Usput, završena je i klonska selekcija Kraljevine, tako da po tome Škrlet nije napredniji. Dapaće, već je moguće saditi klon Kraljevine koji je selekcionirao Agronomski fakultet. Radi se i s drugih 10-tak zagorskih sorti.
Ne bih se složio s time jer vina od selekcionirane Kraljevine nema na tržištu. A osim toga, da se vidi što trenutačno može Kraljevina, treba probati Purekovu Dišeću...
Nisam znao da je toliko napredovala selekcija autohtonih sorata.To me jako veseli. Jako se malo o tome piše...U vinogradu imam oko 30 trsova ®utoga plavca, i po par trsova Kraljevine i Moslavca. Bez klonske selekcije tih sorata nemoguče je dobiti nešto više od stolnoga vina.Kraljevina je ove godine nakupila tek 15-16 % šečera isto vrijedi i za Moislavac, obje sorte su jako osjetljive na botritis. ®uti plavec je zahvalnija sorta jer nije osjetljiv ni na bolesti ni na botritis, ali ima jake kiseline, ako se trs previše odlista dolazi do oštečenja od sunca. Od te 3 sorte on mi djeluje kao najbolji za kasne berbe tj njega treba brati sredinom 10 mjeseca...Cijepovi su kupljeni prije 20 g i bili su otpad tj druga klasa ( u sloveniji ) a kod nas se to prodavalo pod prvu klasu. Ti klonovi koje imam ja u vinogradu su jako loši, podloga je isto obični kober pa je i to razlog kasnome dozrijevanju.
Jel znaš nekog u Zagorju koji ima posađeni škrlet?
McOzy isto ima skrlet