Jučer navečer: mildicut+kusabi+avaunt+pyrus+malo sumpora. Grozd je u zatvaranju. Stanje je zadovoljavajuće kaj se tiče pepelnice i plamenjače, toga nema uopće. Ima crne pjegavosti, više nego ikad prije. Esca zasad 2 komada, ali fitoplazma se opet opako iskazuje. 15-20 komada zasad i to sve na frankovki i tramincu. Nemreš fulati, točno se vidi kak se lišće frče i žuti i grozdići su se u cvatnji skroz posušili ili se jako osipali. A "sumnjivih" da ne pričam kolko imam, barem 30 komada. Bilo je zatišje par godina, po 5-7 komada sam vadil i to mi je bilo prihvatljivo, ali sad je opet buknulo. Ja porežem kompletnu lozu sa takvih trsova odma dok primjetim frkanje i žućenje, ali kaj mi to znači, kad ovi okolo mene to naprave tek najesen poslje berbe. Sve je više zapuštenih vinograda i parcela, tuđa trava i drač mi rastu na 10-20 m od kleti. Nisam mislil da bu ikad došlo do toga-ali polako gubim volju-fitoplazma, esca, ose i stršljeni, voluharice, baš me zanima kaj je sljedeće... Nije meni teško delati, ali kad vidim da mi trud ima sve manje smisla i da se mučim uzalud dojde mi da se ostavim toga svega.
Jučer sam malo mjeril s refraktometrom i mogu reći da sam se ugodno iznenadil. Traminac i bijeli pinot - 16, johaniter - 17, souvignier gris - 18, plemenka roza i bijela 12-14.
Bok ekipo, nekaj mi se vrzma po glavi, pa ako netko ima kakvo iskustvo, bio bih zahvalan. Jučer sam primijetio da su dosta porasli vrhovi loze, pa sam sutra mislio ići na štucanje. Mislim si bolje je da sokovi idu u grožđe nego u vrhove loze. No sad si mislim, - vrhovi su mi ipak kakva-takva zaštita od ptica.I sad je dvojba - štucati ili ne?