Što ste danas radili u vinogradu? Ima te li kakovih problema?
Bok svima!Imam mladi vinograd (4 god) talijanske grasevine. Ove godine je dobila jedan lucanj i jedan reznik.Rodila je obilato. Na svakom trsu je od 25 grozdova na vise. Cak sam na jednom izbrojao 47. Moje pitanje: Koliki je optimum, koliko grozdova od prilike po jednom trsu i kada, u koje vrijeme je visak najbolje skinuti?
Prvo il je talijanski rizling, il je graševina. To je sinonim za jednu te istu sortu. Dakle, neovisno o klonovima talijanski rizling, laški rizling i graševina je jedna te ista sorta!!!Ne treba ništa prorjeđivat, to je sorta koja rodi. Ako je jedan lucanj i reznik, to je otprilike 12 -14 rodnih pupova. To je čak i premalo. Uz dobru gnojidbu samo pusti nek rodi. Znam da je dr.Bernard Kozina neki dan preporučivao na radiju da se smanji opterećenje po trsu, ali je to mislio za visokokvalitetne sorte, što graševina po mojem mišljenju ipak nije!
Ma ljudi, dobra je i meni, odlično za gemišt! Samo sam objektivan!
Danas malo pogledao, sve je OK zasad , sutra namjeravam pošpricati sa Switchem po grojzdju i gotovo , usput da pitam, jel je netko od vas poskidao lišće oko grozdja ili je još rano?