VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 06:46:35

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćarstvo
| | |-+  Što smo radili u voćnjaku
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 71 Dolje Ispis
Autor Tema: Što smo radili u voćnjaku  (Posjeta: 396879 puta)
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #300 na: 24 Travnja, 2013, 06:44:57 »

Jucer prskao jabuke pred cvatnju Dithane+Chromgor, pokosio travu u voćnjaku. Ostalo mislim prskat nakon cvatnje zbog pcela. :)

Dihtan protiv krastavosti, a Chromgor protiv cvjetara ili ?

Evidentirano

Brckovljani
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #301 na: 24 Travnja, 2013, 06:57:46 »

Imam par vrsta insekata na lišcu, nebi inace stavljao chromgor ako netreba. Svakak treba prvo pogledati lišce, zatim odabrati potrebni insekticid i prskat prije cvatnje ili nakon cvatnje, a ne u cvatnji zbog pčela...
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #302 na: 24 Travnja, 2013, 09:01:10 »

Moze i u cvatnji samo kasno
 pred vece
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #303 na: 24 Travnja, 2013, 11:05:24 »

Moze i u cvatnji samo kasno
 pred vece

nikad to nisam radio pa ako može par riječi?

- iza 19 h?
-  kaj ne bu bilo štetno za pčele i sutra ujutro kad se pupovi otvore?

Evidentirano

Brckovljani
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #304 na: 24 Travnja, 2013, 14:20:57 »

Ovisi s cim prskaš, jer neki jaci insekticidi mogu biti štetni za pcele i drugi dan. Evo ovo je iz pravilnika o uputama kojih su se dužni pridržavati korisnici sredstava za zaštitu bilja te uvjetima kojima moraju udovoljavati:

CLANAK.7

Cvijetni podrast u višegodišnjim nasadima mora u trenutku tretiranja sredstvima koja su opasna za pcele biti pokošen ili se mora na drugi nacin sprijeciti da sretstvo dođe s njim u dodir. U vrijeme cvatnje poljoprivrednih kultura zabranjena je primjena sistemicnih sredstava opasnih za pcele. Primjena kontaktnih sredstava opasnih za pcele u vrijeme cvatnje poljoprivrednih kultura dopuštena je samo u nocnim satima i to od dva sata nakon zalaska sunca do dva sata prije izlaska sunca.
Ja uvjek gledam da ne prskam u cvatnji (osim monilije), a pogotovo ne insekticidima....
Evidentirano
MORDOR
POZDRAV VINOGRADARIMA!
Mlađi novak
*

MORDOR

Email
« Odgovor #305 na: 24 Travnja, 2013, 21:35:31 »

Danas prskao šljive i trešnje Signum + Cromgor 40!
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #306 na: 25 Travnja, 2013, 03:46:23 »

Ovog tjedna se okopavalo mlado voće i trsevi, prskalo protiv monilije i uživalo u promatranju voćaka u cvatnji.
Na Idaredu sam primijetio da ima uši, ali nisam pristalica prskanja u cvatnji, osim protiv monilije. Jedino ako se bude brojnost kritično povečala, onda ču pošpricat Kenyatoxom i to u večernjim satima, ali mislim da neče trebati.
Mislim da če krajem tjedna pasti i prva košnja, pa onda prskanje koštičavog voća dithanom i perfectionom.

Sas, i kod mene ona tvoja flakserica na stanleyu a bogme i stršljen.

https://www.dropbox.com/sh/7pz3is2fik8zbnu/NXJTpllbLE
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #307 na: 25 Travnja, 2013, 14:30:13 »

Zna li netko neki insekticid koji ne djeluje na pčele, pa ga mogu upotrijebiti i na cvatućim jabukama?

Naime, uočio sam jedno mučko đubre (jabučni cvjetar!) a do subote bu ih vjerojatno puno više?

Pošpricao voćke sa chromodinom i chromosulom, pepelnica se na nekim lisnim "buketima" već dala primjetiti.

Evidentirano

Brckovljani
Entuzijast
Novak
**

Virovitica

Email
« Odgovor #308 na: 25 Travnja, 2013, 16:56:00 »

Prskao jabuke i kruške Dithaneom insekticide još na koristim jer nisam primjetio štetnike.
Evidentirano

Gdje god imaš mjesta voćkicu posadi a ona će tvoj trud bogato da nagradi.
pirou
Novak
**

Ðurđevac

Email
« Odgovor #309 na: 25 Travnja, 2013, 20:24:18 »

Pred 2 dana na voćnjaku šljive : Zino, Chromodin, Chromgor.
Latice u debelom opadanju.
Sad malčiranje za koji dan, pa malo herbicida u za to predviđen pojas.
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #310 na: 27 Travnja, 2013, 10:55:57 »

Po noči pošpricao šlive, breskve i trešnje- Dhitan+Mospilan, Jabuke i kruške- Stroby+Ditan.
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #311 na: 27 Travnja, 2013, 13:48:04 »

Jednu,jedinu malu marelicu mi izgleda spalila monilija  >:(  Sprical sam ju u opadanju cvjetova jer sam ju kombiniral sa breskvama i sljivama koje su tek cvale,s tim da niti kise nije bilo od pocetka do kraja cvatnje,ali izgleda badava trud  ???
Evidentirano

zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #312 na: 27 Travnja, 2013, 16:38:21 »

Jednu,jedinu malu marelicu mi izgleda spalila monilija  >:(  Sprical sam ju u opadanju cvjetova jer sam ju kombiniral sa breskvama i sljivama koje su tek cvale,s tim da niti kise nije bilo od pocetka do kraja cvatnje,ali izgleda badava trud  ???

Marelica je jebada.
A ja na forumu nagovijestio intenzivnu zaštitu ove godine protiv monilije zbog šljive Moretini i višnje Rexele, te sproveo zaštitu na svom koštičavom voću,a koliko vidim monilija se raspasla i na one voćke gdje je prije nije bilo, pogotovo na šljivu Stanley i trešnju Burlat.
Mislim da je jedini lijek protiv monilije za nas hobi voćare, sadnja sorti koje nisu osjetljive na moniliju, škare i rakija. Pa neču se valjda preselit u voćnjak i čekati te tri faze cvatnje i svaku voćku tri puta špricati sa tri različita praparata. Malo sutra.
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #313 na: 27 Travnja, 2013, 17:58:37 »

Bogme kod tog koštićavog sranja i nema druge pomoći.I ja sam dežural na šprici da nekaj spasim.Uglavnom za sad kovrćavosti ne vidim,no kolko sam primjetil da se na breskvama dost cvijetnih pupova uopće nije probudilo.Jednostavno otpadaju zatvoreni,a ovo kaj je ocvalo ostaje da se vidi kolko se zaplodilo.
Zaštita je bila:Cuprablau Z - 1%
                   Crveno ulje -  3%
                   Chromodin - 0,1%
                   2x Teldor  - 0,1%
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #314 na: 27 Travnja, 2013, 18:42:34 »

Marelica je jebada.
A ja na forumu nagovijestio intenzivnu zaštitu ove godine protiv monilije zbog šljive Moretini i višnje Rexele, te sproveo zaštitu na svom koštičavom voću,a koliko vidim monilija se raspasla i na one voćke gdje je prije nije bilo, pogotovo na šljivu Stanley i trešnju Burlat.
Mislim da je jedini lijek protiv monilije za nas hobi voćare, sadnja sorti koje nisu osjetljive na moniliju, škare i rakija. Pa neču se valjda preselit u voćnjak i čekati te tri faze cvatnje i svaku voćku tri puta špricati sa tri različita praparata. Malo sutra.
Slazem se,ajde da je vrijeme zajebano,ali nije bilo kise,vrucina,po meni idealni uvjeti,sad ne znam koliko vlaga u zraku utjece na to,niti meni ne pada na pamet da spricam vocku 3x u cvatnji,nek se goni u 3 pm idem sadit nekaj drugo  ???
Evidentirano

Str: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 71 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!