Jucer prefiltrirao rajnski s grozdjem iz Kutjeva. Mijesao sam ga na talogu do sredine drugog mjeseca, nakon toga je isao bentonit i jucer filter K150. 10 ploca na 0,2bara je bilo dovoljno za fitlraciju, ostalo je ucinio bentonit. Sutra jos filtriram 1 pinot bijeli koji je ranije prebacen u drvo dok cu ostala 2 suda jos ostavit napunjena pinotom nekih mjesec dana. Nakon toga u drvo ide grasevina.
Jucer digao 1000 l Plavca s laganog taloga (sur lie) kojeg sam mijesao 6 mjeseci. Jakom Plavcu sur lie nije oduzelo njegove osnovne karakteristike, osjeca se kremasti okus, ali integriran u sve ostale sortne karakteristike Plavca. Jos ima malo tanina koji se osjecaju, no za 7-8 mjeseci u bacvi bit ce sve ispolirano.....
Daj stvarno ljudi nemogu vjerovat da sest mjeseci konstantno otvarate bure i mjesate vino,mislim na koju foru ne oksidira!?
Ja imam dvije bacve od 500 l na kotacicima tako da ih samo zavrtim jednom tjedno, a kasnije i rijedje. Mijesanje je potpuno u tom slucaju.....
Naravno, to je to, imam oxoline bacvu...strasna stvar....vino se samo radi, samo okreci, mijesaj i u vrenju i odlezavanju na talogu........
Je, imam dakle poklopac na dnu bacve promjera 15 cm. Za vrijeme vrenja tu se stavlja drugi poseban poklopac koji na sebi ima sito, spinju (pipu) i spirale za hladjenje. kada to spojim na hladnu vodu iz aparata za pivo imam kontroliranu fermentaciju, strasna stvar......
A zasto bi oksidiralo? Pa uz svo otvaranje i nadopunjavanje uvijek postoji kontrola SO2...