Mislim da se mogu naci dobre vocke i u trgovinama poljoprivrednim materijalom,a i Razor je upravu kad preporuca registrirane rasadnike jer je tu najniža cijena,a o kvaliteti ovisi od rasadnika do rasadnika.Možda bi bilo dobro otvoriti temu "Pozitivna i negativna iskustva iz rasadnika i trgovina poljoprivrednim materijalom" ili nekaj tak slicno.Tak da netko ako je kupio loše sadnice,previše platio ili na neki drugi nacin bio prevaren ili oštecen može to tu napisati pa smo mi ostali pošteđeni toga.
Mene zanima kak je sa uvozom sjemena iz Evrope.Naime, želio bih preko interneta kupiti nekoliko vrečica sjemena graha, graška i boba iz Engleske.Nije problem narudžba i plaćanje. Pitanje je da li me za 10 dkg sjemena može daviti carina i ostali.Isto tako, iz Slovenije bih želio uvesti nekoliko trsova ranih stolnih sorti koje nisam našao kod nas. Da li je legalno ili treba sakriti?
Interesira me uvoz sadnica iz Amerike (SAD), koja je procedura i što sve treba imat? Preciznije, jedan rasadnik iz Kalifonije bi mi poslo 8 sadnica pistacije, upakiranih u par kutija. Znam da neće bit jeftino, najviše zbog poštanskih troškova, ali to mi nije bitno. Dali mi on može to samo tako poslat, ili to treba ići preko koje špediterske firme? Što od papirologije treba, osim pretpostavljam fitosanitarnog certifikata. Sadnice nisu za komercijalnu upotrebu, nego za osobne potrebe. Napominjem da pistacija nije na sortnoj listi RH (izbačena prije koju godinu)