VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 06:00:54

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćarstvo
| | |-+  Što smo radili u voćnjaku
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 59 60 [61] 62 63 ... 71 Dolje Ispis
Autor Tema: Što smo radili u voćnjaku  (Posjeta: 397018 puta)
tatko
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #900 na: 03 Ožujka, 2016, 08:29:42 »

Nema vise srestava iz prve i druge grupe otrova izbačeni su svi. Mislim da se više uopšte ne proizvode u EU. To su bili otrovi tipa kreozan, gramokson. Grupa otrova se određeuje tako sto se mislim mišu i pacaovu (po masi tjelesne težine) daje otrov do doze koja je smrtna za njega. Ta doza određuje grupu otrova, a količine (grupe) otrova su zakonski regulisane. Sto više otrova miš uzme, a da ne ugine to je grupa veća i obrnuto.
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #901 na: 03 Ožujka, 2016, 09:16:22 »

@HrvojeTK
Izgleda da si dvije godine sjedio na usima. Kroz dvije godine samo se o tome prica svi koji se bave bilo kakvom poljoprivredom ukljucujuci i one poljoprivrednike koji imaju vrt, vocnjak ili vinograd za obiteljske potrebe.  ;D
Evo linka
http://www.savjetodavna.hr/projekti/27/178/odrziva-uporaba-pesticida/uvod/

@tatko
Onda i sistemici i onaj kombinirani kak je Ridomil Gold pepite spadaju u trecu skupinu otrova... Ridomil Gold pepite je inace jaci od Dihtane dg neotec jer je ovaj slabiji samo kontaktni, dok ovaj drugi kombinirani. To je onda katastrofa, misljenja sam da bi kontaktni trebali uci u trecu skupinu, a sistemik i kombinirani u drugu skupinu jer takav otrov koji ulazi u biljku tesko izlazi van i kroz duplu karencu od propisane. Zasto ? Bas zato sto je svaka drzava propisala svoju karencu za isti preparat guglao sam tako da znam, npr. okvirno Italija ima za vecinu preparata blazu karencu od Hrvatske, dok Slovenija ima strozu od Hrvatske za potpuno iste preparate !
Evidentirano
tatko
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #902 na: 03 Ožujka, 2016, 10:44:54 »

Da, sad je sve treće grupa otrova. U principu svodi se na to koliko je preparat otrovan direktno na toplokrvne organizme, a ne koliko ostaje u biljci i plodu. Zato neki preparati koji su bili i u trećoj grupi otrova su izbačeni, jer ostavljaju velike ostatke i teško se razgrađuju u prirodi.

A kerence to je od države do države, sve se svodi na koliko je dozvoljeno nekog preparata da ostane u plodu.
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #903 na: 08 Ožujka, 2016, 19:19:16 »

nakon ovih kisa, jel trebam ponoviti bakar (Nordox) a dodao bi i ulje? Ili prerano ili da cekam tjedan dva... ne znam ni sam, ludog li vremena?

kako cete vi?
Evidentirano

Brckovljani
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #904 na: 08 Ožujka, 2016, 19:39:26 »

nakon ovih kisa, jel trebam ponoviti bakar (Nordox) a dodao bi i ulje? Ili prerano ili da cekam tjedan dva... ne znam ni sam, ludog li vremena?

kako cete vi?

Blitva i ja sam u nedoumici, da li iči sa crvenim uljem u 1,5% koncentraciji pa opaliti po breskvama i ostalom voću ili breskve pošpricati Ziramom a ostalo crvenim uljem.
Na breskvama, u vrhu krošnje su več vidljivi zeleni vršički.
Vjerojatno ču sve pošpricati crvenim uljem, jer breskve još nisam tretirao uljem, pa da malo zadušim gamad koja je prezimila.
Marelicu ču sa Octave.

Da li bih smio miješati Ziram i bijelo ulje.
Evidentirano
HrvojeTK
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #905 na: 09 Ožujka, 2016, 04:22:54 »

Ja sam prije 2 tjedna pospricao breskve i nektarine plavim uljem, taman kad su se poceli otvarati pupovi i kad je savjetodavna sluzba izdsla ovu preporuku. Nesto prije toga sam uljem spricao i ostale vocke. To je to, ja dalje vise nicim ne tretiram pa kak Bog da.
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #906 na: 09 Ožujka, 2016, 08:01:57 »

@HrvojeTK
To bi imalo smisla da ti jabuke nisu osjetljive na pepelnicu, krastavost i na usi. Dok ostale vrste i nisu bas tako osjetljive na sve i svasta kak jabuke pa je moguce daljnje tretiranje izostaviti.  ;D
Evidentirano
Entuzijast
Novak
**

Virovitica

Email
« Odgovor #907 na: 09 Ožujka, 2016, 08:10:27 »

Ja sam imao od prosle god crvenog ulja pa sam spricao vinograd breske i marelicu a sad cekam potvrdu o polaganju da mogu kupiti jos za vocnjak.
A tokom god prilagodavam spricanje potrebama u voćnjaku s tim da pokusavam smanjiti tretiranja na najmanju mogucu mjeru.
Evidentirano

Gdje god imaš mjesta voćkicu posadi a ona će tvoj trud bogato da nagradi.
tatko
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #908 na: 09 Ožujka, 2016, 10:57:48 »

Da li bih smio miješati Ziram i bijelo ulje.

Na ziramu pise da se ne smije mjesati sa uljnim formulacijama.
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #909 na: 09 Ožujka, 2016, 17:13:30 »

Na ziramu pise da se ne smije mjesati sa uljnim formulacijama.

Imam slovenska uputstva i u njima piše da se nesmije miješati sa bakrenim pripravcima i insekticidima kisele reakcije. O miješanju sa uljem ništa ne piše.
Evidentirano
tatko
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #910 na: 10 Ožujka, 2016, 15:58:09 »

Evo na Galenikoinom piše da ne ide zajedno jer je fitotoksican. http://www.fitofarmacija.rs/Data/Files/uputstvo/uputstvo_diziram_76_wg.pdf
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #911 na: 10 Ožujka, 2016, 18:31:53 »

Danas do 12h opalio s modrim uljem s 2% po svim vockicama ukljucujuci i breskve i marelice koje su pred cvatnjom. Vjerojatno kraj mjeseca idem s modrim uljem na trsje jer ono jos nije porezano niti su pupovi krenuli pa sam to zasada ostavio, ali obavezno ce ici s 3% pa opet ako stignem s 2%. Ne brinem se za koncentraciju kod vockica jer ce kisa ionako obaviti temeljito pranje vjerojatno jos danas veceras ili malo kasnije i kao bit ce kise navodno sve do nedjelje ! Uglavnom stigao sam vockice dva puta pospricati s modrim uljem.
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #912 na: 11 Ožujka, 2016, 02:14:50 »

Uspio sam i ja pošpricati voćke prije nego što je počelo puhati.
Sve sam pošpricao crvenim uljem u koncentraciji od 1,5% a marelicu i šljivu Moretini 355 sa Octave.

Hvala @tatko, sljedeče špricanje bresaka ču obaviti sa samim Ziramom.
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #913 na: 13 Ožujka, 2016, 10:41:59 »

nista od prskanja, stihlovka nije htjela upaliti...  nego gdje vi nabavljate to crveno ulje, kod nas ga vise nema u prodaji (zasto?) ?
Evidentirano

Brckovljani
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #914 na: 13 Ožujka, 2016, 11:07:09 »

Kaj nemas u rezervi obicnu spricu, ja imam dvije Sanijeve prskalice jedna od 3L i jedna 16L, plus jedna bratova neka lijeva marka 16L pa nek proba jedna otkazat poslusnost.  ;D A sto se tice ulja, crveno i modro je isti vrag, neces nista pogrijesiti.
Evidentirano
 Str: 1 ... 59 60 [61] 62 63 ... 71 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!