svoju egzistenciju osigurati voćarstvom. Ima tisuću debala šljive koja ove godine treba doći u puni rod.

- Očekujem 20-ak tona i od jednog dijela namjeravam ispeći rakiju. Dobijem oko 500 litara, a po Zakonu morat ću državi platiti 450 do 470 litara što je oko 11 tisuća kuna! Uvjeren sam da će se Zakon mijenjati i nadopunjavati - kaže Zvonko.

- Još u staroj Jugoslaviji država je započela naplaćivati “višak” rakije. Nastavilo se u onoj socijslističkoj i trajalo do kraja 60-tih - kaže Ivan Zirdum koji je s ocem pekao rakiju po šumama bježeći ispred financa, žandara, porezana i milicajaca. Tada su to zvali Karađorđevićev namet, a ovaj zovu Karakosor danak u rakiji.

Velike kazne za kršenje zakona
Nove odredbe Zakona o trošarinama predviđaju i kaznene mjere. Iako nije točno nije precizirano tko će ih provoditi kazne su uobičajene za gospodarski kriminalitet. Kazne za fizičke osobe su dvije do deset tisuća kuna. Za pravne osobe od 40.000 do čak milijun kuna. Mali proizvođači koji se ne budu pridržavali Zakona o tošarinama plaćaju kazne od 20.000 do 500.000 kuna.
Evidentirano

Čovjek koji ne može pomoći sebi, ne može pomoći ni drugome.
 Str: [1] 2 3 ... 11 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!