|
Jeremija
|
 |
« Odgovor #465 na: 14 Listopada, 2013, 19:31:32 » |
|
Danas sam pošpricao breskve s nordoxom protiv kovrčavosti.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
I onda neš pil
|
|
|
zdrave
Novak

Metlika, Slovenija
|
 |
« Odgovor #466 na: 15 Listopada, 2013, 03:38:19 » |
|
Završili sa berbom Zlatnog delišesa i Idareda. Odvojio 50 kg od tuče oštečenih plodova za sok i danas idu na prešanje i pasterizaciju. @Jeremija Kaj nije malo prerano za bakar ? Kod mene je na koštičavom voću još svo lišče gore i pričekat ču da bar 2/3 lišča opadne.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Siki
|
 |
« Odgovor #467 na: 15 Listopada, 2013, 13:20:49 » |
|
Završili sa berbom Zlatnog delišesa i Idareda. Odvojio 50 kg od tuče oštečenih plodova za sok i danas idu na prešanje i pasterizaciju. @Jeremija Kaj nije malo prerano za bakar ? Kod mene je na koštičavom voću još svo lišče gore i pričekat ču da bar 2/3 lišča opadne.
Kod mene je isto još rano za bakar na breskvama. Mislim napravit prvo defolijaciju i prihranu s 5 postotnom ureom, a onda koristit bakar tek kad padne lišće...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Jeremija
|
 |
« Odgovor #468 na: 15 Listopada, 2013, 19:15:21 » |
|
Mislim da je Razor napisao prošlu godinu da se može špricat kad lišće počinje padat,a kod mene pada.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
I onda neš pil
|
|
|
|
Siki
|
 |
« Odgovor #469 na: 15 Listopada, 2013, 19:52:37 » |
|
O sada sam čak iznenađen da je Pink jestiva već sada iako se vodi kao jabuka koja se bere kraj listopada početkom studenoga, a sada je tek sredina listopada ! Rekao sam ti ja da je Pink dobra. 
SAS Pink nije dobra nego je najbolja.  ...nego nekak mi fali netko već duže vremena na forumu, a pogotovo na ovom voćarskom dijelu foruma..
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
53njac
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #471 na: 16 Listopada, 2013, 15:26:08 » |
|
Haj. Da vas upitam!!!! Jučer bio u Petrinji i moj prijatelj i domačin doslovno me natjerao da si izvadim breskvu vinogradarku izniklu iz koštice i vrlo lijepo i gusto izrasla ali izričito niska. Nisam imao kud i iskopao /vrlo pažljivo jer je korijen bio razgranat ali sam uspio bez velike štete/. Maloprije sam ju posadio u svom vrtu onako kao i sve vočke do sad /sve se vrlolijepo primile i žive svoj mladi drvenasti život/. Dali je ova "agresija" na vočku u ovo vrijeme njenog rasta za nju veliki šok i dali će mi preživiti, jer ja NEÆU od prijatelja kad na ljeto dođe na more hahahaha i vidi da sam nešto zabrljao kod sadnje.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
blitva
|
 |
« Odgovor #472 na: 16 Listopada, 2013, 16:35:31 » |
|
ja sam tako višnju posadio pred ljeto, pa je preživjela. Onda sada prije mjesec dana opet ponovio postupak sa novim izdankom višnje, pa nije preživjela. Sve je moguće.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Brckovljani
|
|
|
dugi68
Mlađi novak
vranovci
|
 |
« Odgovor #473 na: 16 Listopada, 2013, 17:23:55 » |
|
Haj. Da vas upitam!!!! Jučer bio u Petrinji i moj prijatelj i domačin doslovno me natjerao da si izvadim breskvu vinogradarku izniklu iz koštice i vrlo lijepo i gusto izrasla ali izričito niska. Nisam imao kud i iskopao /vrlo pažljivo jer je korijen bio razgranat ali sam uspio bez velike štete/. Maloprije sam ju posadio u svom vrtu onako kao i sve vočke do sad /sve se vrlolijepo primile i žive svoj mladi drvenasti život/. Dali je ova "agresija" na vočku u ovo vrijeme njenog rasta za nju veliki šok i dali će mi preživiti, jer ja NEÆU od prijatelja kad na ljeto dođe na more hahahaha i vidi da sam nešto zabrljao kod sadnje.
u nekim knjigama piše da je voćke bolje saditi u jesen jer tada prestaju intenzivne aktivnosti nadzemnog dijela voćke a pojačava se aktivnost korijena. samim tim znači da nisi ništa pogriješio što si sada posadio voćku- i sam sadim u jesen i super sam zadovoljan 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
slavonijo sve ti cvalo
|
|
|
|
SAS
|
 |
« Odgovor #474 na: 16 Listopada, 2013, 22:21:23 » |
|
Trebala bi preživjeti iz jednostavnog razloga jer je sada faza otpadanja lišća (listopad) tako da krošnja više necrpi toliko hranjive tvari kao u vrijeme faze pune vegetacije (proljeće i ljeto). Kažem trebala bi jer nije ništa sigurno, ali svakako zalijaj vodom i dobro nagazi zemlju da nebude korijen bio na zraku.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
|
blitva
|
 |
« Odgovor #476 na: 17 Listopada, 2013, 18:53:57 » |
|
breskvu ne orezati na jesen, kad padne lišće!
Ona se orezuje kad vegetacija krene, u rano proljeće
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Brckovljani
|
|
|
|
riba
|
 |
« Odgovor #477 na: 18 Listopada, 2013, 17:46:11 » |
|
Uglavnom da,bolje je saditi ujesen,al ne žuriti i prekidati normalni ciklus sazrijevanja.Pustiti da lišće otpadne,ako se ima strpljenja čekati i onda iskopati i saditi.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Razor
|
 |
« Odgovor #478 na: 20 Listopada, 2013, 21:00:02 » |
|
Malčiranje voćnjaka, danas. Grenice, neke jesu za brat, neke nisu. Interesantna stvar koju sam pisao. Insolacija i nezaklonjenost položaja od prevelikog sunca uzrokovala je to. Ako nemate mreže, režite voćke tako da vam krenu vodopije u sredinu i na visinu krošnje, šta će s vlastitim lišćem zakloniti plodove od udara sunca. Ovo naravno ovisi i o uzgojnom obliku. Zakuhana grenica ne vrijedi ništa 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Razor
|
 |
« Odgovor #479 na: 20 Listopada, 2013, 21:05:00 » |
|
Vrijeme je za koštićave voćke oprati ih sa bakrom prvi puta, u opadanju listova 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|