to mi zvuči prosto nevjerovatno, posebno kaj si koristil prihranu Kolko dana ti već kipi? Tjedan dana? I da si još uvijek na 50 Oe?
Jesi ti siguran da razaznajes H2S od fermentacijskih aroma??? Ovo je vec druga godina, ako se ne varam, da spominjes pojavu H2S tijekom vrenja. Ne znam na koji nacin je moguca pojava H2S u vrenju u ovoj godini kada je grozdje zdravo, ma cak i kada nije tijeko vrenja je minimalna vjerojatnost pojave H2S. H2S se javlja nakon vrenja, najcesce zbog povecanog hidrostatskog tlaka pri dnu posude...Ako je zaista tako, da imas H2S vec sad, onda nesto *ebeno krivo radis u vingoradu..
Svejedno stvaranje H2S u toj fazi fermentacije je SF. Pogotovo s QA23...
Danas isprešao talog od chardonnaya. Iz 33 l taloga uspio sam izvući 30 l mošta. Koristio sam ultra grubi perlit Becolite 5000.
To su fermentacijski mirisi prilikom koje se osloboada sva sila razno raznih plinova. Naravno neki kvasci u odredjenim uvjetima daju jace fermentacijske mirise, a neki ne. Opcenito chardonnayi i pinoti gadno smrde u fermentaciji za razliku od skrleta, sauvignona, rizlinga...
U jebote. Pa iznenadile su me dvije bačve. Nakon pet dana vrenja dodao hranu pa su se kvasci uznemirili i moral sam hladiti. Drago mi je da sam im dal kaj im treba. Danas budem tek videl kak je reagiral reaktor od 400 litri. Vraćam se Fukušimo tebi...
Jučer kontrola po podrumima.Sivi pinot 600 l, vrije na Sihi whitearome bez hlađenja (nije divljalo/pjenilo), 15 dana, na refraktometru pokazuje 7 po Baboou cca 35 Oe- još lagano šuška/šumi, bio je prihranjen s Fermaidom na početku s minimalnom dozom. Malo sam ga propuhal i nadam se da bude provrel do suhog bez dodatnih intervencija.Ovo mi je prva berba Sivog pinota, malo me brine boja mošta (ružićasta)