pa vjerojatno s razlogom nema..
pa ne bave se oni valjda samo vinogradima -" moj Ivek"-...ima tu i krumpira,zelja,paradajza,paprike,itd,itd...kultura. Koje slovo bi se šikalo,tek tolko da se bar opravda postojanje resora,jer plaćica stiže uredovno svaki mjesec.
Premda je šljivovica najpoznatiji proizvod dobiven od šljiva, ove smo godine ja i supruga odlučili da iz njih napravimo veliko brdooo pekmeza,kompota i sl.,a jedan dio zamrznemo za knedle koje svi obožavamo.Razlog tome je jednostavan;svi svjetski analitičari se slažu u jednom da će ove zime,zbog suše svijetskih razmjera, hrana biti privilegija bogatih.Znam da me to neće spasiti od gladi,no bar ću si priuštiti nešto slatko i domaće u tom zimskom ciklusu preživljavanja. Ukiselit ću i krastavce pa ako se crne prognoze kojim slučajem ne ostvare, umjesto jutarnje rakije pojest ću kiseli krastavac! Ovaj put nije u pitanju politika već priroda...možda ova planeta više nije zadovoljna kako s njom postupamo pa nas se želi riješiti...nažalost;bogati za sebe uvijek pronađu riješenje pa ni ovaj put to neće osijetiti.Eto,moj mali "veseli" pogled u budučnost.
nazalost si u pravu.. opcenito ce u buducnosti, vec u narednih 10-20 godina, PRAVU hranu jesti samo bogati a ostali ce jesti umjetne i sinteticke nadomjestke prehrani.. naravno, svemu tome kumuje "blazena" kemijska industrija koja nas (tj. VAS) uvjerava da sa biljkama, tlom i prirodom treba raditi kako oni kazu jer inace necete imati nista od uroda..
Ovako,djelomično ću se složiti s tobom,ak si mislio na Nizozemsku,Belgiju,Dansku,Njemačku,SAD itd. koje hrane pol svijeta i imaju svaki pedalj zemlje zasađen,u puno lošijoj klimatskoj situaciji nego kod nas,u redu,možda si mislio na Izrael koji iz navodnjavanja pustinje izvuče hrane za izvoz,u redu,ali recimo kak je kod nas.Procjene su da obrađujemo 30% od 1 milijun ha obradive zemlje,znači imamo 700.000ha eko šikare koju niko ne dira.Dalje,ima nas pišljivih 4,5 milijuna i najveći smo uvoznici svinjetine u Europi,cca.40.000t,dalmatinski pršut,šunke za njega su 70% iz uvoza,jedino kaj imamo je višak pšenice i možda lubenica.Da nema uvoza bili bi gladni za 10 dana.Ima nas koji razmišljamo i barem si posadiš vrt,a ne da ideš na tržnicu kupiti povrće jer je tako lakše,takav nam je mentalitet,čak mi je drago što je ova suša došla,nama se niš ne isplati,najlakše je jadikovati možda nekome na vlasti dođe iz guzice u glavu.No,njima se to neće desiti jer im je dobro jedino se sam možeš spasiti.Imaš članak u VL,čovjek uložio milijun kuna u navodnjavanje iz vlastitog džepa jer nije imao nikakve podrške od lokalnih probisvjeta na državnoj grbači u blizini teče rijeka i on ju je iskoristio,i sad bere 80t paprike po ha