Pa veliki vinski igrači crno vino ni ne daju na tržište ispod godine dana. Samo ga prate i kušaju !
Dogodine može potres, bolje njega odma spasit.Ma malo se šalim, znam ja kakvo će vino bit i koja boja jer baš ovoga pravin par godina i paše mi, ali bi htio intezivniju boju što ova vrsta ne može pružit(plavka i plavac).Raspitivao sam se u par poljoprivrednih dućana i niko nezna da nešto postoji a kamo li da imaju za prodaju Koshpa je spomenio enocijan ali i za to niko nije čuo..
veliki pozdrav za sve na forumu.ja sam novi clan i pocetnik u vinarstvu.procitao sam kod vas da se mesto parafinskog ulja moze koristiti vinobran i limunska kiselina.mozeli mi neko objasniti postupak i kolicinu koju da stavim.u pitanju je inox od 1000 lit.unapred zahvalan.pozdrav.
To nisi pročitao kod nas. Eventualno da se umjesto sumporaste kiseline može koristiti vinobran i askorbinska kiselina.Ako želiš staviti vinobran na inox od 1000 litara,trebaš znati da jedan paketić od 10 g razvija cca 50 mg/l sumpora. Optimalno bi bilo od 30 - 50 (ovisno o stanju mošta vina) pa bi na inox od 1000 litara trebalo ići 6-10 paketića.
Evo jedno pitanje i od mene. Umuljao groždje, dodao vinobran odvojio kominu i pretočio sedmi dan od muljanja. Posle 27 dana od muljanja kad sam ga ponovo pretakao da ga skinem sa taloga,vino ostalo slatko i pomalo rezi, inače jako prijatnog mirisa i ukusa. Očigledno da sam mu prekinuo fermentaciju koja nije kasnije nastavljena u inox bačvi. Gdje sam pogriješio i može li se to ispraviti, mada nije strašno i ako ostane ovavo. Napominjem da sam prošle godine radio isto tako i vino bilo perfektno. Možda je greška u tome što sam pretočio sedmi dan od muljanja a nisam siguran kad je počelo vrenje.