Danas po prvi puta primjetio lagani H2S na donoj pipi na Chardonnayu. Graševina i cviček su u redu. Svaki dan isprobavam vina sa gornje i donje pipe. Zadnja dva dana sam chardonnay probao sa gornje pipe i bio mi je odličan, ali danas kada sam ga probao sa donje pipe nešto mi odmah nije valjalo na nosu, mislio sam da je to od želatine ili kazeina koji mi je zbog lošega taloženja dospio u mošt. Na gornoj pipi je sve u redu sa vinom. Danas sam ga zasumporio sa 1dcl Sumpovina / 100l , a sutra navečer slijedi pretok ( nemam izbora). Pomalo sam razočaran...
Kvasce sam prihranjivao sa 40 g/100l Siha Proferm H+2 i to na tri navrata, tako da kvasci i H2S nemaju nikakve veze jedno sa drugim, a i vino je dvrijalo prije tjedan dana..
Postoje dvije mogučnosti pojave H2S-a, jedna je zbog toga što se mošt nije dobro izbistrio pa mi se stvorio talog na dnu bačve koji je počeo smrditi, a drugi i po mome mišljnu najvjerovatniji je ostatak velike količine pesticida na grožđu zbog sušnoga ljeta i večeg broja prskanja zbog tuče.
Ja se ne sramim napisati da mi se zalomio H2S, ima ovdje dosta forumaša koji to nikada nebi priznali...

Ma sredit ču ja to...