Bok, Koshpa.Hvala na odgovoru. Bijelo mi se u biti ne cini problematicno, to su manje vise sve sorte koje se uzgajaju kod nas.Kak to da nisi za opciju Caberneta? Mislis da bi nakupljao premalo secera, odnosno prekasno zrelio? A ako bi se ostavljao dulje zreliti ili da je jako izlozen na jug? Imas kakva iskustva s njim iz prve/druge ruke?Merlot je isto ok. Pretpostavljam da onda Shiraz u potpunosti otpada.Lp
Imam nasad caberneta pa u losijim godinama ne dozrije kako spada, a imamo vise suncanih od Zagorja. I bez obzira sto je jako otporan na bolesti u vlaznim godinama zbog dugog odgadjanja berbe nacme ga botritis. A to je za crno vino pogubno. Po meni ti je merlot bolja opcija. Syrah je osjetljiv na mraz
Koshpa, hoces reci da nabere malo secera (ako da, koliko si najmanje imao) ili je problem u drugim stvarima, recimo opcenito kvaliteta, slaba obojanost, ekstrakti, arome ili nesto drugo?Sto se tice botritisa, mozes ici na super kvalitetu oplemenjenu plijesnima Malo cu se raspitati u mojem kraju, da vidim kakva su iskustva, mada ljudi uglavnom sade frankovku. Vjerojatno s razlogom.
Zadnji put, zaboravi cabernet u Zagorju. Najmanje 80Oe 2010., najvise 100Oe 2011. (mislim da su brojke tako negdje) Za cabernet losija godina znaci da nemas barem 100Oe i to povlaci losu obojenost, visoke kiseline, ostri tanini, slabo tijelo, pre-herbalne arome...Vjeruj mi, cabernet je jako tezak ako nemas sunca na pretek. Ili moras reducirat urod na ispod 0,5kg po trsu. Kod mene je prinos redovito ispod 1L po trsu pa je takav cabernet i dalje samo prosjecan i nista vise od toga. U tvom podneblju i tipu uzgoja dobio bi apsolutno nista, katastrofu od vina.