ljudi moji sve to stoji i sve je to poznato i vec videno. danas u obzir dolazi jedino kvaliteta, koja se naravno moze i naplatiti, te posebnost i autohtonost. cijela njemacka, austrija i svicarska djeluju po principu seoskih domacinstava na kojima se vrhunsko jede i pije i cijelokupna ponuda je takva sto nije niti zao platiti ako vrijedi, a vrijedi. imamo prirodne mogucnosti da proizvodimo vrhunska vina i mozda jedna od najboljih vina u europi ali kada ja govorim o kvaliteti i posebnostima u nacinu uzgoju i proizvodnji vina onda me svi pljuju na sve strane i prakticki govore da sam budala.. ali neka, to me ne dira niti najmanje, vidjet cemo gdje ce ko biti za 10ak godina..
@soundofsilence - to je jedan od nacina, izuzetno mali prinosi dobiveni kratkom rezidbom ali sa visokim brojem loza/ha sa kojima se skoro nadoknaduju kolicine a grozde je vrhunske kvalitete, pogotovo sivi pinot koji inace nakuplja puno secera i ima relativno dobre kiseline i sa takvom sirovinom mozes raditi sta te volja! daj mi reci na koji razmak si to posadio, izmedu trsova? dakako, takav nacin sadnje opet iziskuje malo vise rucnog rada, drugaciji princip gnojidbe, naravno rezidbe, armature.. ali isplati se. ja planiram posaditi preko 8000 trsova/ha kad sljedeci put budem sadio. daj mi jos reci, ti ne preradujes grozde u vino nego ga samo prodajes? koja je cijena i kakva ti je kvaliteta grozda? inace, smatram da se izuzetno vrhunsko grozde ne isplati prodavati jer za njega tesko da mozes dobiti vise od 7 kn/kg (sto je zbilja ok) a za butelju vrhunskog vina mozes sigurno dobiti preko 60 kn, ako je zbilja dobro vino kao npr. sivi pinot koji si spomenuo..