Pozdrav ljudima dobre volje. Dosad nisam imao posla oko vinove loze, a u proljeće su me prijatelji smutili da pobodem nekoliko rozgi u zemlju kako bi iz njih ako niknu napravio brajdu pred kućom. Rečeno učinjeno i ja sad imam 10 mladica koje su sve prolistale i bacile "ja ću reći grane"vitice u dužini od 60-100cm. Rozge su bile dugačke oko 60 cm sa 6 pupova. Ukopao sam ih u zemlju 4 pupa a dva van, te malo nakosio. Zemlju nisam pognojio. Nebi se volio ravnati po rekla kazala jer svo moje društvo i nema nekog iskustva u vinogradima te Vas zato molim da mi malo objasnite kako dalje. Volio bih loze presaditi na mjesto gdje će stalno ostati i namjeravam od njih napraviti "ružu". Neznam kako se to stručno zove ali neku vrstu nadstrešnice.Grožđe je neko bijelo dugoljasti mesnatih zrna, od kojih poneka podsjećaju na izvrnute male kruškice. Iz cijelog uvoda shvatit će te da nemam pojma u što se upuštam, osim velike volje i motike za početak to je sve. Zahvaljujem se na pomoću u savjetima
RANE SORTE: Čabski biser bijeli, Primus bijeli, Primiera bijela, Volta crna, Perlette bijela, Prima bijela, Aurora bijela, Flame Seedless crveni, Sugraone bijeli, Exotic crni, Fantasy seedless crnida li ima tko ove sorte ono znam da plamenka i te sorte dojdu rano al ove su jos ranije kad to zori u 7 mj hehe ili po meni za brajde tj virnice kako se kaze u mom kraju najbolja je isabela ili tudum jeb to se nemoras spricat a obicno brajda sluzi za neku zastitu od sunca di ce te postaviti ispod neki stol auto itd pa da pravi hlad a i nesprca se
Izabela Zašto ?1. gusto da nemože biti gušće2. miriši da bolje ne može3. nikad ne treba špricat4. nikad ne treba gnojit ni prihranjivat5. pekmez fenomenalan6. ni lozovača nije loša7, dovoljno je pet trsova8. ako ti se ne da prije. možeš brat i za Martinje