VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 23:37:21

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Moj vinograd
| | |-+  Sorte vinove loze
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 54 Dolje Ispis
Autor Tema: Sorte vinove loze  (Posjeta: 432270 puta)
dock
Novak
**

Email
« Odgovor #390 na: 04 Siječnja, 2012, 17:08:27 »

Nisam nigdje još čuo za nešto takvo, na kojim stranicama na netu si pronašao muškatni chardonnay?

Mene u budučnosti zanimaju Sauvignon , Muškat žuti i Traminac mirisni. Za te sam sorte siguran da  mogu dati svoj maksimum u mojim uvjetima i klimi. Teško je na netu pronači karakteristike pojedinih klonova, a dosta je bitno odabrati dobar klon...

http://poljoprivreda.info/?oid=5&id=628 da, vidim da malo ljudi ga je kušalo.ovo sam ja našel na netu
.mislim da se pročitano iz članka čini vrlo interesantim .sad samo da se dokopam vina isprobam ga i to je to 
Evidentirano

nakon mene samo bog i vino....
dock
Novak
**

Email
« Odgovor #391 na: 04 Siječnja, 2012, 17:11:26 »

od VCR-a možeš naručiti samo preko MIH d.o.o iz Poreča i jedne firme iz Zagreba ali neznam kako se zove

http://www.mih.hr/vino_produkt.asp?meni=vino&submeni=1&id=44
da to bi bili francuski klonovi ali ima i vcr-taljanski
Evidentirano

nakon mene samo bog i vino....
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #392 na: 05 Siječnja, 2012, 18:48:56 »

http://poljoprivreda.info/?oid=5&id=628 da, vidim da malo ljudi ga je kušalo.ovo sam ja našel na netu
.mislim da se pročitano iz članka čini vrlo interesantim .sad samo da se dokopam vina isprobam ga i to je to 

Zanimljiv članak, volio bi jednom probati taj muškatni chardonnay...
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #393 na: 05 Siječnja, 2012, 20:46:25 »

Mene u budučnosti zanimaju Sauvignon , Muškat žuti i Traminac mirisni. Za te sam sorte siguran da  mogu dati svoj maksimum u mojim uvjetima i klimi. Teško je na netu pronači karakteristike pojedinih klonova, a dosta je bitno odabrati dobar klon...

Ne daje svaki klon svojstvene rezultate na svakom tlu i položaju, na to treba paziti. Neki su klonovi dobro se pokazali u nekom vinogorju, neki nisu.
Osim toga na cijepovima, kod manjih proizvođača jedva da piše podloga i sorta, a kamoli klon.
U nekoliko sam navrata vidio da su ljudima podvalili skroz drugu sortu od deklarirane, neću navoditi gdje.
U takvim uvjetima, teško je očekivati da možeš biti siguran da si dobio baš klon koji si tražio.
VCR i koperanti su nešto drugo i tako bi trebalo raditi, no to ima i svoju cijenu.
Neki od vas su dobili i viruse skupa u paketu sa sadnim materijalom šta je najgore.
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #394 na: 07 Siječnja, 2012, 11:45:54 »

Sa ovim gore napisanim se potpuno slažem...
Možemo si mi odabrati najbolji sadni materijal ali ako ti trgovac uvali nešto drugo nema pomoći. Curinom su starome pod graševinu uvalili rajnski rizling  i nikako ga nemogu uvjeriti da je to rizling a ne graševina.
Evidentirano
Tudum
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #395 na: 08 Siječnja, 2012, 00:37:44 »

Bojadiser koji zrije krajem 9og mjeseca?Hvala
Evidentirano
skip
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #396 na: 08 Siječnja, 2012, 09:32:29 »

alicante bouchet
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #397 na: 08 Siječnja, 2012, 22:57:26 »

alicante bouchet

Ma, ne, alicante dozrijeva kasnije, debelo 10.mjesec. Gamay za bojadisera za ranije sorte!
Evidentirano

skip
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #398 na: 09 Siječnja, 2012, 06:57:14 »

Ma, ne, alicante dozrijeva kasnije, debelo 10.mjesec. Gamay za bojadisera za ranije sorte!

onda su mi prodali nešto drugo pod alicante, jer prošle godine kad sam brao 01.10. ostalo grožđe, ovaj što bi trebao biti alicante već je bio prezreo i osipale su se bobe
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #399 na: 22 Veljače, 2012, 10:48:07 »

Za sada postoje samo dvije autohtone sorte u kontinentalnom dijelu hrvatske, to su Škrlet i Kraljevina...
Od te dvije sorte potrošači su puno bolje prihvatili Škrlet dok je Kraljevina još na samim početcima, vjerovatno zato jer škrlet daje kvalitetnija vina...
Evidentirano
Chajks
Novak
**

Bedekovčina

Email
« Odgovor #400 na: 22 Veljače, 2012, 12:05:01 »

mislim da si u krivu.
kaj nije iznad pačetine posađeno 500+ komada autohtonih sorti prije par godina?
mislim da sam ti to već spominjao negdi...
poglej link http://www.zagorje.com/vijest/vijesti/zagorska-loza-je-najbolja
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #401 na: 22 Veljače, 2012, 13:48:03 »

mislim da si u krivu.
kaj nije iznad pačetine posađeno 500+ komada autohtonih sorti prije par godina?
mislim da sam ti to već spominjao negdi...
poglej link http://www.zagorje.com/vijest/vijesti/zagorska-loza-je-najbolja

Za to sam  čuo. Ali ni jedna sorta se još uvijek nemože kupiti u rasadniku niti je zaštičena kao autohtona zagorska sorta.
Ja bi bio najsretniji kada bi se pronašle 2 ili 3 autohtone zagorske sorte koje su sposobne dati  vino srednje kvalitete, sa njima bi se mogli podizati novi vinogradi kada se uđe u EU.  Najviše me interesira Klanječki sokol , jer sam čuo da daje malo ali da su vina jaka i puna, mislim da je neki vinar spomenuo da vino najviše sliči Pošipu...

Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #402 na: 22 Veljače, 2012, 14:04:20 »

Za sada postoje samo dvije autohtone sorte u kontinentalnom dijelu hrvatske, to su Škrlet i Kraljevina...
Odkud ti to,ima ih cijela hrpa,u kontinentalnu Hrvatsku spadaju i Plešivica,Moslavina,Slavonija,Prigorje,Zagorje-Međimurje itd.
Od te dvije sorte potrošači su puno bolje prihvatili Škrlet dok je Kraljevina još na samim početcima, vjerovatno zato jer škrlet daje kvalitetnija vina...
Koji potrošači su to prihvatili,koliko njih, sto-tisuću?Gdje,u Moslavini?Jel znaš nekog u Zagorju koji ima posađeni škrlet?Imam kraljevinu koja je stara 50g i odkud ti pretpostavljaš da škrlet daje bolja vina,na osnovu čega,reklamiranja proizvođača,možda?Jedino ak si uz iste uvjete napravio vino od škrleta i od kraljevine,ja nisam pa ne znam.To što par njih posadi dvadesetak ha toga ne znači da je sad to nekakva referenca  ;)
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #403 na: 22 Veljače, 2012, 14:13:41 »

Pa cuj s obzirom da se sa skrletom odavno krenulo u klonsku selekciju i da je ona pri samom kraju, definitivno se moze zakljuciti da je nekoliko koraka naprednija od kraljevine. Sto se tice kvalitete samog vina, zaista je bespredmetno raspravljati o samoj kvaliteti vina. ;)
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #404 na: 22 Veljače, 2012, 14:19:15 »

Koliko sam upoznat Škrlet je autohtona sorta u Moslavini , a Kraljevina u Prigorju...  Tko če u zagorju saditi Škrlet? Pa n ije to naša autohtona sorta.  Iz kraljevine je jedan slovenac Šturm napravio kasnu berbu, izbornu berbu i ledeno vino.

http://blog.vino.hr/archives/2287
Znači može se ali je jako zahtjevna sorta za tekve stvari.

Ako netko zna neka nabroji autohtone sorte iz zagorja koje če se moči saditi kada se uđe u EU?

Evidentirano
 Str: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 54 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!