Danas u lokalnom trg.lancu (KTC) probao nekakvu odličnu crnu zobaticu.Bobica je barem 50% veća od bilo koje bijele zobatice koju imam u trsju,slatka,soka ima,ali je recimo "mesnatija".Grozd je veličine bijelih zobatica,čak možda i malo veći,ali bobica,veličine male šljive.Obrnuo sam sanduk da pročitam sortu,ali nije napisana,saznao sam samo da je "Made in Italy" Jel pada kome napamet koja bi to sorta bila,jer sam jako zainteresiran da nabavim par takvih trsova
Kako misliš prošla???
pitanje za Srkya i ffrenkya - na kojim lokacijama su te vaše brajde , kontinent ili primorje ?
pa zar nije vrijeme njegova dozrijevanja negdje od 10. kolovoza, sada je skoro listopad
Ovo je Matilde kod mene na brajdi:Slikano je početkom kolovoza ove godine.
Kontinent - Križevci. S time da je ova brajda djelomično natkrivena budući da se nalazi ispod nadstrešnice za auto.
i koliko joj pažnje posvećuješ, mislim koliko često je treba špricati i gnojiti i sa čim da bi ovako dobro izgledala ffrenky , isto pitanje ?
Špricam je isto kao i vinograd, odnosno s onim kaj mi ostane od vinograda. Primjetio sam da je dosta osjetljiva na crnu pjegavost pa s tim treba paziti. Ali to se odnosi samo na dio koji nije natkriven. Ne gnojim je ništa posebno, jer taj teren je pun stare šute tako da je zemlja prilično sipka i puna kalcija. Tu i tamo bacim malo mineralnog gnoja i to je to. Ali kad je ove godine stisla suša redovito sam je zalijevao... bar dvaput tjedno po 10 l vode na svaki trs. I redovito je štucam i skidam zaperke. Sad jedan dan namjeravam odrezati i maknuti lucnjeve tako da povećam prozračnost i da se biljka nepotrebno ne iscrpljuje. Od ostalih sorti na brajdi imam Muškat Hamburg, Rajnski rizling, Frankovku, Bijelu plemenku i Chardonnay. Sve skupa 7 trsova.